Hlavného štátneho radcu odboru živočíšnej výroby Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR)
1. Napriek tomu, že za posledné dva roky spotreba rýb u nás stúpla priemerne na 5,5 kg na osobu ročne, stále je to málo. Prečo nejeme viac rýb?
Spotreba rybieho mäsa je u nás približne na úrovni hovädzieho. Na sladkovodné ryby z toho pripadá len necelý kilogram! Oproti optimálnym 17 kg na obyvateľa je to vzhľadom na zdravotné benefity žalostne málo, sme na chvoste EÚ. Najviac si na rybách pochutnávajú Portugalčania (takmer 60 kg na osobu), celosvetovo vedú Kórejčania (78,5 kg). A prečo? Môžu za to ceny a dostupnosť čerstvého, kvalitného rybieho mäsa. Mnohých Slovákov odrádza aj obsah kostí. No ovplyvňuje nás tiež tradičná kuchyňa, v ktorej sa jedlá z rýb neobjavujú často. Táto problematika bola prezentovaná detailnejšie v rámci projektu Zrodené v EÚ.
2. Aké ryby sú v našich končinách najobľúbenejšie?
Zo sladkovodných rýb vedie jednoznačne kapor a pstruh, ktoré jeme celoročne, no najmä počas vianočných sviatkov. Hneď za nimi nasleduje sivoň, sumec, šťuka, zubáč a tolstolobik. Z morských rýb dominuje losos, makrela, sleď, treskovité druhy rýb a tuniaky. V prospech konzumácie morských rýb hovorí aj obsah zdravých omega kyselín a lepšie dietetické vlastnosti rybieho mäsa. Sladkovodné ryby lákajú zasa svojím regionálnym pôvodom a čerstvosťou.
3. Ako v obchode najlepšie rozpoznať kvalitné rybacie mäso?
Odporúčam lokálnu produkciu od overeného chovateľa. Zanecháva len veľmi malú uhlíkovú stopu v porovnaní s dovezenými morskými rybami. Trendom je nakupovať čerstvé spracované ryby alebo živé ryby priamo na farmách. Čerstvé ryby by mali mať červené žiabre, vypuklé a číre oči a typickú rybaciu vôňu. Pri kúpe morských rýb si všímajte informácie o dátume výlovu a o tom, či ryba bola zamrazená. Nie je vhodné kupovať glazované ryby. Glazúra je zmrazená slaná voda a jej obsah sa môže pohybovať od 10 do 40 percent z hmotnosti baleného mäsa. Zbytočne tak platíte za slanú vodu...