Reklama

3 otázky pre Petru Molnárovú: Poznáte princípy SLOW FOODU?

Petra Molnárová

Zdroj: archív

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Petra Molnárová je zo združenia Slow Food Pressburg.

1. Počas korony sme spomalili. Viac si vychutnávame čas s najbližšími aj trávený v kuchyni, pri dobrom domácom jedle. Vlastne si tak osvojujeme základné princípy slow foodu?

Áno . Okolnosti výrazne prispeli k spomaleniu nášho životného tempa. Vyhradili nám priestor a sčasti aj pravidlá, v rámci ktorých môžeme fungovať. Mnohí prijali túto životnú výzvu a snažia sa jej prispôsobiť, hľadajú nové možnosti a inšpirácie. Veľa ľudí práve preto začalo doma variť, piecť, dokonca kváskovať či experimentovať s receptúrami. Spoločné stolovanie v kruhu rodiny sa stalo súčasťou aj všedných dní.

Zdroj: shutterstock

Slow Food Pressburg

2. Viac nám záleží na tom, čo jeme. Ste v priamom kontakte s malými remeselníkmi, výrobcami slovenských potravín, ktorí ponúkajú zaručenú kvalitu. Ako sa pasujú s krízou?

Ľudia, ktorí hospodária na pôde, majú z môjho pohľadu v sebe prirodzenú pokoru a rešpekt. Sú spätí s prírodou, vedia lepšie prijímať nové, zmeny, ktoré nám život nečakane prinesie do cesty. Mnohí to teraz majú nesmierne ťažké, ale obdivujem ich za to, ako situáciu zvládajú. 

3. Kde všade ich možno podporiť?

Možností, ako sa dostať k dobrým, čerstvým lokálnym potravinám vyrobeným spôsobom verným prírode, je veľa aj počas korony. Sú to miestne trhoviská, tržnice alebo môžeme tiež nakupovať priamo na farmách, pri predaji z dvora, rovnako u pekárov, mäsiarov či cukrárov, ktorí majú svoje malé predajničky hneď vedľa výroby. Chvalabohu, takisto pribúdajú malé obchodíky s farmárskymi produktmi. Máte taký vo svojom meste?

Autor článku

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.