Poďte si upiecť PODPECNÍK: Tromfnete súťažiacich z Pečie celé Slovensko?
7. 10. 2024, 14:47 (aktualizované: 8. 10. 2024, 9:55)

Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
Podplamenník, podpecník, báleš alebo poplamúch, nech už tradičný posúch voláte akokoľvek, jedno je isté - je to dobrota!
Zdroj: STVR
Zdroj: STVR
Zdroj: STVR
Galéria k článku

V druhej epizóde štvrtej série úspešnej šou Pečie celé Slovensko mali finalisti v osobnej výzve za úlohu upiecť podpecníky. Musíme uznať, že s výzvou sa popasovali veľmi dobre a nebudeme si klamať, nahnali nám aj poriadne slinky. Veď posúďte sami, pozrite si podpecníky súťažiacich zo šou Pečie celé Slovensko v galérii i kúsky z magazínu Dobré jedlo a poďte si jeden upiecť aj vy, podľa nášho overeného receptu.
Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
Bryndzové podplamenníky.
Podpecník je výborný v slanej verzii, ale môžete si ho pripraviť aj na sladko – cesto potrite lekvárom, naukladajte naň nakrájané čerešne, višne, marhule alebo slivky a posypte mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom.
BRYNDZOVÉ PODPLAMENNÍKY
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, KYSNUTIE A PEČENIE 90 MINÚT
Potrebujete:
- 500 g hladkej múky (na kysnuté cesto)
- 200-250ml vlažného mlieka
- 1 lyžica cukru
- droždie (7g vrecko sušeného alebo polovica kocky čerstvého)
- 4 lyžice oleja
- 1 lyžička soli
- 300 – 400 ml kyslej smotany
- 150g domácej klobásy (pikantnej, ak chcete)
- 150g domácej slaniny
- 2 cibule (žlté alebo červené)
- 150g bryndze
- soľ, mleté čierne korenie
- viazanička čerstvého kôpru
POSTUP:
- Pripravte kvások: Zamiešajte spolu trochu múky, vlažného mlieka, štipku cukru a droždie. Vzniknutý kvások primiešajte k zvyšku múky, cukru a mlieka, pridajte olej a soľ. Vypracujte jemné a vláčne cesto. Nechajte ho nakysnúť.
- Cesto rozvaľkajte a roztiahnite do plechu vyloženého papierom. Väčší plech bude znamenať tenšie, pizzové cesto, menší plech hrubšie cesto.
- Cesto potrite kyslou smotanou, posypte nakrájanou klobásou, slaninou, cibuľou nakrájanou na tenké polmesiace a kúskami bryndze. Podplamenník posypte mletým čiernym korením. Nechajte 10-20 minút nakysnúť.
- Do rúry vyhriatej na 230-250 °C vložte prázdny plech a nechajte ho dobre zohriať. Podplamenník s papierom na pečenie opatrne preložte na rozpálený plech. Pečte krátko, okolo 8-15 minút, podľa hrúbky cesta.
- Hotový koláč nechajte mierne vychladnúť, nakrájajte a posypte čerstvým kôprom.