Reklama

Na víkend zamrazte DOMÁCE NANUKY: Roztopíte horúčavy!

Čokoládovo-kávové nanuky.

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Zmrzlín, sorbetov či nanukov zjeme v lete na kilá. Obetujte trocha času a vyrobte si svoju mrazenú pochúťku. Určite bude lepšia ako z obchodu...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Namrazte si DOMA zmrzliny a nanuky z Dobrého jedla

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Nanuky s karamelovou polevou.

    Kde sa vzali nanuky?

    Prvým predchodcom moderného nanuku bol "Epsicle," ktorý vymyslel Frank Epperson v roku 1905. Vtedy mal iba 11 rokov a náhodne nechal pohár s limonádou a paličkou vonku počas zimy, kde pekne zamrzol. Epperson si dal v roku 1923 svoj vynález patentovať. Na návrh svojich detí zmenil jeho názov na "Popsicle - nápoj na paličke." V 20. a 30. rokoch dvadsiateho storočia sa nanuky stali populárnymi v Spojených štátoch. Vyrábali sa rôzne príchute a začali sa komerčne predávať neskôr po svete.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Domáci SORBET: Takto vám už nikdy nestuhne na kameň!
      Anketa

      Vyrobili ste už niekedy domáci nanuk?

      • Ešte nie, ale skúsim vaše recepty.71%
      • Áno, nanuky robím každé leto.28%

      Hlasovanie bolo ukončené

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      Čokoláda a vanilka - tradičná kombinácia.

      Kávové nanuky v čokoláde a orieškoch

      6-8 kusov, príprava 20 minút + mrazenie

       

      POTREBUJETE:

      • 1 veľká plechovka kokosového mlieka

      • 1 malá šálka silnej kávy

      • 3-4 lyžice javorového sirupu

      • za hrsť čokoládových čipsov alebo nasekanej čokolády

      Na namáčanie: 

      • 150 g čokolády

      • 1 lyžica kokosového oleja

      • za hrsť nasekaných lieskových orieškov

       

      POSTUP:

      1. V mise zmiešajte všetky ingrediencie okrem čokoládových čipsov. Zmes nalejte do nanukových formičiek a navrch prisypte čokočipsy. Nakoniec do nich vložte paličky a dajte na 2-3 hodiny do mrazničky.

      2. Nad parou zohrejte čokoládu a lieskovce dajte do druhej misky. Nanuky máčajte v čokoláde a ihneď posypte orieškami. Oriešky môžete vsypať aj priamo do čokolády na obaľovanie.

       

      ×
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Melónové nanuky s jogurtom: Pripravte ich s deťmi!

        Jogurtové nanuky s malinami

        4-5 kusov, príprava 15 minút + mrazenie

         

        POTREBUJETE:

        • 500 g čerstvých malín
        • 250 g hustého jogurtu
        • 3-5 lyžíc medu
        • lyžička citrónovej šťavy
        • štipka mletej vanilky

         

        POSTUP: 

        1. Maliny vložte do misy s vodou a zľahka ich opláchnite.  Do mixéra dajte dve tretiny malín a rozmixujte. Prepasírujte cez sitko, aby ste sa zbavili zrniečok.
        2. Malinové pyré zmiešajte s jogurtom, medom, citrónovou šťavou a vanilkou.
        3. Nakoniec pridajte celé čerstvé maliny a zmesou naplňtemenšie sklenené alebo plastové  poháriky.  Do stredu vložte lyžičku a dajte do mrazničky. Aby lyžička v strede lepšie držala, môžete použiť dva prúžky lepiacej pásky na upevnenie.
        4. Poháriky vyberte z mrazničky, na pár sekúnd ponorte do horúcej vody, nanuk sa tak uvoľní z pohára a rovno sa doň pustite.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Osviežujúce miešané drinky: Pripravte si doma MOJITO!

          ČOKOLÁDOVO-KÁVOVÉ NANUKY

          8 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, MRAZENIE 12 HODÍN

          Potrebujete:

          • 375 ml mandľového mlieka
          • 80 g práškového cukru
          • 1 lyžička vanilkového extraktu
          • 180 ml silného espresa (môže byť aj bezkofeínové)
          • 160 ml šľahačkovej smotany
          • 200 g tmavej čokolády
          • nasekané lieskové oriešky

          POSTUP:

          1. Formu na chlebík vyložte potravinárskou fóliou.
          2. Do misy vlejte mandľové mlieko, cukor, vanilkový extrakt, silné espreso a dobre rozmiešajte. Smotanu vyšľahajte a jemne zapracujte do kávovej zmesi.
          3. Zmes nalejte do formy a prikryte alobalom. Do alobalu urobte v rovnakých rozstupoch malé zárezy a do nich vložte nanukové paličky. Alobal paličky podrží na mieste, aj keď je zmes ešte riedka. Formu vložte do mrazničky aspoň na 12 hodín.
          4. Nad vodnou parou roztopte čokoládu a nechajte ju 10 minút chladnúť. Lieskové oriešky nasekajte na hrubo.
          5. Formu so zmrazenou zmesou vyberte z mrazničky a na 2 sekundy ponorte po okraj do horúcej vody. Zmes sa tak uvoľní a budete ju môcť jednoducho vybrať z formy. Odstráňte fóliu a pomocou väčšieho noža namočeného do teplej vody nakrájajte na pláty.
          6. Zoberte nanuk, namočte ho do čokolády a hneď posypte lieskovými orieškami. Čokoláda na studenom nanuku veľmi rýchlo stuhne.

          Autor článku

          Mária Abrahámová

          redaktorka magazínu Dobré jedlo
          Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!