Kurča s bylinkovou plnkou a guľkami
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
4-6 porcií, príprava 15 minút, pečenie 105 minút
Potrebujete:
- 1 kurča (asi 1,5 kg)
- 1 lyžicu masla
- 1 cibuľu
- 1 buľvu zeleru
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 šálky žemľových kociek
- mlieko
- pol šálky nasekanej petržlenovej vňate
- 1 lyžicu čerstvého tymianu
- 1 lyžičku sušenej šalvie
- 2 vajcia
- kôra z 1 citróna v biokvalite
- 1 šálka kuracieho vývaru alebo vody
- soľ, mleté čierne korenie
- olej
POSTUP
- V panvici rozohrejte maslo a lyžicu oleja. Pridajte očistenú a na drobno nakrájanú cibuľu, nahrubo nastrúhaný zeler a prelisovaný cesnak. Opekajte 3 až 4 minúty alebo dovtedy, kým zelenina nezmäkne. Žemle nakrájajte na malé kocky a zalejte mliekom.
- Opečenú zeleninu preložte do misy a pridajte zmäknuté žemle, bylinky, rozšľahané vajcia, citrónovú kôru, soľ a korenie. Zmes dobre premiešajte.
- Kurča umyte a osušte papierovými utierkami. Dobre osoľte a okoreňte, pod kožou na hrudi ho naplňte plnkou a potrite olejom. Dajte do pekáča a prilejte vývar alebo vodu. Kurča prikryte alobalom a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C na 1 hodinu.
- Odstráňte fóliu a pokračujte v pečení ďalších 40 minút. Zo zvyšnej plnky vytvarujte guľky vo veľkosti golfových loptičiek a uložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložte do rúry na posledných 20 minút pečenia kurčaťa. Pred porciovaním nechajte kurča 10 minút odpočívať. Podávajte s obľúbenou pečenou zeleninou a guľkami z plnky.
Časti z kurčaťa upečte na chutnej plnke. Recept je TU >>>