Cukrárka Petra Tóthová so synčekom: Upiekli spolu tekvicové koláčiky! Jednoduchý recept
13. 10. 2024, 9:02
Známa cukrárka a porotkyňa televíznej šou o pečení Petra Tóthová, má doma malého pomocníka. Pomáhal jej piecť jednoduchý recept na tekvicové cupcakes.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
Cukrárka Petra Tóthová spolu s Jožkou Zaukolcovou v Slovenskej televízii „velí“ aj 4. sérii obľúbenej televíznej šou Pečie celé Slovensko. Doma jej pri pečení a varení pomáha strúhať, miešať aj koštovať jej najsladší pomocník, synček Viktorko.
Neslávne začiatky
Vo svojej modernej kuchyni sa pri varení a pečení Petra naozaj vyžíva. I keď jej mamina by vám mohla rozprávať, že ako dievča sa za sporákom veľa neohriala. Cestu k šúpaniu zemiakov hľadá doteraz…
„Keď sme boli sami doma s bratom Jakubom a mala som mu pripraviť niečo jesť, vyriešili to cestoviny poliate maslom a kyslou smotanou, prípadne posypané grankom,“ s úsmevom priznáva slávna cukrárka svoje neslávne kuchárske začiatky. „No raz som sa prekonala a upiekla som kupované lístkové cesto posypané škoricovým cukrom!"
Môj syn!
"Až keď som začala bývať sama, začala som najskôr serióznejšie variť a potom piecť. Je to až neuveriteľné, ale robievala som rada steak s koňakovou omáčkou a so zemiakovým pyré,“ robí nám Petra chute. Keď sa spýta svojho takmer päťročného syna, na čo by mal chuť, takmer vždy odpovie, že na ryžu s kuriatkom alebo koláčik. Má rád najmä mamin strúhaný tvarohový koláč s višňami, šišky, ale aj langoše. „Je to jednoducho môj syn!“ povie hrdo Petra.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
S týmto pomocníkom je v kuchyni hneď veselšie. Synček Viktorko má 4 roky a mamine rád pomáha miešať krémy a cesto.
Top jedlá
Petra miluje najmä tie múčne: Parené buchty s marhuľami, tvarohové pirohy naslano s maslom, džatky, slivkové gule s makom. Mamine lievance. Nikdy nepovie nie ani dobre upečenému kuriatku alebo chlebíku s maslom.
Toto nemusí
„Keďže nemám rada kôpor, nejedávam kôprovú omáčku. Hrozienka v dezertoch radšej nahrádzam brusnicami. Koriander mi chutí ako mydlo, tak si svoju obľúbenú ázijskú kuchyňu vychutnávam bez neho.“
Kulinárska méta
„Pre mňa bolo slávnostným jedlom číslo jeden kurča s chrumkavou pečeňovou plnkou. Bože, to som roky nejedla! Ešteže sa pýtate, musím sa ju konečne naučiť spraviť!“ Zalizuje sa cukrárka.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Lahodné tekvicové koláčiky.
Tekvicové cupcakes s tvarohovým krémom
12 porcií, príprava 20 minút, pečenie 30 až 35 minút
POTREBUJETE:
na cesto:
-
40 ml oleja
-
170 g hnedého cukru
-
3 vajíčka
-
200 g tekvice hokaido nastrúhanej nahrubo
-
1 až 1 a pol lyžičky škorice
-
štvrť lyžičky strúhaného muškátového orieška
-
200 g polohrubej múky
-
2 lyžičky kypriaceho prášku
-
1 lyžička sódy bikarbóny
-
štipka soli
-
100 g hrozienok alebo mletých orieškov (prípadne ich mix)
Na krém:
-
400 g šľahačkovej smotany
-
400 g jemného tvarohu
-
60 až 80 g práškového cukru
-
2 lyžičky vanilkovej pasty
-
mletá škorica podľa chuti
POSTUP:
-
Rúru predhrejte na 180 °C na klasický ohrev. Zatiaľ vymiešajte na cesto olej, cukor a vajíčka. Pridajte tekvicu, škoricu a muškátový oriešok podľa chuti. Múku zmiešajte s kypriacim práškom, so sódou bikarbónou a soľou. Pridajte hrozienka alebo orechy.
-
Pomocou naberačky na zmrzlinu alebo lyžicou cesto rovnomerne naplňte do košíčkov vo forme na mafiny. Vo vyhriatej rúre pečte približne 35 minút dozlatista.
-
Mafiny nechajte vychladnúť a zatiaľ pripravte krém: Vyšľahajte smotanu s tvarohom a cukrom dotuha. Pridajte vanilku a škoricu a najlepšie pomocou ozdobného vrecka s nadstavcom naneste krém na vychladnuté koláčiky.