ČOKO, lieskovce a GAŠTANOVÉ PYRÉ: Najchutnejšia TORTA na jesennú oslavu
25. 10. 2023, 17:11 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
Lieskovce, gaštany, čokoláda. Sme si istí, že do tejto extra lahodnej torty sa pustíte všetci.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
35 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Jesenná gaštanová torta zo Sladkej výzvy od ZuzanyORECHOVO-GAŠTANOVÁ TORTA S ČOKOLÁDOVOU POLEVOU
8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT, CHLADENIE 12 HODÍN
Potrebujete:
Na kakaové cesto:
- 5 vajec
- 30 g trstinového cukru
- 100 ml vody
- 100 ml repkového oleja
- 300 g hladkej múky (plus na vysypanie formy)
- pol balíčka kypriaceho prášku
- pol lyžičky sódy bikarbóny
- štipku soli
- 3 lyžice kaka
- maslo na vymazanie formy
Na lieskovcové cesto:
- 5 vajec
- 30 g trstinového cukru
- 100 ml vody
- 100 ml repkového oleja
- 300 g hladkej múky
- pol balíčka kypriaceho prášku
- pol lyžičky sódy bikarbóny
- štipku soli
- 200 g mletých lieskových orechov
Na gaštanová krém:
- 4 žĺtky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 250 g masla
- 250 g gaštanového pyré
Na polevu:
- 100 ml smotany na šľahanie
- 100 g horkej čokolády
- plátky mandlí na ozdobu
POSTUP
- Pripravte kakaové cesto: Bielky oddeľte od žĺtkov a vyšľahajte ich s cukrom do peny. Postupne za stáleho miešania pridávajte žĺtky, vodu, olej, múku, kypriaci prášok, sódu bikarbónu, soľ a kakao.
- Cesto dobre premiešajte, dajte do vymastenej a múkou vysypanej formy s priemerom 24 cm a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút.
- Rovnakým spôsobom pripravte a upečte cesto s lieskovými orechmi.
- Pripravte krém: V miske nad parou vyšľahajte žĺtky s vanilkovým cukrom do hustej peny. Po vychladnutí postupne za stáleho miešania pridávajte po malých kúskoch zmäknuté maslo. Nakoniec primiešajte – tiež po kúskoch – gaštanové pyré.
- Pripravte polevu: Zohrejte smotanu na šľahanie (nesmie sa dostať do varu), zalejte ňou horkú čokoládu nalámanú na menšie kúsky a poriadne premiešajte.
- Na vychladnutý kakaový korpus natrite gaštanový krém a uložte lieskovcový korpus. Tortu potrite polevou z horkej čokolády a ozdobte plátkami mandlí. Nechajte stuhnúť a môžete podávať.
V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty: