Reklama

Milujeme FRGÁL a TOČENÝ: Dva najobľúbenejšie SLIVKOVÉ koláče od babičky

Frgál so slivkovým lekvárom - nevieme sa ho dojesť..

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Nepotrebujeme honosné torty, ani zákusky plné krému. Vydržali by sme iba na týchto koláčoch. Verte, neverte, chutia presne tak, ako vyzerajú. Famózne.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Krém z GRILOVANÝCH paprík s tokajským vínom TEASER

    Točený slivkový koláč s mandľami

    3 KUSY PRÍPRAVA 35 MINÚT + KYSNUTIE PEČENIE 40-60 MINÚT
     Potrebujete:

    Na cesto:

    • 150 ml mlieka
    • 60 g krupicového cukru
    • 20 g čerstvého droždia
    • 400 g hladkej múky
    • štipku soli
    • 100 g roztopeného masla (+ na potretie)
    • 1 vajce + 1 žĺtok 

    Na plnku:

    • 75 g masla
    • 75 g krupicového cukru
    • 2 vajcia
    • pol lyžičky mandľového extraktu
    • štipku mletej vanilky
    • 50 g mletých mandlí
    • 50 g hladkej múky 

    Ešte potrebujete:

    • 10-12 sliviek nakrájaných na polovičky
    • 3 lyžice masla na potretie
    • za hrsť mandľových lupienkov na posypanie 
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Najlepší SLIVKOVÝ LEKVÁR: RECEPT bez chémie a GENIÁLNY! Teaser
      Zdroj: NMH

      POSTUP

      1. Urobte cesto: Do misky dajte teplé mlieko, cukor, rozmrvené droždie a dobre premiešajte. Nechajte vzísť kvások.
      2. Do druhej misy preosejte múku so soľou. Potom ku kvásku pridajte vychladnuté maslo, vajce a žĺtok. Rozmiešajte a do zmesi postupne pridávajte múku, aby vzniklo hladké, mäkké cesto. Zakryte ho utierkou a nechajte hodinu kysnúť.
      3. Zatiaľ pripravte plnku: V mise vyšľahajte maslo s cukrom, potom po jednom pridajte vajíčka, mandľový extrakt, vanilku, mleté mandle a nakoniec zapracujte múku.
      4. Rúru vyhrejte na 180 °C. Vykysnuté cesto rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika, rozdeľte na 3 časti (bude sa s ním lepšie pracovať) a každú naplňte mandľovou plnkou.
      5. Naplnené cestá zaviňte do rolád. Potom rolády poukladajte do okrúhlej formy (26 cm) od stredu po okraj za sebou do tvaru špirály. Medzi roládami nechajte menšie medzery, to bude miesto na slivky.
      6. Rolády potrite rozpusteným maslom a do medzier poukladajte slivky. Posypte ich krupicovým cukrom, mandľovými lupienkami a dajte piecť 40 minút až hodinu do zlatista. Asi 5 minút pred dopečením koláč potrite roztopeným maslom. Podávajte ho vychladený.

      Recept na frgál je na ďalšej strane >>>

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Urobte si domáce zavárané uhorky podľa babičky TEASER

        Frgál so slivkovým lekvárom

        4 KUSY PRÍPRAVA 40 MINÚT PEČENIE 10-12 MINÚT

        Potrebujete:

        Na cesto:

        • 500 g hladkej múky
        • 80 g práškového cukru
        • 1 kocku čerstvého droždia
        • 250 ml mlieka
        • 2 žĺtky
        • štipku soli
        • 125 g masla
        • 50 ml olej
        • kôru z jedného citróna 

        Na slivkovú plnku:

        • 800-1 000 g slivkového lekváru
        • 100 ml rumu
        • 1 lyžičku vanilkovej pasty
        • 50 g strúhanky alebo rozmixovaných piškót 

        Na tvarohovú plnku:

        • 250 g tvarohu
        • 60 g práškového cukru
        • pol lyžičky vanilkovej pasty
        • 1 žĺtok
        • 15 g vanilkového pudingu alebo Zlatého klasu
        • kôru z pol citróna
        • štipku muškátového orieška
        • strúhanku alebo rozmixované piškóty na zahustenie 

        Na posýpku:

        • 75 g polohrubej
        • múky
        • 75 g hladkej múky
        • 75 g práškového cukru
        • 150 g rozpusteného masla +celé blanšírované mandle na ozdobu

        Na potretie:

        • rozšľahané vajíčko
        • 50 ml mlieka

        Na zálievku:

        • 2 lyžice masla
        • štipku mletej vanilky
        • 2 lyžice rumu

        POSTUP je na ďalšej strane >>>

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Chutné pečené SLIVKY so škoricou a lieskovcami TEASER

          POSTUP

          1. Urobte cesto: V menšej miske rozmiešajte 1 lyžicu múky, lyžicu cukru, droždie a zalejte trochou teplého mlieka. Zakryte a nechajte vzísť kvások.
          2. Do druhej väčšej misy dajte zvyšok múky, žĺtky, soľ, zvyšok cukru, maslo izbovej teploty, olej, citrónovú kôru a zvyšok teplého mlieka. Prilejte kvások a vypracujte vláčne, hladké cesto. Prikryte ho utierkou a nechajte kysnúť aspoň 45 minút až hodinu.
          3. Vykysnuté cesto dajte na dosku a rozdeľte na 4 časti. Z každej vyvaľkajte kruh (30 cm). Na kruhy natrite lekvárovú plnku, ktorú urobíte zmiešaním všetkých surovín. 1 cm od kraja nechajte voľný. Na slivkovú plnku naneste tvarohovú plnku, ktorú takisto urobíte ľahko zmiešaním všetkým surovín. Môžete ňou robiť ozdobné kruhy, krížiky, bodky... Zdobenie koláčov doplňte celými mandľami.
          4. Okraje cesta potrite rozšľahaným vajíčkom. Zo surovín na posýpku vypracujte mrveničku a posypte ňou frgále. Nechajte ich ešte 10 minút podkysnúť.
          5. Frgále vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte do zlatista 10-12 minút. Keď sú hotové, okraje cesta potrite mliekom. Nakoniec roztopte maslo, odstavte. Pridajte vanilku, rum a touto zálievkou pokropte hotové frgále. Nešetrite ňou, koláče tak budú krásne šťavnaté! 

          Slivky sa nehodia len do koláčov. Pozrite na ďalších stranách, ako si na nich pochutnáte trochu INAK >>>

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Najlepší SLIVKOVÝ LEKVÁR: RECEPT bez chémie a GENIÁLNY! Teaser
            Zdroj: NMH

            Je niečo lepšie ako nadýchaný kysnutý slivkový koláč? Možno poviete, že nie, ale slivkových dobrôt môžete urobiť oveľa viac:

            PRÍLOHA K BRAVČOVÝM KOTLETÁM

            Slivky nakrájané na plátky poduste s červenou cibuľou. Dochuťte balzamovým octom, hnedým cukrom, soľou a korením.

            S MEDOM

            Polovice sliviek zľahka zastreknite olejom, primiešajte med, štipku soli a vetvičky tymianu. V rúre pri teplote 200 °C krátko zapečte.

            TAŠTIČKY Z LÍSTKOVÉHO CESTA

            Naplňte nakrájanými osladenými slivkami.

            PROSECCO SO SLIVKAMI

            Z pol šálky cukru a pol šálky vody uvarte sirup. Pridajte tymian, nechajte vychladnúť. Slivky nakrájajte a zamiešajte s citrónovou šťavou do cukrového sirupu. V šejkri zmiešajte s ľadom, nalejte do pohárov a zalejte proseccom.

            S kým tvoria SLIVKY chutný pár? >>>

            Video Player is loading.
            Stream Type LIVE
            Advertisement
            Current Time 0:00
            Duration 0:00
            Remaining Time 0:00
            Loaded: 0%
              • Chapters
              • descriptions off, selected
              • subtitles off, selected
              Pistáciový CHEESECAKE AKO SEN: Recept máme zo známej reštiky! Teaser
              Zdroj: NMH

              K SLIVKÁM SA HODÍ

              Do koláča, čatní alebo kompótu – tu sú overení partneri, ktorí pri slivkách nikdy nesklamú:

              • zázvor
              • škorica
              • citrón
              • med
              • pomaranče
              • balzamový ocot
              • sezam
              • mandle
              • nektárinky
              • čerešne";i:10;s:7:"marhule