Na víkend zamrazte DOMÁCE NANUKY: Roztopíte horúčavy!
19. 7. 2024, 10:02

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zmrzlín, sorbetov či nanukov zjeme v lete na kilá. Obetujte trocha času a vyrobte si svoju mrazenú pochúťku. Určite bude lepšia ako z obchodu...
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jredlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Nanuky s karamelovou polevou.
Kde sa vzali nanuky?
Prvým predchodcom moderného nanuku bol "Epsicle," ktorý vymyslel Frank Epperson v roku 1905. Vtedy mal iba 11 rokov a náhodne nechal pohár s limonádou a paličkou vonku počas zimy, kde pekne zamrzol. Epperson si dal v roku 1923 svoj vynález patentovať. Na návrh svojich detí zmenil jeho názov na "Popsicle - nápoj na paličke." V 20. a 30. rokoch dvadsiateho storočia sa nanuky stali populárnymi v Spojených štátoch. Vyrábali sa rôzne príchute a začali sa komerčne predávať neskôr po svete.

Anketa
Vyrobili ste už niekedy domáci nanuk?
- Ešte nie, ale skúsim vaše recepty.71%
- Áno, nanuky robím každé leto.28%
Hlasovanie bolo ukončené
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Čokoláda a vanilka - tradičná kombinácia.
Kávové nanuky v čokoláde a orieškoch
6-8 kusov, príprava 20 minút + mrazenie
POTREBUJETE:
-
1 veľká plechovka kokosového mlieka
-
1 malá šálka silnej kávy
-
3-4 lyžice javorového sirupu
-
za hrsť čokoládových čipsov alebo nasekanej čokolády
Na namáčanie:
-
150 g čokolády
-
1 lyžica kokosového oleja
-
za hrsť nasekaných lieskových orieškov
POSTUP:
1. V mise zmiešajte všetky ingrediencie okrem čokoládových čipsov. Zmes nalejte do nanukových formičiek a navrch prisypte čokočipsy. Nakoniec do nich vložte paličky a dajte na 2-3 hodiny do mrazničky.
2. Nad parou zohrejte čokoládu a lieskovce dajte do druhej misky. Nanuky máčajte v čokoláde a ihneď posypte orieškami. Oriešky môžete vsypať aj priamo do čokolády na obaľovanie.
Jogurtové nanuky s malinami
4-5 kusov, príprava 15 minút + mrazenie
POTREBUJETE:
- 500 g čerstvých malín
- 250 g hustého jogurtu
- 3-5 lyžíc medu
- lyžička citrónovej šťavy
- štipka mletej vanilky
POSTUP:
- Maliny vložte do misy s vodou a zľahka ich opláchnite. Do mixéra dajte dve tretiny malín a rozmixujte. Prepasírujte cez sitko, aby ste sa zbavili zrniečok.
- Malinové pyré zmiešajte s jogurtom, medom, citrónovou šťavou a vanilkou.
- Nakoniec pridajte celé čerstvé maliny a zmesou naplňtemenšie sklenené alebo plastové poháriky. Do stredu vložte lyžičku a dajte do mrazničky. Aby lyžička v strede lepšie držala, môžete použiť dva prúžky lepiacej pásky na upevnenie.
- Poháriky vyberte z mrazničky, na pár sekúnd ponorte do horúcej vody, nanuk sa tak uvoľní z pohára a rovno sa doň pustite.

ČOKOLÁDOVO-KÁVOVÉ NANUKY
8 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, MRAZENIE 12 HODÍN
Potrebujete:
- 375 ml mandľového mlieka
- 80 g práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 180 ml silného espresa (môže byť aj bezkofeínové)
- 160 ml šľahačkovej smotany
- 200 g tmavej čokolády
- nasekané lieskové oriešky
POSTUP:
- Formu na chlebík vyložte potravinárskou fóliou.
- Do misy vlejte mandľové mlieko, cukor, vanilkový extrakt, silné espreso a dobre rozmiešajte. Smotanu vyšľahajte a jemne zapracujte do kávovej zmesi.
- Zmes nalejte do formy a prikryte alobalom. Do alobalu urobte v rovnakých rozstupoch malé zárezy a do nich vložte nanukové paličky. Alobal paličky podrží na mieste, aj keď je zmes ešte riedka. Formu vložte do mrazničky aspoň na 12 hodín.
- Nad vodnou parou roztopte čokoládu a nechajte ju 10 minút chladnúť. Lieskové oriešky nasekajte na hrubo.
- Formu so zmrazenou zmesou vyberte z mrazničky a na 2 sekundy ponorte po okraj do horúcej vody. Zmes sa tak uvoľní a budete ju môcť jednoducho vybrať z formy. Odstráňte fóliu a pomocou väčšieho noža namočeného do teplej vody nakrájajte na pláty.
- Zoberte nanuk, namočte ho do čokolády a hneď posypte lieskovými orieškami. Čokoláda na studenom nanuku veľmi rýchlo stuhne.