Reklama

Cukrárka Petra Tóthová so synčekom: Upiekli spolu tekvicové koláčiky! Jednoduchý recept

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Známa cukrárka a porotkyňa televíznej šou o pečení Petra Tóthová, má doma malého pomocníka. Pomáhal jej piecť jednoduchý recept na tekvicové cupcakes.

Cukrárka Petra Tóthová spolu s Jožkou Zaukolcovou v Slovenskej televízii „velí“ aj 4. sérii obľúbenej televíznej šou Pečie celé Slovensko. Doma jej pri pečení a varení pomáha strúhať, miešať aj koštovať jej najsladší pomocník, synček Viktorko.

Neslávne začiatky

Vo svojej modernej kuchyni sa pri varení a pečení Petra naozaj vyžíva. I keď jej mamina by vám mohla rozprávať, že ako dievča sa za sporákom veľa neohriala. Cestu k šúpaniu zemiakov hľadá doteraz…

„Keď sme boli sami doma s bratom Jakubom a mala som mu pripraviť niečo jesť, vyriešili to cestoviny poliate maslom a kyslou smotanou, prípadne posypané grankom,“ s úsmevom priznáva slávna cukrárka svoje neslávne kuchárske začiatky. „No raz som sa prekonala a upiekla som kupované lístkové cesto posypané škoricovým cukrom!"

Môj syn!

"Až keď som začala bývať sama, začala som najskôr serióznejšie variť a potom piecť. Je to až neuveriteľné, ale robievala som rada steak s koňakovou omáčkou a so zemiakovým pyré,“ robí nám Petra chute. Keď sa spýta svojho takmer päťročného syna, na čo by mal chuť, takmer vždy odpovie, že na ryžu s kuriatkom alebo koláčik. Má rád najmä mamin strúhaný tvarohový koláč s višňami, šišky, ale aj langoše. „Je to jednoducho môj syn!“ povie hrdo Petra.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

S týmto pomocníkom je v kuchyni hneď veselšie. Synček Viktorko má 4 roky a mamine rád pomáha miešať krémy a cesto.

Top jedlá

Petra miluje najmä tie múčne: Parené buchty s marhuľami, tvarohové pirohy naslano s maslom, džatky, slivkové gule s makom. Mamine lievance. Nikdy nepovie nie ani dobre upečenému kuriatku alebo chlebíku s maslom.

Toto nemusí

„Keďže nemám rada kôpor, nejedávam kôprovú omáčku. Hrozienka v dezertoch radšej nahrádzam brusnicami. Koriander mi chutí ako mydlo, tak si svoju obľúbenú ázijskú kuchyňu vychutnávam bez neho.“

Kulinárska méta

„Pre mňa bolo slávnostným jedlom číslo jeden kurča s chrumkavou pečeňovou plnkou. Bože, to som roky nejedla! Ešteže sa pýtate, musím sa ju konečne naučiť spraviť!“ Zalizuje sa cukrárka.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Lahodné tekvicové koláčiky.

Tekvicové cupcakes s tvarohovým krémom

12 porcií, príprava 20 minút, pečenie 30 až 35 minút

 

POTREBUJETE:

na cesto:

  • 40 ml oleja

  • 170 g hnedého cukru

  •  3 vajíčka

  • 200 g tekvice hokaido nastrúhanej nahrubo

  • 1 až 1 a pol lyžičky škorice

  •  štvrť lyžičky strúhaného muškátového orieška

  •  200 g polohrubej múky

  •  2 lyžičky kypriaceho prášku

  •  1 lyžička sódy bikarbóny

     

  •  štipka soli

     

  •  100 g hrozienok alebo mletých orieškov (prípadne ich mix)

 

Na krém:

  • 400 g šľahačkovej smotany

  • 400 g jemného tvarohu

  • 60 až 80 g práškového cukru

  • 2 lyžičky vanilkovej pasty

  • mletá škorica podľa chuti

 

POSTUP:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C na klasický ohrev. Zatiaľ vymiešajte na cesto olej, cukor a vajíčka. Pridajte tekvicu, škoricu a muškátový oriešok podľa chuti. Múku zmiešajte s kypriacim práškom, so sódou bikarbónou a soľou. Pridajte hrozienka alebo orechy.

  2.  Pomocou naberačky na zmrzlinu alebo lyžicou cesto rovnomerne naplňte do košíčkov vo forme na mafiny. Vo vyhriatej rúre pečte približne 35 minút dozlatista.

  3.  Mafiny nechajte vychladnúť a zatiaľ pripravte krém: Vyšľahajte smotanu s tvarohom a cukrom dotuha. Pridajte vanilku a škoricu a najlepšie pomocou ozdobného vrecka s nadstavcom naneste krém na vychladnuté koláčiky.

Autor článku

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!