TOP potraviny pre ZDRAVÉ KĹBY: Plus tie, ktorým sa treba oblúkom vyhýbať!
16. 8. 2024, 20:02

Zdroj: Shutterstock
Kĺby sa vekom opotrebúvajú, to je jasná vec. No vďaka správnej strave ich môžete mať v dobrej kondícii, aj keď roky pribúdajú. A hlavne sa vyhýbajte tým potravinám, ktoré im vyslovene škodia.
S vekom a tiež pri častom športovaní sa jednoducho začnú naše kĺby opotrebúvať. Osteoartróza je degeneratívne chronické ochorenie kĺbov, pri ktorom dochádza k postupnému opotrebovaniu chrupavky, ktorá pokrýva konce kostí v kĺboch. Toto opotrebovanie vedie k bolestiam, stuhnutosti a strate pohyblivosti v postihnutých kĺboch, píše magazín Zdravie.
Žiaľ, žiadna účinná liečba, ktorá by zázračne obnovila chrupavku, neexistuje. Preto je dôležité zamerať sa aspoň na prevenciu, oddialenie nástupu a zmiernenie príznakov tohoto ochorenia. Pri tom vám pomôže vyhýbať sa viacerým potravinám.
Ak sa vás týkajú tieto príznaky, asi ide aj u vás o osteoartrózu:
- Bolesť v kĺboch - Najčastejšie v kolenách, bedrách, rukách a chrbtici. Bolesť môže byť horšia po fyzickej aktivite alebo na konci dňa.
- Stuhnutie - Najmä po odpočinku alebo ráno po prebudení, obvykle trvá menej ako 30 minút.
- Znížená pohyblivosť - Obmedzenie rozsahu pohybu v postihnutých kĺboch.
- Opuch a zápal - Môže sa vyskytnúť v okolí postihnutého kĺbu.
- Praskanie a chrumkanie - Zvuky spôsobené trením kostí o seba pri pohybe.
5 potravín, ktorým sa treba vyhýbať
1. Jedlá bohaté na nasýtené mastné kyseliny
Nasýtené mastné kyseliny podnecujú zápal a dokonca ho zhoršujú. Preto v jedálničku čo najviac obmedzte tučné aj červené mäso, maslo, smotanu, syry, margaríny, údeniny a potraviny obsahujúce trans tuky, napríklad priemyselne spracované pečivo. Veľmi nevhodné sú aj vyprážané jedlá.
2. Rastlinné oleje bohaté na omega-6
Omega-6 mastné kyseliny sú v primeranom množstve prospešné, no ich nadmerný príjem môže podporovať zápal. Nachádzajú sa hlavne v rastlinných olejoch ako kukuričný, sójový a slnečnicový. Používajte radšej olivový a repkový olej. Zároveň zvýšte spotrebu mastných rýb, aby ste vo svojom jedálničku optimalizovali pomer omega-6 a omega-3 mastných kyselín.
Zdroj: Shutterstock
3. Cukor a rafinované sacharidy
Ak máte osteoartrózu, cukor je asi váš najhorší nepriateľ. Koláče, sušienky, sladké nápoje a iné potraviny s vysokým obsahom pridaného cukru môžu zvyšovať zápal v tele. Pridané cukry môžu byť skryté aj v nápojoch, zmrzline, barbecue omáčke, šalátových dresingoch či dokonca v kečupe.
Pozor aj na obyčajné biele pečivo, bielu ryžu, cestoviny a iné rafinované obilniny. Tie všetky môžu zvyšovať hladinu cukru v krvi a podporovať zápal.
4. Jedlá s vysokým obsahom soli
Solené jedlá, konzervované polievky a rôzne spracované potraviny môžu viesť k zadržiavaniu vody a zvýšeniu krvného tlaku, čo môže nepriamo ovplyvniť kĺby. Medzi potraviny s vysokým obsahom soli patria napríklad pizza, niektoré syry, spracované mäso a mnohé ďalšie spracované produkty.
Zdroj: Shutterstock
Alkohol neprospieva ani kĺbom.
5. Alkohol
Nadmerná konzumácia alkoholu môže zhoršovať zápal a prispievať k zhoršeniu príznakov osteoartrózy.
5 potravín pre zdravé kĺby
Niektoré potraviny môžu pomôcť znížiť zápal a podporiť zdravie kĺbov. Zamerajte sa na tieto...
1. Omega-3 mastné kyseliny:
Losos, makrela, sardinky, ľanové semienka a chia semienka sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú protizápalové vlastnosti.
2. Antioxidanty:
Bobule (jahody, čučoriedky), citrusové plody, paprika, paradajky a zelenina ako brokolica a špenát sú bohaté na antioxidanty, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal.
Zdroj: Shutterstock
Zelený čaj
3. Zelený čaj:
Obsahuje polyfenoly, ktoré majú protizápalové vlastnosti.
4. Kurkumín:
Kurkuma obsahuje kurkumín, ktorý je známy svojimi silnými protizápalovými účinkami.
5. Orechy a semienka:
Mandle, vlašské orechy a ľanové semienka môžu pomôcť znížiť zápal a podporiť zdravie kĺbov.