Gejza Varga

archív

3 otázky pre Gejzu Vargu: Majstra v PESTOVANÍ zeleniny a batatov

Gejza Varga z farmy Južné Sady, pestovateľ z juhoslovenskej obce Kravany nad Dunajom. 

1. Kupovať lokálne dopestovanú zeleninu, ovocie je celosvetový trend. My Slováci v tomto smere nezaostávame. Pocítili ste to pri predaji?

Našťastie, áno, a je to z roka na rok badateľnejšie. Som naozaj rád. Predtým ľudia kupovali potraviny za základné ceny, kvalita nerozhodovala. Zmena prišla asi pred dvomi-tromi rokmi. Zákazníci si za kvalitu radšej priplatia, chcú presnú informáciu o pôvode potravín, z akej farmy pochádza, kto a kde ju dopestoval. Samozrejme, všetko podľa prísnych predpisov.

2. Určite by vás potešilo, keby sa pôvodu potravín, ich sezónnosti venovalo ešte viac pozornosti...

Iste. Väčšia osveta v tomto smere by ľuďom pomohla pochopiť ďalšie dôležité súvislosti. Napríklad, že konzumácia lokálnych, kvalitných potravín má pozitívny vplyv nielen na ľudské zdravie, ale aj na hospodárstvo v celej krajine. Kúpou domácich potravín totiž nepodporujete iba nás farmárov, ale zároveň ďalších remeselníkov, napríklad výrobcov strojov, ktoré nám pomáhajú pri pestovaní zeleniny, ovocia.

3. Na svojej farme pestujete jedenásť druhov zeleniny, z ovocia najmä jablká, hrušky... a ste prví na Slovensku, komu sa darí vo veľkom dopestovať bataty!

Áno, v Kravanoch sa páči aj tejto tropickej plodine. Potrebuje najmä vlahu a pri Dunaji je jej dosť. Naším snom je tiež dopestovať divorastúce hrozno, ktoré dozrieva úplne bio, bez postrekov. Chceli by sme z neho vyrábať veľmi zdravú šťavu. Držte nám palce.