objednať časopis
všetky kategórie

Je chutná, zdravá a na jar vykukne spod zeme ako šibalka. Aj legendárna rakúska bylinkárka Maria Trebenová o žihľave vyhlásila, že keby sme všetci vedeli, aká je prospešná pre naše zdravie, inú by sme ani nehľadali, ani nepestovali.

Jarná žihľavová polievka s krúpami

4 PORCIE, PRÍPRAVA 45 MINÚT

Žihľavová polievka.
Žihľavová polievka.
Zdroj: Gurmet/Alena Hrbková

POTREBUJETE:

  • 2 mladé mrkvičky
  • pol kalerábu
  • ďalšia zelenina podľa chuti (stonkový zeler, hrášok, pór)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 l vývaru
  • 150 g krúp
  • za 2 hrste mladej žihľavy
  • soľ, korenie
  • maslo
  • petržlenová vňať a ligurček na podávanie
Korunovácia kráľa Karola III. a kráľovnej Camilly, sa uskutoční 6. mája.
Čítajte viac
Poznáme IKONICKÉ JEDLO korunovácie: Karol III. a Camilla osobne vybrali recept!

POSTUP:

  1. Zeleninu umyte a nakrájajte na rezance. Potom ju opečte na masle, pridajte cesnak a nechajte ho rozvoňať. Zalejte vývarom, priveďte do varu.
  2. Pridajte krúpy prepláchnuté v studenej vode a varte ďalej 25 až 30 minút. Osoľte, okoreňte podľa chuti.
  3. Mladú žihľavu umyte v studenej vode, nakrájajte a prisypte do polievky. Krátko povarte. Porcie ešte ozdobte petržlenovou vňaťou alebo ligurčekom.

Recepty pokračujú na ďalšej strane >>>