Obyčajná soľ a čo všetko dokáže! Využívate ju aj na TOTO?
16. 2. 2024, 15:08 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Shutterstock
Soľ má v kuchyni zrejme každý. Využívate ju však aj na iné veci ako len varenie? Má silu, ktorú sa oplatí využiť.

Na zeleninu a ovocie
Soľ môžete použiť na čistenie nečistôt a najmä pesticídov z povrchu ovocia a zeleniny. Stačí plody na chvíľu namočiť do osolenej vody a potom opláchnuť pod tečúcou vodou.

Zdroj: Shutterstock
Preč s pachmi
Soľ má silu absorbovať nepríjemné pachy v chladničke alebo v smetnom koši. Stačí len umiestniť misku so soľou na dno a nechať pôsobiť.

Zdroj: NMH
Čistenie rúry
Soľ sa často používa na čistenie vnútra rúry. Keď je spotrebič po použití ešte teplý, posypte vnútro hrubou vrstvou soli a nechajte pôsobiť. Potom utrite vlhkou handričkou a odstránite usadeniny.
Zdroj: Shutterstock
Na škvrny
Zmiešaním soli s vodou vytvoríte účinný čistič na zaschnuté škvrny. Efektívne tak dočistíte napríklad kuchynský drez alebo pracovnú dosku.

Zdroj: NMH
Na kuchynské potreby
Ak máte hrubozrnnú soľ, môžete ju použiť ako abrazívnu čističku na odstránenie hrubších usadenín alebo škvŕn z rôznych kuchynských potrieb, ako sú hrnce, panvice alebo riad. Pozor na možné poškriabanie povrchu.
Zdroj: Shutterstock
Do kanvíc a na šálky
Soľ sa dá šikovne použiť na odstránenie kávových a čajových usadenín. Stačí zmiešať s octom alebo citrónovou šťavou a použiť zmes na vydrhnutie kanvice alebo šálky.

Utierky a handry
Na odstránenie nečistôt a zápachu z kuchynských utierok a handier ich namočte do teplej vody s prídavkom soli a nechajte pôsobiť. Po opratí uvidíte rozdiel.
Zdroj: Shutterstock
Proti hrdzi
Ak máte kovové náčinie alebo nádoby, môžete ich chrániť pred hrdzou tým, že ich vyčistíte soľnou vodou a potom ich dobre osušíte.