Reklama

Poďte si upiecť PODPECNÍK: Tromfnete súťažiacich z Pečie celé Slovensko?

Bryndzové podplamenníky.

Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Podplamenník, podpecník, báleš alebo poplamúch, nech už tradičný posúch voláte akokoľvek, jedno je isté - je to dobrota!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Lepší, než pizza! Domáci POSÚCH môže mať mnoho podôb: Inšpirujte sa

    V druhej epizóde štvrtej série úspešnej šou Pečie celé Slovensko mali finalisti v osobnej výzve za úlohu upiecť podpecníky. Musíme uznať, že s výzvou sa popasovali veľmi dobre a nebudeme si klamať, nahnali nám aj poriadne slinky. Veď posúďte sami, pozrite si podpecníky súťažiacich zo šou Pečie celé Slovensko v galérii i kúsky z magazínu Dobré jedlo a poďte si jeden upiecť aj vy, podľa nášho overeného receptu.

    Podpecník je výborný v slanej verzii, ale môžete si ho pripraviť aj na sladko – cesto potrite lekvárom, naukladajte naň nakrájané čerešne, višne, marhule alebo slivky a posypte mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom.

    BRYNDZOVÉ PODPLAMENNÍKY

    6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, KYSNUTIE A PEČENIE 90 MINÚT

    Potrebujete:

    • 500 g hladkej múky (na kysnuté cesto)
    • 200-250ml vlažného mlieka
    • 1 lyžica cukru
    • droždie (7g vrecko sušeného alebo polovica kocky čerstvého)
    • 4 lyžice oleja
    • 1 lyžička soli
    • 300 – 400 ml kyslej smotany
    • 150g domácej klobásy (pikantnej, ak chcete)
    • 150g domácej slaniny
    • 2 cibule (žlté alebo červené)
    • 150g bryndze
    • soľ, mleté čierne korenie
    • viazanička čerstvého kôpru

    POSTUP:

    1. Pripravte kvások: Zamiešajte spolu trochu múky, vlažného mlieka, štipku cukru a droždie. Vzniknutý kvások primiešajte k zvyšku múky, cukru a mlieka, pridajte olej a soľ. Vypracujte jemné a vláčne cesto. Nechajte ho nakysnúť.
    2. Cesto rozvaľkajte a roztiahnite do plechu vyloženého papierom. Väčší plech bude znamenať tenšie, pizzové cesto, menší plech hrubšie cesto.
    3. Cesto potrite kyslou smotanou, posypte nakrájanou klobásou, slaninou, cibuľou nakrájanou na tenké polmesiace a kúskami bryndze. Podplamenník posypte mletým čiernym korením. Nechajte 10-20 minút nakysnúť.
    4. Do rúry vyhriatej na 230-250 °C vložte prázdny plech a nechajte ho dobre zohriať. Podplamenník s papierom na pečenie opatrne preložte na rozpálený plech. Pečte krátko, okolo 8-15 minút, podľa hrúbky cesta.
    5. Hotový koláč nechajte mierne vychladnúť, nakrájajte a posypte čerstvým kôprom.

    Autor článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.