Reklama

Zajtra GRILUJEME! Z týchto dobrôt sa najeme do prasknutia

Grilované kofty.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Na svoje si prídu aj deti a vegetariáni! Máme pre vás tipy aj na rôzne dipy a sladké grilované pochúťky.

Grilované kofty

4 AŽ 6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE, GRILOVANIE 20 MINÚT

 

POTREBUJETE: 

  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • 2 mleté stredne veľké kuracie prsia
  • 2 jarné cibuľky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1  menšia cuketa
  • 3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžica nasekaného oregana (môže byť aj sušené)
  • 1 lyžička mletej červenej papriky
  • pol lyžičky čili vločiek
  • soľ, korenie
  • štipka sódy bikarbóny
  • strúhanka
  • olej
  • citrón

 

POSTUP: 

  1. Vo veľkej mise mäso dobre premiešajte. Pridajte cibuľku nasekanú nadrobno, pretlačený cesnak,  cuketu nastrúhanú najemno, petržlenovú vňať, oregano, papriku, čili, soľ, korenie, sódu bikarbónu a všetko dobre zamiešajte. Najlepšie ručne.

  2.  Mäsovú zmes zakryte a nechajte v chladničke aspoň 2 hodiny oddýchnuť.

  3. Pomocou lyžice oddeľte časť zmesi a vyformujte do tvaru valca. Do stredu zapichnite  paličku na grilovanie a zmes ešte okolo paličky dobre pritlačte. Nakoniec mäso jemne obaľte v strúhanke.

  4.  Zo všetkých strán kofty potrite olejom na na grilovacom podnose grilujte 15 - 20 minút. Podávajte pokvapkané citrónom a posypané bylinkami. Ako príloha sa hodí grilovaná zelenina alebo zemiaky.

 

 

Zdroj: Shutterstock

Grilovačka pre vegetariánov. V lete aj v zime!

Anketa

Radi grilujete?

  • Bez grilovačky si leto a jeseň neviem predstaviť!100%
  • Nemusím....0%

Hlasovanie bolo ukončené

Vegetariánske špízy s tofu

4 porcie, príprava 25 minút, grilovanie 15 minút

 

 

POTREBUJETE:

  • 200 g údeného tofu
  • 8 - 10 stredne veľkých šampiňónov
  • 1 menšia cuketa
  • 2 farebné papriky (môže byť aj niekoľko mini papričiek)
  • 1 červená cibuľa alebo 4 šalotky
  • 8 cherry paradajok
  • predvarená kukurica
  • olivový olej a sušené bylinky na potretie
  • soľ

 

POSTUP: 

  1. Tofu nakrájajte na kocky, šampiňóny na plátky, cuketu na kolieska, papriky na väščie kúsky a cibuľu na hrubšie mesiačiky. Spolu s celými paradajkami napichujte striedavo na grilovacie ihlice. 
  2. Pomocou štetca zľahka ppotrite zmesou oleja, soli a byliniek. Na grilovacom podnose alebo priamo na mriežke grilujte na stredne silnom plameni. Priebežne otáčajte a potierajte bylinkovou marinádou.
  3. Kukuricu grilujte samostatne, tiež potretú marinádou. 
  4. Podávajte s dobrým chlebom alebo plackami.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Plnené chlebové placky na grile. Budú chutiť aj bez mäsa.

Grilované chlebové placky

4 PORCIE, PRÍPRAVA 40 MINÚT PLUS MARINOVANIE , OPEKANIE 20 MINÚT

 

POTREBUJETE: 

Na placky: 

  • 180 ml mlieka
  • 50 g masla
  • 300 g hladkej múky (môžete kombinovať s celozrnnou)
  • pol lyžičky soli

Na náplň: 

  • 600 g kuracích pŕs bez kosti a kože
  • 1 lyžica červenej mletej papriky
  • 1 lyžica mletej rasce (ideálne rímskej)
  • pol lyžičky mletej čili papriky
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička sušeného tymianu
  • pol lyžičky citrónovej kôry
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžica olivového oleja + na potretie panvice
  • čerstvá zelenina podľa chuti (paradajky, uhorky, červená cibuľa, mladá kapusta)

 

POSTUP:

  1. Kuracie prsia pozdĺžne prerežte a jemne naklepte cez igelitové vrecko.
    Mäso v mise premiešajte s mletou paprikou, rascou, čili, oreganom, tymianom, citrónovou kôrou, so soľou a s olivovým olejom. Prikryté nechajte marinovať aspoň hodinu.
  2. Pripravte placky: Maslo roztopte vo vlažnom mlieku. Zmiešajte s múkou a so soľou. Vypracujte vláčne a nelepivé cesto. Zabalené vo fólii ho nechajte 20-30 minút odstáť.
    Odstáte cesto rozdeľte na štyri rovnaké časti. Každú vyvaľkajte na kruh s hrúbkou 3-5 mm. Placky potrite olejom a z každej strany opekajte na rozpálenej grilovacej panvici potretej olejom alebo na grile. Hotové placky prikryte kuchynskou utierkou.
  3. Opečte kuracie prsia. Vnútri by mali byť ešte jemne ružové a šťavnaté. Nakrájajte ich na tenké pásiky a spolu so zeleninou nimi naplňte teplé placky. Podávajte s jogurtovo-cesnakovým dipom.

Autor článku

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!