Reklama

5 potravín, ktoré nesmieme jesť na prázdny žalúdok

V podcaste Dobré jedlo pre Zdravie sa dozviete, čo môžeme jesť a piť nalačno.

Zdroj: shutterstock

Reklama
Ema Tekelyová-Pospíšilová

Ema Tekelyová-Pospíšilová

šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo

Káva, čaj, citrónová voda? V najnovšej časti podcastu Dobré jedlo pre Zdravie sme sa s odborníčkou na výživu Zdenkou Solík rozprávali o tom, ktoré potraviny nám škodia a naopak.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    PODCAST Dobré jedlo pre Zdravie: Môžeme piť kávu alebo čaj na prázdny žalúdok?

    1. Štipľavé potraviny

    V najnovšom podcaste Dobré jedlo pre Zdravie sme sa rozprávali s odborníčkou na výživu Zdenkou Solik. Medzi potraviny, ktoré nesmieme konzumovať na lačný žalúdok zaradila pikantné jedlá, ktoré dráždia žalúdok. Rôzne koreniny a chili papričky obsahujú látky nazývané kapsaicíny. Tie dráždia nervové zakončenia v ústach a pažeráku, čo vyvoláva pocit pálenia a môžu stimulovať produkciu žalúdočnej kyseliny, čo môže viesť k páleniu záhy.

    S ktorými nápojmi môžeme začínať deň bez rizika? Vypočujte si náš podcast Dobré jedlo pre Zdravie:

    Zdroj: Shutterstock

    2. Ochutené, energetické a sladené nápoje

    • Na prázdny žalúdok by sme sa mali vyhýbať sladeným vodám a energetickým nápojom z niekoľkých dôvodov:
      • Rýchly nárast a pokles hladiny cukru v krvi: Sladké nápoje obsahujú veľké množstvo jednoduchých cukrov, ktoré sa rýchlo vstrebávajú do krvného obehu. To spôsobí prudký nárast hladiny cukru v krvi, po ktorom nasleduje jeho rýchly pokles. Tieto výkyvy môžu viesť k únave, podráždenosti, zmenám nálad a zvýšeniu chuti do jedla.
      • Dehydratácia: Aj keď sladké nápoje obsahujú vodu, vysoký obsah cukru môže spôsobiť dehydratáciu. Cukor totiž priťahuje vodu z buniek, čo vedie k strate tekutín.
      • Zvýšené riziko obezity: Pravidelná konzumácia sladkých nápojov je spojená so zvýšeným rizikom obezity, srdcovo-cievnych ochorení a iných zdravotných problémov.
      Energetické nápoje okrem vysokého obsahu cukru obsahujú aj veľké množstvo kofeínu a ďalších stimulantov. Na prázdny žalúdok môže kofeín dráždiť sliznicu žalúdka a spôsobiť pálenie záhy. Kombinácia kofeínu a cukru môže viesť k nervozite, nespavosti a zvýšenému tlaku.

    Ktorý čaj žalúdok upokojuje a či je lepšie dať si kávu s mliekom? Vypočujte si náš podcast:

    Zdroj: Shutterstock

    3. Mastné jedlá

    Mastné jedlá sú ťažšie stráviteľné, pretože ich telo musí dlhšie spracovávať. Ak ich konzumujete na prázdny žalúdok, môže to spôsobiť, že váš tráviaci systém bude musieť pracovať oveľa intenzívnejšie.
    Pálenie záhy: Mastné jedlá môžu zvýšiť produkciu žalúdočnej kyseliny, čo môže viesť k páleniu záhy a refluxu kyseliny.
    Nadúvanie a plynatosť: Tuky v mastných jedlách môžu spôsobiť nadúvanie a plynatosť, pretože sa ťažšie rozkladajú.
    Bolesť brucha: Mastné jedlá môžu spôsobiť kŕče a bolesti v bruchu.

    Môžeme jesť s prázdnym žalúdkom ovocie, vitamíny, minerály alebo vajíčka? Zistíte v našom podcaste:

    Zdroj: shutterstock

    4. Smoothie nápoje

    Hoci sa smoothie často prezentujú ako zdravá a výživná voľba, ich konzumácia na úplne prázdny žalúdok môže mať pre niektorých ľudí nežiaduce účinky. Dôvodov je niekoľko:
    Rýchly nárast hladiny cukru v krvi: Smoothie, najmä tie ovocné, obsahujú veľké množstvo fruktózy, čo je jednoduchý cukor. Ak vypijete smoothie na lačný žalúdok, hladina cukru v krvi sa rýchlo zvýši a následne prudko klesne. Tieto výkyvy môžu viesť k únave, podráždenosti a zvýšeniu chuti do jedla.
    Zaťaženie tráviaceho systému: Ak je váš žalúdok úplne prázdny, môže byť preň náročné spracovať veľké množstvo ovocia a zeleniny naraz, ktoré smoothie obsahuje. To môže viesť k nadúvaniu, plynatosti a iným tráviacim ťažkostiam.
    Nedostatok bielkovín a zdravých tukov: Väčšina smoothie obsahuje prevažne sacharidy z ovocia a zeleniny. Ak v smoothie nie sú zahrnuté aj zdroje bielkovín (napr. jogurt, mlieko, orechy) a zdravých tukov (napr. avokádo, semienka), môže vám po krátkom čase opäť vyhladnúť.

    V podcaste sa tiež dozviete, či sú pre nás lepšie teplé alebo studené raňajky.

    Zdroj: Shutterstock

    5. Alkohol

    Začínať deň štamperlíkom alebo si dať na hotelových raňajkách pohár šumivého vína odborníčka Zdenka Solík neodporúča:
    Keď je žalúdok prázdny, alkohol sa rýchlejšie vstrebáva do krvného obehu. To znamená, že jeho účinky pocítite rýchlejšie a intenzívnejšie.
    Rýchlejšie vstrebávanie alkoholu zvyšuje riziko intoxikácie, čo môže viesť k rôznym zdravotným problémom vrátane zvracania, bolesti hlavy, dehydratácie a dokonca aj k strate vedomia.
    Alkohol môže dráždiť sliznicu žalúdka, najmä ak je prázdny. To môže viesť k páleniu záhy, bolestiam brucha a zvýšenému riziku vzniku žalúdočných vredov.
    Dlhodobé a nadmerné pitie alkoholu, najmä na prázdny žalúdok, zvyšuje riziko vzniku rakoviny ústnej dutiny, hltanu, pažeráka, pečene a hrubého čreva.

    Kedy sme vlastne nalačno? Je to vždy, keď máme prázdny žalúdok? Aj toto zistíte v našom podcaste:

    Autor článku

    Ema Tekelyová-Pospíšilová

    šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo
    Šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo sa dlhé roky venuje zdravému vareniu a pečeniu z kvalitných a lokálnych surovín. Najnovšie v podcaste Dobré jedlo pre Zdravie rozoberá s odborníkmi a špecialistami, ako vplýva jedlo na naše zdravie, kedy pomáha proti rakovine, kedy klobása a čokoláda neublížia pri diéte ale aj kedy si môžete dať pohárik po športe. Jednoducho a zrozumiteľne, aby sa nám zdravšie žilo a dobre jedlo.