Naj koláč: Najlepší je TVAROHOVÝ od Evky
28. 7. 2021, 18:43 (aktualizované: 16. 7. 2024, 3:23)

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Receptov na tvarohové koláče sme od vás dostali neskutočné množstvo. Koláč od pani Evy nás zaujal chuťou aj svadobnou tradíciou, ktorá sa spájala s jeho pečením. Veríme, že výhra multifunkčného hrnca Orava víťazku poteší.
Zdroj: Peter Záhradník
Zdroj: Peter Záhradník
Zdroj: Peter Záhradník
Galéria k článku
Eva Fapšová
Tento recept som dostala ešte pred štyridsiatimi rokmi. Koláč „z prvého plechu“ sa tak volá preto, lebo keď sa piekli koláče na svadbu, tento bol prvý a vždy ho priniesli do domu, kde bývali slobodné dievčatá. Tradovalo sa, že keď ho dievčina zje, prvý pohľad má venovať mládencovi, za ktorého by sa chcela vydať. Svadobný koláč pečiem vždy na rodinné stretnutia a má veľký úspech. Tradícia sa už nedodržiava, ale v mojej mladosti sme si na nej veľmi zakladali.
Zdroj: archív
EVA FAPŠOVÁ
SVADOBNÝ TVAROHOVÝ ZÁKUSOK
12-16 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT+ CHLADENIE 60 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT
Na cesto:
- 200 g masla
- 80 g práškového cukru
- 300 g polohrubej múky
- pol balíčka kypriaceho prášku
- 1 vajce
Na tvarohovú plnku:
- 300 g jemného tvarohu
- 200 g nastrúhaných varených zemiakov
- 100 g práškového cukru
- 4 žĺtky
- 1 balíček vanilkového cukru
Na bielkový sneh:
- 200 g kryštálového cukru
- 4 bielky
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
SVADOBNÝ TVAROHOVÝ ZÁKUSOK
POSTUP:
- Všetky ingrediencie na cesto zmiešajte a dajte na hodinu do chladničky. Potom cesto roztlačte na vymastený plech posypaný múkou alebo dajte do plechu (s rozmermi 33 x 22 cm) vystlaného papierom na pečenie. Pečte pri teplote 170 °C asi 20 minút.
- Zmiešajte všetky ingrediencie na tvarohovú plnku a urobte bielkový sneh. Na nedopečené cesto dajte plnku a na plnku sneh. Ďalej pečte 20-25 minút, kým sneh nebude mať ružovkastú farbu. Proces pečenia sledujte, lebo dĺžka závisí od rúry na pečenie.
Porota
Šéfkina zástupkyňa Majka, redaktorka Slávka a cukrárka Veronika všetky recepty, ktoré ste nám poslali, dôkladne naštudovali a vybrali tri do finále. Po kolektívnej ochutnávke sa zhodli na víťazovi. Vyskúšajte aj vy!