Reklama

ČOKO, lieskovce a GAŠTANOVÉ PYRÉ: Najchutnejšia TORTA na jesennú oslavu

Čokoládová torta s orieškami.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Lieskovce, gaštany, čokoláda. Sme si istí, že do tejto extra lahodnej torty sa pustíte všetci.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jesenná gaštanová torta zo Sladkej výzvy od Zuzany

    ORECHOVO-GAŠTANOVÁ TORTA S ČOKOLÁDOVOU POLEVOU

    8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT, CHLADENIE 12 HODÍN

    Potrebujete:

    Na kakaové cesto:

    • 5 vajec
    • 30 g trstinového cukru
    • 100 ml vody
    • 100 ml repkového oleja
    • 300 g hladkej múky (plus na vysypanie formy)
    • pol balíčka kypriaceho prášku
    • pol lyžičky sódy bikarbóny
    • štipku soli
    • 3 lyžice kaka
    • maslo na vymazanie formy

    Na lieskovcové cesto:

    • 5 vajec
    • 30 g trstinového cukru
    • 100 ml vody
    • 100 ml repkového oleja
    • 300 g hladkej múky
    • pol balíčka kypriaceho prášku
    • pol lyžičky sódy bikarbóny
    • štipku soli
    • 200 g mletých lieskových orechov

    Na gaštanová krém:

    • 4 žĺtky
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • 250 g masla
    • 250 g gaštanového pyré

    Na polevu:

    • 100 ml smotany na šľahanie
    • 100 g horkej čokolády
    • plátky mandlí na ozdobu

    POSTUP

    1. Pripravte kakaové cesto: Bielky oddeľte od žĺtkov a vyšľahajte ich s cukrom do peny. Postupne za stáleho miešania pridávajte žĺtky, vodu, olej, múku, kypriaci prášok, sódu bikarbónu, soľ a kakao.
    2. Cesto dobre premiešajte, dajte do vymastenej a múkou vysypanej formy s priemerom 24 cm a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút.
    3. Rovnakým spôsobom pripravte a upečte cesto s lieskovými orechmi. 
    4. Pripravte krém: V miske nad parou vyšľahajte žĺtky s vanilkovým cukrom do hustej peny. Po vychladnutí postupne za stáleho miešania pridávajte po malých kúskoch zmäknuté maslo. Nakoniec primiešajte – tiež po kúskoch – gaštanové pyré.
    5. Pripravte polevu: Zohrejte smotanu na šľahanie (nesmie sa dostať do varu), zalejte ňou horkú čokoládu nalámanú na menšie kúsky a poriadne premiešajte.
    6. Na vychladnutý kakaový korpus natrite gaštanový krém a uložte lieskovcový korpus. Tortu potrite polevou z horkej čokolády a ozdobte plátkami mandlí. Nechajte stuhnúť a môžete podávať. 

    V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty: