objednať časopis
všetky kategórie

Za trochu práce pri strúhaní zemiakov to stojí. Keď zavoňajú placky, už len vyberajte z chladničky acidofilné mlieko. Najprv si však pozrite náš recept.

ZEMIAKOVÉ PLACKY

Klasika - zemiakové placky.
Klasika - zemiakové placky.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

3 PORCIE, PRÍPRAVA 50 MINÚT

Potrebujete:

  • 700 g zemiakov (varný typ B)
  • 1 vajce
  • 2 - 3 lyžice polohrubej múky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky sušeného majoránu
  • 2 lyžičky drvenej rasce
  • štipku čili korenia
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej na vysmážanie

POSTUP:

  1. Zemiaky ošúpte a nastrúhajte. Cez okraje hrnca položte sitko a nastrúhané zemiaky nechajt odkvapkať. Vo vode, ktorá prekvapká cez sitko sa na dne usadí zemiakový škrob, ten si odložte.
  2. Nastrúhané zemiaky zmiešajte s vajcom, múkou a pretlačeným cesnakom. Ochuťte majoránom, rascou, čili, soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Zahustite odloženým škrobom z odkvapkaných zemiakov.
  3. Na rozpálený olej v panvici lyžicou nalievajte cesto a tvarujte malé placky. Opekajte z oboch strán do chrumkava. Po opečení preložte placky na papierovú utierku, aby prebytočný tuk vsiakol. Podávajte s kyslým mliekom.

Placky môžete urobiť zo zeleniny, syra i mäsa. Pozrite sa v GALÉRII >>>