Bez voňavej slaniny, burgera s dobrou žemľou, marinády, voňavých byliniek a zeleniny by sa veru nezaobišla. Ešteže máme šikovných domácich výrobcov, ktorí nás nimi zásobia vždy, keď nastane ten správny čas. Ďakujeme!

Sergej Žukov, pekáreň Burger Buns, Bratislava

SERGEJ ŽUKOV
SERGEJ ŽUKOV
Zdroj: Robo Hubac

Výroba špeciálnych burgerových žemlí

Ak dáš do chleba dušu, bude pekne nadýchaný, hovorievala mu babička, ktorá bola vychýrená pekárka. Obdivoval jej majstrovstvo a jej rady sú pre neho dodnes neoceniteľné. Vyučený kuchár z Odesy pripravuje chlieb už tridsať rokov. Po príchode na Slovensko začínal v malej dúbravskej pekárničke a obchodíku, kde okrem vynikajúcej ťahanej štrúdle s višňami, cheesecakov, pité či brownies ponúkal tradičné ukrajinské horčicové žemle. Keď prišla možnosť dodávať žemle na burgery do reštaurácie, Sergej Žukov presťahoval výrobu do väčších priestorov.

So záujemcami sa roztrhlo vrece. „Naše žemle sú špecifické svojou receptúrou, neobsahujú vodu. Mlieko, vajcia, olej a maslo im dodajú tuk, preto pri opekaní nevyschnú,“ vysvetlí nám majiteľ pekárne. „Na to, aby žemľa držala počas kysnutia a pečenia svoj tvar, je dôležitý brioškový spôsob prípravy cesta. Treba ju ručne vygúľať. Bochníčky neukladáme do foriem, ale voľne na plech. Vďaka tomu majú inú štruktúru, po rozrezaní sa nemrvia.“ Pred opečením rezné strany treba potrieť rastlinným olejom a opekať, kým sa nevytvorí zlatistá krusta. Žemľa tak nevsiakne šťavu z mäsa a nerozmočí sa. Už len zahryznúť sa!

Kategórie