objednať časopis
všetky kategórie

Aj pre vás sú slivkové gule jedno z najobľúbenejších jedál detstva? Vyskúšajte ich pripraviť podľa nášho jednoduchého receptu a určite sa prenesiete na prázdniny k babičke. Vďaka nášmu videoreceptu sa vám podaria raz-dva!

Slivkové gule v škoricovej strúhanke

Ak vám trocha zemiakového cesta ostane, uvarte z neho šúľance
Ak vám trocha zemiakového cesta ostane, uvarte z neho šúľance
Zdroj: Laura Witteková

15 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, VARENIE 45 MINÚT

Potrebujete:

  • 500 g škrobových zemiakov
  • 1 vajce
  • 15 g rozpusteného masla
  • ½ lyžičky soli
  • 125 -150 g hladkej múky
  • 15 menších sliviekNa škoricovú strúhanku:
  • 150 g strúhanky
  • 30 g masla
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 60 g práškového cukru
  • roztopené maslo na poliatie
Slivkové cestenice od starkej.
Čítajte viac
Úžasné SLIVKOVÉ CESTENICE: RECEPT PO STARKEJ Adama "Adonxs" Pavlovčina nás dostal

POSTUP:

  1. Zemiaky v šupke vložte do vriacej vody a uvarte do mäkka. Trvá to približne 30-35 minút alebo podľa veľkosti zemiakov. Nechajte ich 10 minút vychladnúť a potom zemiaky ošúpte. Pretlačte ich alebo nastrúhajte na jemnom strúhadle. Pridajte vajce, maslo, soľ a zapracujte múku. Vymieste hladké cesto. Ak bude cesto ešte príliš lepkavé, pridajte ešte múku.
  2. Na pomúčenej doske rozvaľkajte cesto na hrúbku 2-3 mm. Rozkrájajte ho na rovnomerné štvorce. Do každého štvorca položte slivku, cesto okolo slivky zabaľte, jemne postláčajte a vytvarujte do tvaru gule. Takto spracujte všetko cesto.
  3. Veľký hrniec naplňte vodou a priveďte ju k varu, potom teplotu znížte na mierny var. Do horúcej vody vložte naraz 4 alebo 5 gulí. Keď vyplávajú na povrch, nechajte ich variť ešte 5 minút a môžete vybrať.
  4. Gule hneď obaľte v škoricovej strúhanke, ktorú si pripravíte opražením strúhanky na roztopenom masle do zlato-hneda. Nakoniec do strúhanky pridajte škoricu, cukor a dobre premiešajte. Podávajte poliate roztopeným maslom

Viac slivkovej inšpirácie načerpajte v našej galérii TU!