Marek Hudaček

archív

3 otázky pre Mareka Hudačka, odborníka NA KÁVU

Spolumajiteľ a hlavný pražiar kávy Barzzuz.

1. My Slováci vypijeme okolo 3 kg kávy ročne. Tak ako pri iných surovinách, aj pri kúpe kávy už oveľa viac čítame etikety. Na čo sa zamerať?

V prvom rade vyberajte arabicu – hoci uvádzať pomer arabica/robusta je podľa potravinového kódexu povinné, veľa veľkých výrobcov to ignoruje. Zamerajte sa na zrnkovú kávu, bezkonkurenčnú pri príprave kvalitného espresa. Zrnká by mali byť nepolámané, rovnomernej veľkosti, ich farba má zodpovedať stupňu praženia uvedeného na obale. Veľmi dôležitý je tiež dátum praženia či spotreby. Čím je káva čerstvejšia, tým je chutnejšia. Preto na našich kávach uvádzame druh, presný pôvod, kvalitu v zmysle klasifikácie krajiny pôvodu, stupeň praženia aj ich dátum spotreby.

2. Z hľadiska udržateľnosti upriamujeme čoraz viac pozornosti na kávy s rodokmeňom (single origin) – z jednej farmy, nemiešané s inými druhmi. Ktoré sú vaše top?

Preferujem etiópske kávy, výrazne aromatické a chuťovo veľmi pestré. A moja srdcovka? Pri našom 15. výročí uvádzame na trh kávu v plechovke od farmárky Flavia Saldanha Rodrigues z Brazílie. Spolu s manželom pestujú skvelú kávu pri obratníku Kozorožca. Počas návštevy ma očarilo, ako krásne sú upravené ich plantáže, aké veľké výnosy dosahujú. My od nich prinášame varietu Mundo Novo spracovanú metódou pulped natural.

Káva Barzzuz
Káva Barzzuz
Zdroj: archív

3. O kvalite kávy rozhoduje nielen jej pôvod, ale aj praženie. Akú metódu využívate vo svojej pražiarni?

Klasickú, už stáročia osvedčenú metódu v bubnovom pražiči nad plameňom. Môžeme tak kontrolovať dĺžku aj teplotu praženia, vnímať vôňu, farbu, zvuk pukania pražených zŕn. To je pri single origin kávach veľmi dôležité. Každá si totiž vyžaduje niečo iné, a práve stupeň praženia primárne a najviac definuje výslednú chuť kávy. Svetlejšie sú kyslejšie, tmavšie horkejšie. My ponúkame všetky kávy upražené v rôznych stupňoch praženia, takže si na chuť príde každý milovník dobrej kávy. Ak k nim patríte tiež, určite si zaobstarajte dobrý mlynček. Určite nie trieštivý, ale s mlecími kameňmi a plynulo nastaviteľnou hrúbkou mletia. Vaša káva bude dokonalá.

Kategórie