Strúhaný GAŠTANOVÝ KOLÁČ: Lahodná pochúťka spríjemní aj ten najsychravejší deň
31. 10. 2023, 11:12 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Reklama
Ak patríte medzi milovníkov gaštanov, tento recept na strúhaný gaštanový koláč bude mať vo vašom receptári čestné miesto!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová
Galéria k článku
47 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Halloweenske CAKE POPS: Lepšie a krajšie, než kupované sladkosti!Zdroj: Canva
STRÚHANÝ GAŠTANOVÝ KOLÁČ
12 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 55-60 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Strúhaný gaštanový koláč.
Potrebujete:
Na cesto:
- 200 g masla
- 420 g polohrubej múky
- 1,5 lyžice práškového cukru
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 4 lyžice mlieka
- pol lyžičky mandľového extraktu
- pol lyžičky škorice
Na náplň:
- 300 ml mlieka
- 20 g vanilkového pudingového prášku
- 3 žĺtky
- 60 g práškového cukru
- 250 g gaštanového pyré
- 2 bielky
POSTUP:
- Pripravte náplň: Z mlieka a vanilkového pudingového prášku uvarte puding, prikryte ho fóliou a nechajte vychladnúť. Žĺtky vyšľahajte s cukrom, pridajte gaštanové pyré a dobre premiešajte. Vmiešajte vychladnutý puding. Nakoniec jemne zapracujte z bielkov vyšľahaný sneh.
- Z masla, múky, cukru a kypriaceho prášku vypracujte mrveničku. Pridajte mlieko, mandľový extrakt, škoricu a spojte do hladkého cesta. Rozdeľte ho na jednu väčšiu a druhú menšiu časť. Každú zabaľte do fólie a dajte do chladničky stuhnúť aspoň na hodinu.
- Plech vymastite maslom a vysypte polohrubou múkou. Z chladničky vyberte väčšiu časť cesta a nastrúhajte ho na dno plechu. Na cesto nalejte gaštanovú náplň a vložte do rúry vyhriatej na 160 °C. Pečte 30 minút. Koláč z rúry vyberte a na cely povrch nastrúhajte druhú časť cesta. Plech vráťte do rúry a pečte ešte 20-30 minút. Koláč nechajte vychladnúť a pocukrujte práškovým cukrom.