Na svoje si prídu aj deti a vegetariáni! Máme pre vás tipy aj na rôzne dipy a sladké grilované pochúťky.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Grilované kofty
4 AŽ 6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE, GRILOVANIE 20 MINÚT
POTREBUJETE:
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 2 mleté stredne veľké kuracie prsia
- 2 jarné cibuľky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 menšia cuketa
- 3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- 1 lyžica nasekaného oregana (môže byť aj sušené)
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- pol lyžičky čili vločiek
- soľ, korenie
- štipka sódy bikarbóny
- strúhanka
- olej
- citrón
POSTUP:
-
Vo veľkej mise mäso dobre premiešajte. Pridajte cibuľku nasekanú nadrobno, pretlačený cesnak, cuketu nastrúhanú najemno, petržlenovú vňať, oregano, papriku, čili, soľ, korenie, sódu bikarbónu a všetko dobre zamiešajte. Najlepšie ručne.
-
Mäsovú zmes zakryte a nechajte v chladničke aspoň 2 hodiny oddýchnuť.
-
Pomocou lyžice oddeľte časť zmesi a vyformujte do tvaru valca. Do stredu zapichnite paličku na grilovanie a zmes ešte okolo paličky dobre pritlačte. Nakoniec mäso jemne obaľte v strúhanke.
-
Zo všetkých strán kofty potrite olejom na na grilovacom podnose grilujte 15 - 20 minút. Podávajte pokvapkané citrónom a posypané bylinkami. Ako príloha sa hodí grilovaná zelenina alebo zemiaky.
Zdroj: Shutterstock
Grilovačka pre vegetariánov. V lete aj v zime!
Anketa
Radi grilujete?
- Bez grilovačky si leto a jeseň neviem predstaviť!100%
- Nemusím....0%
Hlasovanie bolo ukončené
Vegetariánske špízy s tofu
4 porcie, príprava 25 minút, grilovanie 15 minút
POTREBUJETE:
- 200 g údeného tofu
- 8 - 10 stredne veľkých šampiňónov
- 1 menšia cuketa
- 2 farebné papriky (môže byť aj niekoľko mini papričiek)
- 1 červená cibuľa alebo 4 šalotky
- 8 cherry paradajok
- predvarená kukurica
- olivový olej a sušené bylinky na potretie
- soľ
POSTUP:
- Tofu nakrájajte na kocky, šampiňóny na plátky, cuketu na kolieska, papriky na väščie kúsky a cibuľu na hrubšie mesiačiky. Spolu s celými paradajkami napichujte striedavo na grilovacie ihlice.
- Pomocou štetca zľahka ppotrite zmesou oleja, soli a byliniek. Na grilovacom podnose alebo priamo na mriežke grilujte na stredne silnom plameni. Priebežne otáčajte a potierajte bylinkovou marinádou.
- Kukuricu grilujte samostatne, tiež potretú marinádou.
- Podávajte s dobrým chlebom alebo plackami.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Plnené chlebové placky na grile. Budú chutiť aj bez mäsa.
Grilované chlebové placky
4 PORCIE, PRÍPRAVA 40 MINÚT PLUS MARINOVANIE , OPEKANIE 20 MINÚT
POTREBUJETE:
Na placky:
- 180 ml mlieka
- 50 g masla
- 300 g hladkej múky (môžete kombinovať s celozrnnou)
- pol lyžičky soli
Na náplň:
- 600 g kuracích pŕs bez kosti a kože
- 1 lyžica červenej mletej papriky
- 1 lyžica mletej rasce (ideálne rímskej)
- pol lyžičky mletej čili papriky
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička sušeného tymianu
- pol lyžičky citrónovej kôry
- 1 lyžička soli
- 1 lyžica olivového oleja + na potretie panvice
- čerstvá zelenina podľa chuti (paradajky, uhorky, červená cibuľa, mladá kapusta)
POSTUP:
- Kuracie prsia pozdĺžne prerežte a jemne naklepte cez igelitové vrecko.
Mäso v mise premiešajte s mletou paprikou, rascou, čili, oreganom, tymianom, citrónovou kôrou, so soľou a s olivovým olejom. Prikryté nechajte marinovať aspoň hodinu. - Pripravte placky: Maslo roztopte vo vlažnom mlieku. Zmiešajte s múkou a so soľou. Vypracujte vláčne a nelepivé cesto. Zabalené vo fólii ho nechajte 20-30 minút odstáť.
Odstáte cesto rozdeľte na štyri rovnaké časti. Každú vyvaľkajte na kruh s hrúbkou 3-5 mm. Placky potrite olejom a z každej strany opekajte na rozpálenej grilovacej panvici potretej olejom alebo na grile. Hotové placky prikryte kuchynskou utierkou. - Opečte kuracie prsia. Vnútri by mali byť ešte jemne ružové a šťavnaté. Nakrájajte ich na tenké pásiky a spolu so zeleninou nimi naplňte teplé placky. Podávajte s jogurtovo-cesnakovým dipom.