objednať časopis
všetky kategórie

Omrzela vás klasika? Kuriatko na nedeľu môžete tradične naplniť, z plnky spraviť guľky alebo ho na plnke upiecť. Tak poďte na to.

Kurča s bylinkovou plnkou a guľkami

Kurča s bylinkovou plnkou a guľkami
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

4-6 porcií, príprava 15 minút, pečenie 105 minút

Potrebujete:

  • 1 kurča (asi 1,5 kg)
  • 1 lyžicu masla
  • 1 cibuľu
  • 1 buľvu zeleru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 šálky žemľových kociek
  • mlieko
  • pol šálky nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžicu čerstvého tymianu
  • 1 lyžičku sušenej šalvie
  • 2 vajcia
  • kôra z 1 citróna v biokvalite
  • 1 šálka kuracieho vývaru alebo vody
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej
KURACIE GUĽÔČKY S BULGUROM
Čítajte viac
7x SUPER RÝCHLE A ZDRAVÉ VEČERE: Do pol hodiny na stole!

POSTUP

  1. V panvici rozohrejte maslo a lyžicu oleja. Pridajte očistenú a na drobno nakrájanú cibuľu, nahrubo nastrúhaný zeler a prelisovaný cesnak. Opekajte 3 až 4 minúty alebo dovtedy, kým zelenina nezmäkne. Žemle nakrájajte na malé kocky a zalejte mliekom.
  2. Opečenú zeleninu preložte do misy a pridajte zmäknuté žemle, bylinky, rozšľahané vajcia, citrónovú kôru, soľ a korenie. Zmes dobre premiešajte.
  3. Kurča umyte a osušte papierovými utierkami. Dobre osoľte a okoreňte, pod kožou na hrudi ho naplňte plnkou a potrite olejom. Dajte do pekáča a prilejte vývar alebo vodu. Kurča prikryte alobalom a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C na 1 hodinu.
  4. Odstráňte fóliu a pokračujte v pečení ďalších 40 minút. Zo zvyšnej plnky vytvarujte guľky vo veľkosti golfových loptičiek a uložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložte do rúry na posledných 20 minút pečenia kurčaťa. Pred porciovaním nechajte kurča 10 minút odpočívať. Podávajte s obľúbenou pečenou zeleninou a guľkami z plnky.

Časti z kurčaťa upečte na chutnej plnke. Recept je TU >>>