ZEMIAKOVÉ PLACKY
Klasika - zemiakové placky.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
3 PORCIE, PRÍPRAVA 50 MINÚT
Potrebujete:
- 700 g zemiakov (varný typ B)
- 1 vajce
- 2 - 3 lyžice polohrubej múky
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky sušeného majoránu
- 2 lyžičky drvenej rasce
- štipku čili korenia
- soľ, mleté čierne korenie
- olej na vysmážanie
POSTUP:
- Zemiaky ošúpte a nastrúhajte. Cez okraje hrnca položte sitko a nastrúhané zemiaky nechajt odkvapkať. Vo vode, ktorá prekvapká cez sitko sa na dne usadí zemiakový škrob, ten si odložte.
- Nastrúhané zemiaky zmiešajte s vajcom, múkou a pretlačeným cesnakom. Ochuťte majoránom, rascou, čili, soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Zahustite odloženým škrobom z odkvapkaných zemiakov.
- Na rozpálený olej v panvici lyžicou nalievajte cesto a tvarujte malé placky. Opekajte z oboch strán do chrumkava. Po opečení preložte placky na papierovú utierku, aby prebytočný tuk vsiakol. Podávajte s kyslým mliekom.