Slavomíra Raškovič
someliér roka 2019, Gašperov Mlyn, Batizovce
„V našej reštaurácii si zakladáme na zážitkovej gastronómii. K nej patrí kvalitné víno a k vínu patrí aj jeho zákulisie, príbeh. Ten je pre mňa veľmi dôležitý, venujte mu pozornosť.“
Párovanie vína s jedlom
„Často sa stretávam s názorom laikov, že k rybe, hydine a cestovinám sa musí podávať biele víno, k bravčovému a hovädziemu mäsu zasa červené. Nie je to tak! Na jedlo sa treba pozerať ako na celok, s prihliadnutím na úpravu mäsa, prílohy, omáčky. Do úvahy treba brať aj konkrétne vlastnosti vína – či je suché, polosladké, sladké, kyslejšie alebo či je ťažšie alebo ľahšie, aké má taníny a podobne. Tajomstvom skvelého párovania vína a jedla je aj intuícia a poznanie chutí surovín. Na prvý pohľad môže vyzerať bláznivo, no v závere je to úžasná kombinácia.“
Tip na jesenné snúbenie
„Mám veľmi rada kombináciu krémovej polievky z tekvice hokaido so zázvorom a opulentnejšieho Chardonnay, ktoré strávilo istý čas v dubovom sude. Ak by bolo na etikete napísané battonage, bude to ešte lepšie – takéto vína zvyknú mať nádhernú krémovú textúru a smotanovú vôňu.“
Ako správne degustovať víno?
„Profesionálni degustátori používajú takzvaný ISO standard wine tasting glass, ktorý má objem 215 mililitrov a výšku asi 15 centimetrov. Na ochutnanie vína však môžeme použiť rôzne poháre, jednoznačne je však potrebné degustovať z čaše/kalichu/pohára na stopke. Vtedy viete víno zhodnotiť najskôr vizuálne a potom aj pomocou čuchu a chuti. Neodporúčam chutnať víno priamo z fľaše...“