Reklama

Cviklová nádielka: Perfektná do pečenia aj ako prírodné farbivo!

Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Reklama

DOBRÉ JEDLO: Cvikla

Predáva sa po celý rok, no v zime chutí najviac. Ako na ňu? Cviklu najprv uvarte a potom ošúpte, pôjde to ľahšie. Pred varením však nepoškoďte šupku, aby neprišla o svoju výraznú farbu.

V koláči

Foto: Shutterstock.com

Cviklu môžete nastrúhať a primiešať do cesta na koláč. Skvele si rozumie s čokoládou a s kakaom.

Sterilizovaná

Obľúbené sú najmä baby cvikly v sladkokyslom náleve. Malé buľvičky majú maximálne 4 centimetre.

Na farbenie cestovín

Sýtočervenú šťavu (stačí pár kvapiek) môžete použiť na zafarbenie cestovín.

Ruská klasika

Uvarte boršč. Je obľúbenou polievkou nielen v Rusku a na Ukrajine, ale aj v Poľsku. Cvikla v nej dominuje.

Do šalátu

Uvarenú cviklu skombinujte s jablkom a s orechmi. Hodí sa tiež k pečenému alebo k údenému mäsu.