Postup

 krok

Karfiol rozoberte na menšie ružičky, očistenú cibuľu a cesnak nadrobno nakrájajte.

 krok

Na oleji smažte cibuľu do sklovita, viackrát pridajte pár lyžíc vody a nechajte odpariť – cibuľa tak zmäkne a vytvorí hustejšiu kašu.

 krok

K cibuli pridajte nadrobno nakrájaný cesnak, po chvíli odstavte hrniec z plameňa, vsypte doň mletú papriku a premiešajte.

 krok

Vráťte hrniec na oheň, k cibuli pridajte karfiol, osoľte ho a chvíľu za stáleho varenia premiešavajte. Do hrnca pridajte vývar alebo vodu, nemusí však zakryť celý karfiol. Priveďte do varu, prikryte a karfiol pomaly duste.

 krok

Ak používate smotanu, prilejte ju temperovanú (pri izbovej teplote) k uvarenému, ale stále trochu chrumkavému karfiolu a ešte krátko prevarte.

 krok

Ak smotanu nepoužívate, môžete omáčku zahustiť tak, že v nej do krémova rozmixujete malú časť uvareného karfiolu. Podávajte s domácimi rezancami.