Reklama

Strúhaný GAŠTANOVÝ KOLÁČ: Lahodná pochúťka spríjemní aj ten najsychravejší deň

Strúhaný gaštanový koláč.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Ak patríte medzi milovníkov gaštanov, tento recept na strúhaný gaštanový koláč bude mať vo vašom receptári čestné miesto!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Halloweenske CAKE POPS: Lepšie a krajšie, než kupované sladkosti!
    Zdroj: Canva

    STRÚHANÝ GAŠTANOVÝ KOLÁČ

    12 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 55-60 MINÚT

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Strúhaný gaštanový koláč.

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 200 g masla
    • 420 g polohrubej múky
    • 1,5 lyžice práškového cukru
    • 1 balíček kypriaceho prášku
    • 4 lyžice mlieka
    • pol lyžičky mandľového extraktu
    • pol lyžičky škorice

    Na náplň:

    • 300 ml mlieka
    • 20 g vanilkového pudingového prášku
    • 3 žĺtky
    • 60 g práškového cukru
    • 250 g gaštanového pyré
    • 2 bielky

    POSTUP:

    1. Pripravte náplň: Z mlieka a vanilkového pudingového prášku uvarte puding, prikryte ho fóliou a nechajte vychladnúť. Žĺtky vyšľahajte s cukrom, pridajte gaštanové pyré a dobre premiešajte. Vmiešajte vychladnutý puding. Nakoniec jemne zapracujte z bielkov vyšľahaný sneh.
    2. Z masla, múky, cukru a kypriaceho prášku vypracujte mrveničku. Pridajte mlieko, mandľový extrakt, škoricu a spojte do hladkého cesta. Rozdeľte ho na jednu väčšiu a druhú menšiu časť. Každú zabaľte do fólie a dajte do chladničky stuhnúť aspoň na hodinu.
    3. Plech vymastite maslom a vysypte polohrubou múkou. Z chladničky vyberte väčšiu časť cesta a nastrúhajte ho na dno plechu. Na cesto nalejte gaštanovú náplň a vložte do rúry vyhriatej na 160 °C. Pečte 30 minút. Koláč z rúry vyberte a na cely povrch nastrúhajte druhú časť cesta. Plech vráťte do rúry a pečte ešte 20-30 minút. Koláč nechajte vychladnúť a pocukrujte práškovým cukrom.

    Autori článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.