Reklama

Zázračné ingrediencie: 8 skvelých trikov, ktoré zmenia chuť vášho jedla

Poznáte ingrediencie, ktoré vám zdokonalia jedlo?

Zdroj: Dobré jedlo / Laura Witteková

Reklama
Lepšie bývanie, Fazekašová Gabriela, Editor

Gabriela Fazekašová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Malé detaily robia veľký rozdiel! Ak začnete objavíte šikovné triky pri varení, vaše jedlá získajú výraznejšiu a vyváženejšiu chuť. Skúsite?

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Môžeme medvedí cesnak mraziť alebo sušiť? Radí bylinkárka

    Aj malé úpravy v receptoch môžu spraviť obrovský rozdiel v chuti jedla. Niektoré ingrediencie majú schopnosť zvýrazniť prirodzené chute a dodať jedlu úplne nový rozmer. Často stačí len kvapka, štipka či pár gramov tej správnej suroviny, aby sa z obyčajného jedla stala delikatesa. Pozrite sa na týchto osem zázračných ingrediencií, ktoré vám pomôžu vylepšiť vaše varenie.

    Zdroj: Shutterstock

    Citrónová šťava má v kuchyni veľkú moc.

    Citrónová šťava na zvýraznenie chutí

    Citrónová šťava nie je len na dochutenie rýb či šalátov. Stačí pár kvapiek do polievky, omáčky alebo dokonca mäsových jedál a chute sa krásne prepoja. Kyslosť citróna dokáže vyvážiť mastnejšie alebo presladené pokrmy a dodať im sviežosť. Skúste ju pridať aj do pečených zemiakov alebo praženice – výsledok vás prekvapí.

    Zdroj: Just Life

    Pridávate soľ aj do sladkých jedál?

    Štipka soli do sladkých jedál

    Hoci soľ vnímame ako základnú prísadu slaných jedál, v malom množstve dokáže zvýrazniť aj sladké chute. Pridajte štipku soli do cesta na palacinky, do čokoládovej polevy alebo do karamelu a získate vyváženejšiu chuť. Soľ totiž pomáha utlmiť horkosť a zvýrazniť prirodzenú sladkosť surovín. Tento trik využívajú aj profesionálni cukrári.

    Zdroj: shutterstock

    Maslo je tajným tromfom pri varení.

    Maslo na záver varenia

    Ak chcete, aby vaše jedlá mali bohatšiu a jemnejšiu chuť, skúste na konci varenia pridať kúsok studeného masla. Táto technika sa používa pri príprave rizota, omáčok, ale aj pečených jedál. Maslo jedlo krásne zjemní a dodá mu hladkú textúru. Stačí malý kúsok, no rozdiel je výrazný.

    Zdroj: Shutterstock

    Sójová omáčka pošteklí chute aj v bežných jedlách.

    Sójová omáčka ako univerzálne dochucovadlo

    Sójová omáčka nie je len do ázijských jedál – výborne funguje aj v tradičnej kuchyni. Má schopnosť prehĺbiť chute a dodať pokrmom umami, čo je piata základná chuť. Pridajte ju do guláša, duseného mäsa alebo dokonca do marinád na grilovanie. Stačí len pár kvapiek a jedlo bude mať oveľa intenzívnejšiu chuť.

    Zdroj: Shutterstock

    Ako často používate v kuchyni med?

    Med na vyváženie chutí

    Med nie je len sladidlo – dokáže vyvážiť kyslosť, horkosť aj štipľavosť. Skúste ho pridať do paradajkovej omáčky, horčicovej marinády alebo do pikantných jedál. Pomáha zvýrazniť chute a dodať im jemnú hĺbku bez toho, aby jedlo bolo presladené. Ideálny je aj na pečenú zeleninu, kde vytvorí jemnú karamelizovanú kôrku.

    Zdroj: Shutterstock

    Jablčný ocot vám navyše posilní srdce a vylepší cukor.

    Ocot na prebudenie chutí

    Kyslosť octu dokáže zvýrazniť chute podobne ako citrónová šťava. Jablčný, balzamikový či vínny môžu dodať šalátom, polievkam alebo duseným jedlám zaujímavý nádych. Stačí len lyžička pridaná na konci varenia a jedlo získa úplne nový rozmer. Ocot je tiež skvelým pomocníkom pri varení strukovín – pomáha zlepšiť ich textúru.

    Zdroj: Shutterstock

    Kakao dokáže nečakane dodať jedlu chuť.

    Káva alebo kakao do mäsových jedál

    Tento trik možno nepoznáte, no štipka kakaa alebo lyžička kávy dokáže obohatiť chuť duseného mäsa alebo omáčok. Kakao sa často pridáva do chilli con carne, kde pomáha vyvážiť pikantnosť a dodať hĺbku chuti. Káva zas skvele funguje v hovädzích dusených pokrmoch, pretože zvýrazňuje tóny mäsa.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Čaj na KAŠEĽ pre celú RODINU? Bylinkárka radí, toto si namiešajte.

      Čerstvé bylinky na poslednú chvíľu

      Ak chcete, aby bylinky v jedle naozaj vynikli, nepridávajte ich hneď na začiatku varenia. Väčšina z nich stráca tepelnou úpravou svoju arómu, preto je lepšie ich pridávať až ku koncu. Petržlen, bazalka, koriander či kôpor si tak zachovajú svoju sviežosť a jedlo bude chutiť intenzívnejšie. Ak nemáte čerstvé bylinky, sušené použite radšej na začiatku varenia, aby sa ich chuť rozvinula. Otestujte sa, ako dobre bylinky poznáte!

      Autor článku

      Gabriela Fazekašová

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Vždy sa chcela venovať písaniu a po rokoch skúseností sa „prepísala“ až do magazínu Dobré jedlo. Zaujíma sa hlavne o praktické témy, ktoré sú ľuďom blízke, zjednodušia a tiež spríjemnia bežný život. Hľadanie inšpirácií je jej každodenným chlebíčkom, aby čitateľom prinášala stále niečo nové.