Reklama

SOĽ je nad zlato: Pozrite, kde všade ju môžete doma použiť a spoznajte DRUHY SOLI

Slané kuzlo

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Existuje niekoľko druhov kuchynskej soli, pričom každý druh má svoje špecifické vlastnosti a typ použitia. Pozrite, s čím všetkým vám doma pomôže!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Aj vy môžete mať DOMÁCE VAJCIA: Začnite chovať sliepky!
    Zdroj: NMH

    Medzi najbežnejšie druhy soli patria tieto:

    1. Morská soľ: Táto soľ sa získava odparovaním morskej vody. Obsahuje viac minerálov ako klasická rafinovaná soľ a má vo všeobecnosti hrubšiu zrnitosť. Môže sa tiež vyskytovať v rôznych odtieňoch, od bielej až po sivú alebo ružovú, v závislosti od obsahu minerálov.
    2. Himalájska soľ: Táto soľ pochádza z oblasti Himalájí a je známa svojou charakteristickou ružovou farbou, ktorá je spôsobená prítomnosťou minerálov, ako je železo. Obsahuje tiež rôzne stopové prvky a minerály, čo jej dáva jedinečnú chuť.
    3. Košér soľ: Je to hrubozrnná soľ bez prídavku jódu. Má jemnejšiu chuť ako bežná kuchynská soľ - kuchári z celého sveta ju milujú.
    4. Bežná kuchynská soľ: Je to najčastejší typ soli, ktorý je rafinovaný a očistený od rôznych nečistôt. Môže obsahovať prídavky ako je jód, aby sa predišlo nedostatku jódu v našej strave.
    5. Morská soľ s prídavkom bylín alebo aromatických látok: Tieto druhy soli sú obohatené o bylinky, korenie alebo iné aromatické látky, čo im dáva dodatočnú chuť a vôňu. Sú skvelé na ochutenie jedál alebo na vytváranie marinád a koreniacich zmesí.
    6. Údená soľ: Tento druh soli je vystavený dymu, čo mu dáva charakteristickú chuť umami. Je často používaná na ochucovanie mäsových jedál alebo na prípravu špeciálnych omáčok.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Aké mäso je vhodné pre diabetikov? Toto odporúča odborníčka!
      Zdroj: NMH

      Pozor na ňu!

      Zdroj: Shutterstock

      V súčasnosti solíme všetko príliš.

      Odporúčané množstvo soli, ktoré by sme mali denne skonzumovať, sa líši podľa odporúčaní zdravotníckych organizácií, ale všeobecne sa pohybuje okolo 5 až 6 gramov pre dospelého človeka. Pozor však na skrytú soľ už v priemyselne spracovaných potravinách!

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Stravujete sa bezlepkovo? Možno nemusíte! Dnes o celiakii

        Na čo soľ doma ešte použiť?

        Zdroj: Shutterstock

        Soľ použite aj na iné činnosti v domácnosti.

        • Čistenie rôznych povrchov: Vyrobte si soľný roztok zo soli a vody a využite ho na čistenie umývadla, obkladov, varnej dosky a ďalších povrchov.
        • Zvlchčovač vzduchu: Vytvorte si lacný domáci zo soľného roztoku a pár kvapiek esenciálneho oleja!
        • Čistenie panvice: Pomocou hrubej soli a špongie odstráňte zvyšky zapečených jedál z panvice.
        • Odstraňovanie zápachu: Soľ pomôže absorbovať zápachy. Vložte ju do pohára a dajte do chladničky alebo iných miest, kde potrebujete odstrániť zápach.
        • Čistenie kávovarov a kanvíc: Soľným roztokom zo soli a vody dobre prepláchnite kávovar alebo kanvicu, aby ste odstránili usadeniny.
        • Proti plesniam: Navlhčite handričku soľným roztokom a utrite ňou miesta náchylné na plesne, ako sú napríklad spodky kvetináčov.

        Čítajte viac z Dobrého jedla: