Studené ovocné polievky sa v mnohých európskych krajinách považujú za sladkú bodku, osviežujúci dezert po letnom obede. No napríklad Škandinávci si ich pokojne vychutnajú hneď zrána, prípadne namiesto klasickej obednej polievky.

A dobre robia! Keď do týchto polievok pridáte kvalitný biely jogurt, jemný tvaroh či krémový syr, zdravo zasýtia ako hlavný chod aj vašich väčších hladošov.

Voňavá čučoriedková polievka

4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT + CHLADENIE

Potrebujete:

  • 2 hrnčeky čučoriedok (plus na ozdobu)
  • 2 hrnčeky vody
  • 1 celá škorica
  • štipka mletého kardamómu
  • 2 lyžice medu
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 lyžica kukuričného škrobu
Domáca granola
Čítajte viac
Zdravá DOMÁCA GRANOLA: Zužitkujete v nej dobroty, ktoré vám zostali po Vianociach

POSTUP:

  1. Umyté čučoriedky dajte do hrnca s vodou. Pridajte škoricu, kardamóm a za stáleho miešania varte 5 minút. Potom vyberte korenie, polievku rozmixujte a prepasírujte cez sitko.
  2. Polievku vráťte na oheň a pridajte mlieko, v ktorom ste rozmiešali škrob. Nechajte prevrieť, odstavte a vmiešajte med. Dajte aspoň na 2 hodiny do chladničky a môžete podávať.

Dobrý tip

Takisto pripravíte chutnú malinovú – v recepte vynechajte škoricu a kardamóm, pridajte medovku a namiesto medu vyskúšajte jemnú stéviu. Deťom z nej naberte do pekných pohárikov, pridajte kopček domácej šľahačky a o dezert máte dnes postarané. Budú sa zalizovať za ušami!

Ďalšie tipy na studené polievky a smútičká si prečítajte na druhej strane...

Kategórie