Reklama

Chrumkavý DEZERT Z BAZY: Sladučká KOSMATICA je skvelá pochúťka!

Kosmatica - vyprážaný dezert z bazových kvetov

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Ak u vás ešte kvitne baza, oplatí sa ju nazberať a nasušiť do čaju alebo sirupu. Zopár čerstvých kvetov odložte a pripravte z nich vyprážanú sladkú maškrtku. Ideálne je použiť kvety, ktoré začínajú kvitnúť.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Obyčajný BIELY JOGURT? Ale kdeže, toto sa stane, keď ho budete jesť denne!
    Zdroj: NMH

    Pánbožkova apatieka

    Nie nadarmo jej prischol tento ľudový názov, ktorý mu dali naše prastaré mamy. Liečivej rastline s prenikavou kvetinovo-citrónovou arómou boli prisudzované magické účinky, ktoré mali domy a humná ochrániť pred bleskom a ohňom, ale aj priniesť pokojný spánok, ak ste vetvičku nechali na vankúši.

    Zdroj: Shutterstock

    Bazové kvety sú obľúbené najmä na prípravu limonády alebo sirupu.

    Kvety sú zdravé pre obsah vitamínov C, A, B a množstvo antioxidantov. Okrem posilnenia imunity znižujú hladinu cukru v krvi. Čajový odvar uľahčuje vykašliavanie, zvyšuje imunitu, pôsobí aj pri zápaloch ústnej dutiny ako kloktadlo. Odvar sa používa aj ako obklad na opuchy či boľavé kĺby.

    Liečivé nie sú len kvety, ale aj zrelé fialové plody, ktoré dozrievajú koncom leta. Bobuľky však nejedzte surové, lebo sú toxické. No pripraviť z nich môžete chutný džem, sirup, likér i víno. Zdravé sú aj mladé listy, bohaté na vápnik.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Je pravda, že mlieko počas chrípky a prechladnutia zahlieňuje?

      Najlepšia oberačka

      Zdroj: Shutterstock

      Kvet bazy je veľmi účinným a overeným prostriedkom na zníženie teploty pri prechladnutí a chorobách dýchacieho ústrojenstva. Oberajte ich najlepšie pomocou nožníc.

      Rozložité bazové kríky „stretávate“ bežne na prechádzkach či cyklotúrach popri cestách, riekach i na okraji lesa. Kvety milujú jarné slnečné svetlo a ochotné sú rozkvitnúť aj v polotieni. Ešte donedávna sme si na rozkvitnuté súkvetia museli počkať takmer do polovice mája, odkedy sa počasie zbláznilo, v južnejších oblastiach sme ich mohli zberať už koncom apríla.

      Najlepšia oberačka je na odľahlejších neznečistených miestach. Košík sa bazovými kvetmi odstrihnutými so stonkami plní veľmi rýchlo a do obľúbenej limonády s citrónom ich ani veľa netreba. No treba myslieť aj na chrípkové obdobie, ktoré nás na jeseň či v zime málokedy minie. Sušená baza sa vtedy do čaju míňa jedna radosť! Sušte ju v tieni niekoľko dní a potom skladujte v uzavretej nádobe aj rok.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Obľúbené REZY: Recepty na ZÁKUSKY vyskúšajte už tento víkend!

        Kosmatica

        2 porcie, príprava 20 minút + odstátie

        POTREBUJETE:

        • 8 veľkých bazových kvetov aj so stonkami
        • 120 g hladkej špaldovej múky
        • 2 vajcia
        • 250 až 300 ml mlieka
        • štipka soli
        • 1 lyžica medu + na poliatie
        • 1 lyžica citrónovej šťavy
        • pol lyžičky škorice
        • olej na vysmážanie

        POSTUP:

        1. Z múky, vajec, mlieka, zo soli, z medu, citrónovej šťavy a zo škorice vymiešajte hustejšie cestíčko.
        2. Nechajte 15 minút odstáť a namáčajte doň postupne kvety. Vysmážajte v panvici na rozohriatom oleji. Môžete poliať medom alebo podávať s kyslou smotanou vymiešanou s vanilkovým cukrom.