Reklama

Zajtra GRILUJEME! Z týchto dobrôt sa najeme do prasknutia

Grilované kofty.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Na svoje si prídu aj deti a vegetariáni! Máme pre vás tipy aj na rôzne dipy a sladké grilované pochúťky.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ešte lepší ako mäso: Syr halloumi je perfektná surovina na grilovanie!
    Zdroj: NMH

    Grilované kofty

    4 AŽ 6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE, GRILOVANIE 20 MINÚT

     

    POTREBUJETE: 

    • 500 g mletého bravčového mäsa
    • 2 mleté stredne veľké kuracie prsia
    • 2 jarné cibuľky
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 1  menšia cuketa
    • 3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
    • 1 lyžica nasekaného oregana (môže byť aj sušené)
    • 1 lyžička mletej červenej papriky
    • pol lyžičky čili vločiek
    • soľ, korenie
    • štipka sódy bikarbóny
    • strúhanka
    • olej
    • citrón

     

    POSTUP: 

    1. Vo veľkej mise mäso dobre premiešajte. Pridajte cibuľku nasekanú nadrobno, pretlačený cesnak,  cuketu nastrúhanú najemno, petržlenovú vňať, oregano, papriku, čili, soľ, korenie, sódu bikarbónu a všetko dobre zamiešajte. Najlepšie ručne.

    2.  Mäsovú zmes zakryte a nechajte v chladničke aspoň 2 hodiny oddýchnuť.

    3. Pomocou lyžice oddeľte časť zmesi a vyformujte do tvaru valca. Do stredu zapichnite  paličku na grilovanie a zmes ešte okolo paličky dobre pritlačte. Nakoniec mäso jemne obaľte v strúhanke.

    4.  Zo všetkých strán kofty potrite olejom na na grilovacom podnose grilujte 15 - 20 minút. Podávajte pokvapkané citrónom a posypané bylinkami. Ako príloha sa hodí grilovaná zelenina alebo zemiaky.

     

     

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Osviežujúce miešané drinky: Pripravte si doma MOJITO!

      Zdroj: Shutterstock

      Grilovačka pre vegetariánov. V lete aj v zime!

      Anketa

      Radi grilujete?

      • Bez grilovačky si leto a jeseň neviem predstaviť!100%
      • Nemusím....0%

      Hlasovanie bolo ukončené

      Vegetariánske špízy s tofu

      4 porcie, príprava 25 minút, grilovanie 15 minút

       

       

      POTREBUJETE:

      • 200 g údeného tofu
      • 8 - 10 stredne veľkých šampiňónov
      • 1 menšia cuketa
      • 2 farebné papriky (môže byť aj niekoľko mini papričiek)
      • 1 červená cibuľa alebo 4 šalotky
      • 8 cherry paradajok
      • predvarená kukurica
      • olivový olej a sušené bylinky na potretie
      • soľ

       

      POSTUP: 

      1. Tofu nakrájajte na kocky, šampiňóny na plátky, cuketu na kolieska, papriky na väščie kúsky a cibuľu na hrubšie mesiačiky. Spolu s celými paradajkami napichujte striedavo na grilovacie ihlice. 
      2. Pomocou štetca zľahka ppotrite zmesou oleja, soli a byliniek. Na grilovacom podnose alebo priamo na mriežke grilujte na stredne silnom plameni. Priebežne otáčajte a potierajte bylinkovou marinádou.
      3. Kukuricu grilujte samostatne, tiež potretú marinádou. 
      4. Podávajte s dobrým chlebom alebo plackami.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Jahodové koláče a dezerty: Užite si voňavé jahôdky do sýtosti!

        Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

        Plnené chlebové placky na grile. Budú chutiť aj bez mäsa.

        Grilované chlebové placky

        4 PORCIE, PRÍPRAVA 40 MINÚT PLUS MARINOVANIE , OPEKANIE 20 MINÚT

         

        POTREBUJETE: 

        Na placky: 

        • 180 ml mlieka
        • 50 g masla
        • 300 g hladkej múky (môžete kombinovať s celozrnnou)
        • pol lyžičky soli

        Na náplň: 

        • 600 g kuracích pŕs bez kosti a kože
        • 1 lyžica červenej mletej papriky
        • 1 lyžica mletej rasce (ideálne rímskej)
        • pol lyžičky mletej čili papriky
        • 1 lyžička sušeného oregana
        • 1 lyžička sušeného tymianu
        • pol lyžičky citrónovej kôry
        • 1 lyžička soli
        • 1 lyžica olivového oleja + na potretie panvice
        • čerstvá zelenina podľa chuti (paradajky, uhorky, červená cibuľa, mladá kapusta)

         

        POSTUP:

        1. Kuracie prsia pozdĺžne prerežte a jemne naklepte cez igelitové vrecko.
          Mäso v mise premiešajte s mletou paprikou, rascou, čili, oreganom, tymianom, citrónovou kôrou, so soľou a s olivovým olejom. Prikryté nechajte marinovať aspoň hodinu.
        2. Pripravte placky: Maslo roztopte vo vlažnom mlieku. Zmiešajte s múkou a so soľou. Vypracujte vláčne a nelepivé cesto. Zabalené vo fólii ho nechajte 20-30 minút odstáť.
          Odstáte cesto rozdeľte na štyri rovnaké časti. Každú vyvaľkajte na kruh s hrúbkou 3-5 mm. Placky potrite olejom a z každej strany opekajte na rozpálenej grilovacej panvici potretej olejom alebo na grile. Hotové placky prikryte kuchynskou utierkou.
        3. Opečte kuracie prsia. Vnútri by mali byť ešte jemne ružové a šťavnaté. Nakrájajte ich na tenké pásiky a spolu so zeleninou nimi naplňte teplé placky. Podávajte s jogurtovo-cesnakovým dipom.

        Autor článku

        Mária Abrahámová

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!