Chrumkavý DEZERT Z BAZY: Sladučká KOSMATICA je skvelá pochúťka!
22. 5. 2024, 15:08 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:34)

Zdroj: Shutterstock
Ak u vás ešte kvitne baza, oplatí sa ju nazberať a nasušiť do čaju alebo sirupu. Zopár čerstvých kvetov odložte a pripravte z nich vyprážanú sladkú maškrtku. Ideálne je použiť kvety, ktoré začínajú kvitnúť.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Gurmet
Zdroj: Gurmet
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Pánbožkova apatieka
Nie nadarmo jej prischol tento ľudový názov, ktorý mu dali naše prastaré mamy. Liečivej rastline s prenikavou kvetinovo-citrónovou arómou boli prisudzované magické účinky, ktoré mali domy a humná ochrániť pred bleskom a ohňom, ale aj priniesť pokojný spánok, ak ste vetvičku nechali na vankúši.
Zdroj: Shutterstock
Bazové kvety sú obľúbené najmä na prípravu limonády alebo sirupu.
Kvety sú zdravé pre obsah vitamínov C, A, B a množstvo antioxidantov. Okrem posilnenia imunity znižujú hladinu cukru v krvi. Čajový odvar uľahčuje vykašliavanie, zvyšuje imunitu, pôsobí aj pri zápaloch ústnej dutiny ako kloktadlo. Odvar sa používa aj ako obklad na opuchy či boľavé kĺby.
Liečivé nie sú len kvety, ale aj zrelé fialové plody, ktoré dozrievajú koncom leta. Bobuľky však nejedzte surové, lebo sú toxické. No pripraviť z nich môžete chutný džem, sirup, likér i víno. Zdravé sú aj mladé listy, bohaté na vápnik.

Najlepšia oberačka
Zdroj: Shutterstock
Kvet bazy je veľmi účinným a overeným prostriedkom na zníženie teploty pri prechladnutí a chorobách dýchacieho ústrojenstva. Oberajte ich najlepšie pomocou nožníc.
Rozložité bazové kríky „stretávate“ bežne na prechádzkach či cyklotúrach popri cestách, riekach i na okraji lesa. Kvety milujú jarné slnečné svetlo a ochotné sú rozkvitnúť aj v polotieni. Ešte donedávna sme si na rozkvitnuté súkvetia museli počkať takmer do polovice mája, odkedy sa počasie zbláznilo, v južnejších oblastiach sme ich mohli zberať už koncom apríla.
Najlepšia oberačka je na odľahlejších neznečistených miestach. Košík sa bazovými kvetmi odstrihnutými so stonkami plní veľmi rýchlo a do obľúbenej limonády s citrónom ich ani veľa netreba. No treba myslieť aj na chrípkové obdobie, ktoré nás na jeseň či v zime málokedy minie. Sušená baza sa vtedy do čaju míňa jedna radosť! Sušte ju v tieni niekoľko dní a potom skladujte v uzavretej nádobe aj rok.

Kosmatica
2 porcie, príprava 20 minút + odstátie
POTREBUJETE:
- 8 veľkých bazových kvetov aj so stonkami
- 120 g hladkej špaldovej múky
- 2 vajcia
- 250 až 300 ml mlieka
- štipka soli
- 1 lyžica medu + na poliatie
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- pol lyžičky škorice
- olej na vysmážanie
POSTUP:
- Z múky, vajec, mlieka, zo soli, z medu, citrónovej šťavy a zo škorice vymiešajte hustejšie cestíčko.
- Nechajte 15 minút odstáť a namáčajte doň postupne kvety. Vysmážajte v panvici na rozohriatom oleji. Môžete poliať medom alebo podávať s kyslou smotanou vymiešanou s vanilkovým cukrom.