Cviklová nádielka: Perfektná do pečenia aj ako prírodné farbivo!
8. 2. 2017, 10:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 16:47)

Zdroj: Shutterstock
DOBRÉ JEDLO: Cvikla
Predáva sa po celý rok, no v zime chutí najviac. Ako na ňu? Cviklu najprv uvarte a potom ošúpte, pôjde to ľahšie. Pred varením však nepoškoďte šupku, aby neprišla o svoju výraznú farbu.
V koláči
Foto: Shutterstock.com
Cviklu môžete nastrúhať a primiešať do cesta na koláč. Skvele si rozumie s čokoládou a s kakaom.
Sterilizovaná
Obľúbené sú najmä baby cvikly v sladkokyslom náleve. Malé buľvičky majú maximálne 4 centimetre.
Na farbenie cestovín
Sýtočervenú šťavu (stačí pár kvapiek) môžete použiť na zafarbenie cestovín.
Ruská klasika
Uvarte boršč. Je obľúbenou polievkou nielen v Rusku a na Ukrajine, ale aj v Poľsku. Cvikla v nej dominuje.
Do šalátu
Uvarenú cviklu skombinujte s jablkom a s orechmi. Hodí sa tiež k pečenému alebo k údenému mäsu.