objednať časopis
všetky kategórie

Miroslav Telehanič je výrobca domácich sirupov.

1. Vaše sirupy sú výnimočné tým, že neobsahujú žiadnu chémiu, zato sú plné úrody od lokálnych farmárov. Oplatí sa to všetko?
Iste. Uvedomujeme si a cítime aj zodpovednosť, že ak chceme náš región podporiť, aby sa oplatilo vrátiť doň, žiť v ňom, musíme aj sami niečo spraviť. Práve preto sme založili iniciatívu Buď náš farmár. Pestovateľom ovocia s rovnakým zápalom pre dobré veci takto pomáhame napríklad s nákupom sadeníc. Oni nás potom potešia svojou úrodou.

2. Sirupy ste nazvali Vlčie hory podľa miesta, kde vznikajú. Toto panenské miesto na hraniciach s Poľskom a Ukrajinou nepozná veľa Slovákov. Prečo by tam mali zablúdiť?
Vlčie hory sú prekrásne. Je v nich nedotknutá príroda, úžasné ticho. Taktiež je v nich jedno z najkrajších miest na pozorovanie hviezd na Slovensku, hovoríme mu Park tmavej oblohy. Široko-ďaleko nie je žiadne veľkomesto. Len prastaré lesy...

Miroslav Telehanič
Miroslav Telehanič
Zdroj: Ondrej Bobek

3. Aj vo svojich sirupoch často používate staré, zabudnuté bylinky z lúk, ovocie nášho detstva, napríklad egreše. Ktorá kombinácia je vaša letná topka?
Snažíme sa pripomenúť ľuďom chute z ich detstva, na ktoré už možno troška zabudli, a zároveň ich podať modernejšie cez moje barmanské skúsenosti. A moja najobľúbenejšia limonáda? Je namiešaná z rakytníka, rebarbory, prípadne púpavy alebo medovky a ruže. Mňam!