Reklama

TOP potraviny pre ZDRAVÉ KĹBY: Plus tie, ktorým sa treba oblúkom vyhýbať!

Proti bolesti a zápalom môžete vyskúšať čučoriedky.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Kĺby sa vekom opotrebúvajú, to je jasná vec. No vďaka správnej strave ich môžete mať v dobrej kondícii, aj keď roky pribúdajú. A hlavne sa vyhýbajte tým potravinám, ktoré im vyslovene škodia.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected

    S vekom a tiež pri častom športovaní sa jednoducho začnú naše kĺby opotrebúvať. Osteoartróza je degeneratívne chronické ochorenie kĺbov, pri ktorom dochádza k postupnému opotrebovaniu chrupavky, ktorá pokrýva konce kostí v kĺboch. Toto opotrebovanie vedie k bolestiam, stuhnutosti a strate pohyblivosti v postihnutých kĺboch, píše magazín Zdravie.

    Žiaľ, žiadna účinná liečba, ktorá by zázračne obnovila chrupavku, neexistuje. Preto je dôležité zamerať sa aspoň na prevenciu, oddialenie nástupu a zmiernenie príznakov tohoto ochorenia. Pri tom vám pomôže vyhýbať sa viacerým potravinám.

    Ak sa vás týkajú tieto príznaky, asi ide aj u vás o osteoartrózu:

    • Bolesť v kĺboch - Najčastejšie v kolenách, bedrách, rukách a chrbtici. Bolesť môže byť horšia po fyzickej aktivite alebo na konci dňa.
    • Stuhnutie - Najmä po odpočinku alebo ráno po prebudení, obvykle trvá menej ako 30 minút.
    • Znížená pohyblivosť - Obmedzenie rozsahu pohybu v postihnutých kĺboch.
    • Opuch a zápal - Môže sa vyskytnúť v okolí postihnutého kĺbu.
    • Praskanie a chrumkanie - Zvuky spôsobené trením kostí o seba pri pohybe.

    5 potravín, ktorým sa treba vyhýbať

    1. Jedlá bohaté na nasýtené mastné kyseliny
    Nasýtené mastné kyseliny podnecujú zápal a dokonca ho zhoršujú. Preto v jedálničku čo najviac obmedzte tučné aj červené mäso, maslo, smotanu, syry, margaríny, údeniny a potraviny obsahujúce trans tuky, napríklad priemyselne spracované pečivo. Veľmi nevhodné sú aj vyprážané jedlá.

    2. Rastlinné oleje bohaté na omega-6

    Omega-6 mastné kyseliny sú v primeranom množstve prospešné, no ich nadmerný príjem môže podporovať zápal. Nachádzajú sa hlavne v rastlinných olejoch ako kukuričný, sójový a slnečnicový. Používajte radšej olivový a repkový olej. Zároveň zvýšte spotrebu mastných rýb, aby ste vo svojom jedálničku optimalizovali pomer omega-6 a omega-3 mastných kyselín.

    Zdroj: Shutterstock

    3. Cukor a rafinované sacharidy
    Ak máte osteoartrózu, cukor je asi váš najhorší nepriateľ. Koláče, sušienky, sladké nápoje a iné potraviny s vysokým obsahom pridaného cukru môžu zvyšovať zápal v tele. Pridané cukry môžu byť skryté aj v nápojoch, zmrzline, barbecue omáčke, šalátových dresingoch či dokonca v kečupe.
    Pozor aj na obyčajné biele pečivo, bielu ryžu, cestoviny a iné rafinované obilniny. Tie všetky môžu zvyšovať hladinu cukru v krvi a podporovať zápal.

    4. Jedlá s vysokým obsahom soli
    Solené jedlá, konzervované polievky a rôzne spracované potraviny môžu viesť k zadržiavaniu vody a zvýšeniu krvného tlaku, čo môže nepriamo ovplyvniť kĺby. Medzi potraviny s vysokým obsahom soli patria napríklad pizza, niektoré syry, spracované mäso a mnohé ďalšie spracované produkty.

    Zdroj: Shutterstock

    Alkohol neprospieva ani kĺbom.

    5. Alkohol
    Nadmerná konzumácia alkoholu môže zhoršovať zápal a prispievať k zhoršeniu príznakov osteoartrózy.

    5 potravín pre zdravé kĺby

    Niektoré potraviny môžu pomôcť znížiť zápal a podporiť zdravie kĺbov. Zamerajte sa na tieto...

    1. Omega-3 mastné kyseliny:
    Losos, makrela, sardinky, ľanové semienka a chia semienka sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú protizápalové vlastnosti.

    2. Antioxidanty:
    Bobule (jahody, čučoriedky), citrusové plody, paprika, paradajky a zelenina ako brokolica a špenát sú bohaté na antioxidanty, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal.

    Zdroj: Shutterstock

    Zelený čaj

    3. Zelený čaj:
    Obsahuje polyfenoly, ktoré majú protizápalové vlastnosti.

    4. Kurkumín:
    Kurkuma obsahuje kurkumín, ktorý je známy svojimi silnými protizápalovými účinkami.

    5. Orechy a semienka:
    Mandle, vlašské orechy a ľanové semienka môžu pomôcť znížiť zápal a podporiť zdravie kĺbov.