Reklama

Naj koláč: Najlepší je TVAROHOVÝ od Evky

SVADOBNÝ TVAROHOVÝ ZÁKUSOK

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková

Reklama
Dobroslava Brunovská

Dobroslava Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Receptov na tvarohové koláče sme od vás dostali neskutočné množstvo. Koláč od pani Evy nás zaujal chuťou aj svadobnou tradíciou, ktorá sa spájala s jeho pečením. Veríme, že výhra multifunkčného hrnca Orava víťazku poteší.

Eva Fapšová
Tento recept som dostala ešte pred štyridsiatimi rokmi. Koláč „z prvého plechu“ sa tak volá preto, lebo keď sa piekli koláče na svadbu, tento bol prvý a vždy ho priniesli do domu, kde bývali slobodné dievčatá. Tradovalo sa, že keď ho dievčina zje, prvý pohľad má venovať mládencovi, za ktorého by sa chcela vydať. Svadobný koláč pečiem vždy na rodinné stretnutia a má veľký úspech. Tradícia sa už nedodržiava, ale  v mojej mladosti sme si na nej veľmi zakladali.

Zdroj: archív

EVA FAPŠOVÁ

SVADOBNÝ TVAROHOVÝ ZÁKUSOK

12-16 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT+ CHLADENIE 60 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT

Na cesto:

  • 200 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 300 g polohrubej múky
  • pol balíčka kypriaceho prášku
  • 1 vajce

Na tvarohovú plnku:

  • 300 g jemného tvarohu
  • 200 g nastrúhaných varených zemiakov
  • 100 g práškového cukru
  • 4 žĺtky
  • 1 balíček vanilkového cukru

Na bielkový sneh:

  • 200 g kryštálového cukru
  • 4 bielky

Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková

SVADOBNÝ TVAROHOVÝ ZÁKUSOK

POSTUP:

  1.  Všetky ingrediencie na cesto zmiešajte a dajte na hodinu do chladničky. Potom cesto roztlačte na vymastený plech posypaný múkou alebo dajte do plechu (s rozmermi 33 x 22 cm) vystlaného papierom na pečenie. Pečte pri teplote 170 °C asi 20 minút.
  2.  Zmiešajte všetky ingrediencie na tvarohovú plnku a urobte bielkový sneh. Na nedopečené cesto dajte plnku a na plnku sneh. Ďalej pečte 20-25 minút, kým sneh nebude mať ružovkastú farbu. Proces pečenia sledujte, lebo dĺžka závisí od rúry na pečenie.

Porota 
Šéfkina zástupkyňa Majka, redaktorka Slávka a cukrárka Veronika všetky recepty, ktoré ste nám poslali, dôkladne naštudovali a vybrali tri do finále. Po kolektívnej ochutnávke sa zhodli na víťazovi. Vyskúšajte aj vy!

Autor článku

Dobroslava Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Ťažko by spočítala, koľko jedál pre Dobré jedlo už navarila a napiekla. Rátajú sa na stovky, veď v Dobrom jedle pracuje už viac ako 16 rokov. Najradšej má slané jedlá, omáčky a slovenskú kuchyňu, hoci tá nehviezdi, a nikdy asi ani nebude, na gastronomickej scéne. Bryndza i kyslá kapusta sú podľa nej hotové poklady.