Chlebové placky

PEXELS

Aké boli u nás prvé JEDLÁ DO RUKY? Otázky pre Katarínu Nádaskú

Odpovedá etnologička Katarína Nádaská...

1. Viete povedať, aké boli u nás prvé jedlá do ruky?

Boli to pravdepodobne chlebové placky upečené na horúcich kameňoch. Piekli si ich aj Slovania, ktorí prišli na naše územie približne v 5. storočí. Neskôr to boli podpecníky, placky, langoše, tie si najmä deti vzali do ruky a išli sa hrať. Nesmieme zabudnúť na chlieb s maslom a lekvárom či masťou a cibuľou. Tieto jedlá sa tiež brali do ruky a deti ich jedli pri pohybe.

Nádaská Katarína PhDr.
Zdroj: Dušan Křístek

2. Dnes vymýšľame rôzne ekoformy obalov na jedlo, napríklad keď ideme na výlet. Ako sa jedlo balilo kedysi a ako sa jedlo vonku?

V čase kosenia lúk, žatvy, zvážania dreva či pasenia dobytka sa poživeň dávala do kapsy, torby či kapseľky. Ako poživeň počas dňa slúžil chlieb, slanina, klobása, vajcia varené na tvrdo. Chlieb sa balil do ľanového vyšívaného podchlebáka, klobásky, slaninka do voskovaného plátna, neskôr papiera. Ten sa nevyhadzoval, ale poslúžil opakovane. Vajíčka sa dali do kapsy len tak na voľno. Nechýbala ani sklenená fľaša s vodou a ostrý nožík žabykláč na krájanie. Iné typy jedál, napríklad polievka, rezance s tvarohom, kôprom, so slaninkou, boli uložené v dvojačkách (dvoch spojených nádobách s vrchnákom), zabalené v ľanovom batôžteku. Ľanová textília sa rozprestrela na zem a slúžila ako obrus.

Jedlo na cestu
Jedlo na cestu
Zdroj: archív

3. Pri pohostení vonku dobre padla aj sladká bodka. Čo pripravovali naše predchodkyne na tieto chvíle najradšej?

Na pole, výlety, pikniky alebo k vode sa piekli kapustníky, roháče, makovník i tvarohové koláče. Mešťania si na piknik radi brali bábovku alebo štrúdľu. Na pitie slúžili domáce limonády, čaj, šampanské, ba aj rozoliš (slabší likér)...