Doľahla na vás JARNÁ ÚNAVA? Toto vás spoľahlivo postaví na nohy!
27. 4. 2023, 21:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:30)

Zdroj: shutterstock
Za najčastejšiu príčinu jarnej únavy sa považuje fakt, že v zimnom období ste prijímali podstatne menej prírodných vitamínov a minerálnych látok.

Možno ste neraz zabudli na dostatočný pitný režim, menej sa hýbali na čerstvom vzduchu a jedli energeticky výdatnejšie pokrmy. Napravte to a budete opäť fit. Pozrite sa, čo radí portál Žena proti jarnej únave.
Vitamín D
Nedostatkom tohto vitamínu trpí každý druhý človek na svete. Dlhodobý deficit môže viesť k vážnym zdravotným problémom, ako je chronická únava, diabetes, artritída, osteoporóza, zápaly čriev i rakovina. Z vedeckých výskumov vyplynulo, že vitamín D funguje ako aktivátor imunitného systému. Navyše podporuje vstrebávanie vápnika a chráni pred osteoporózou.
Top zdroje: rybí olej, morské ryby, vajcia, hovädzia pečeň; mlieko a mliečne výrobky, ovocné šťavy a cereálie obohatené o vitamín D
Vitamín C
Tento vitamín predstavuje až 80 percent dennej spotreby všetkých vitamínov. Ľudské telo si ho nedokáže vyrobiť, preto ho musíte denne dopĺňať. Posilňuje imunitný systém a zlepšuje odolnosť proti rôznym ochoreniam. Nedostatok céčka sa prejavuje únavou, slabosťou, krvácaním ďasien, zlým hojením rán a náchylnosťou na prechladnutie.
Top zdroje: paprika, kapusta, kel, brokolica, karfiol, rajčiny, špenát, zemiaky, citrusy, kivi, papája, ananás, bobuľové ovocie

Horčík
Ak užívate antikoncepčné tabletky, držíte redukčnú diétu, prípadne jedno i druhé, mali by ste jesť stravu bohatú na horčík (magnézium). Viac horčíka potrebujete, ak trpíte chronickou únavou, stresom či osteoporózou. Na dobré vstrebávanie je nevyhnutný vápnik, zlepšujú ho aj vitamíny skupiny B, vitamín E alebo selén. Kombinácia horčíka a vápnika pôsobí ako prirodzený upokojujúci a regeneračný prostriedok.
Top zdroje: celozrnné potraviny, figy, orechy, horká čokoláda, banány, mandle a tmavá listová zelenina
Vitamín E
Mimoriadne silný antioxidant chráni bunky pred oxidačným stresom a škodlivými účinkami voľných radikálov. Spomaľuje starnutie, pomáha pri ochoreniach, posilňuje imunitu, je dôležitý pre bunky, kožu, svaly, nervy, činnosť srdca a krvotvorbu a je dobrou prevenciou rakoviny. Účinok vitamínu E zosilňuje vitamín C a selén, no jeho vstrebávanie obmedzujú vysoké dávky minerálov, ako je horčík, železo a meď.
Top zdroje: paprika, rajčiny, kukurica, vajcia, špenát, pečeň, oleje lisované za studena, orechy, rôzne semená, listová zelenina, strukoviny

Zinok
Tvorí súčasť enzýmov, ktoré ovplyvňujú takmer všetko, od trávenia, hojenia rán, stavu kože a kostí až po plodnosť a imunitný systém. Zinok pomáha znižovať cholesterol, zlepšuje liečbu chronických ochorení, napríklad artritídy, osteoporózy, ekzémov či psoriázy a je prevenciou proti nachladnutiu, chrípke, zápalom a infekciám. Nedostatok sa môže prejaviť nechutenstvom, oslabenou imunitou, vypadávaním vlasov a lámaním nechtov.
Top zdroje: mäso, morské plody, pečeň, vajcia, arašidy, pšeničné klíčky, slnečnicové semienka, mlieko, syry
Železo
Keď vám klesla fyzická výkonnosť, ste zimomravá alebo sa zadýchavate na schodoch, máte málo železa. Príčinou môže byť napríklad silná menštruácia, vegetariánska strava i drastické chudnutie. Dlhodobý nedostatok železa v krvi sa prejavuje málokrvnosťou, búšením srdca, únavou a zvýšenou chorobnosťou.
Top zdroje: hovädzie a jahňacie mäso, ustrice, sardinky, vnútornosti, vajcia, tmavozelená zelenina, kvasnice, strukoviny, klíčky, sušené marhule a hrozienka, orechy, semienka, mak

Selén
Stačí ho máličko, ale pre silné antioxidačné účinky ho nič nenahradí. Spolu s vitamínom E chráni pred srdcovo-cievnymi i nádorovými ochoreniami. Bráni tvorbe krvných zrazenín, zlepšuje vstrebávanie železa, posilňuje imunitu a spomaľuje starnutie. Nedostatok môže spôsobovať svalovú slabosť i problémy so štítnou žľazou.
Top zdroje: brokolica, celozrnné výrobky, ryby, mliečne výrobky, cesnak, cibuľa, koreňová zelenina
Užitočné rady
- Priebežne dopĺňajte tekutiny. Okrem čistej vody sú vhodné aj zriedené ovocné a zeleninové šťavy.
- Keď vás prepadne chuť na sladké, zjedzte kúsok ovocia, najlepšie na desiatu či olovrant. Tieto dve minijedlá by ste nemali vynechávať ani pri redukčnej diéte.
- Obmedzte na minimum vyprážané pokrmy, ťažké omáčky, slané orechy či lupienky a vyhýbajte sa potravinám s pridaným cukrom.
Čítajte viac z Dobrého jedla: