Milujeme FRGÁL a TOČENÝ: Dva najobľúbenejšie SLIVKOVÉ koláče od babičky
24. 8. 2022, 20:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Nepotrebujeme honosné torty, ani zákusky plné krému. Vydržali by sme iba na týchto koláčoch. Verte, neverte, chutia presne tak, ako vyzerajú. Famózne.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Točený slivkový koláč s mandľami
3 KUSY PRÍPRAVA 35 MINÚT + KYSNUTIE PEČENIE 40-60 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 150 ml mlieka
- 60 g krupicového cukru
- 20 g čerstvého droždia
- 400 g hladkej múky
- štipku soli
- 100 g roztopeného masla (+ na potretie)
- 1 vajce + 1 žĺtok
Na plnku:
- 75 g masla
- 75 g krupicového cukru
- 2 vajcia
- pol lyžičky mandľového extraktu
- štipku mletej vanilky
- 50 g mletých mandlí
- 50 g hladkej múky
Ešte potrebujete:
- 10-12 sliviek nakrájaných na polovičky
- 3 lyžice masla na potretie
- za hrsť mandľových lupienkov na posypanie

Zdroj: NMH
POSTUP
- Urobte cesto: Do misky dajte teplé mlieko, cukor, rozmrvené droždie a dobre premiešajte. Nechajte vzísť kvások.
- Do druhej misy preosejte múku so soľou. Potom ku kvásku pridajte vychladnuté maslo, vajce a žĺtok. Rozmiešajte a do zmesi postupne pridávajte múku, aby vzniklo hladké, mäkké cesto. Zakryte ho utierkou a nechajte hodinu kysnúť.
- Zatiaľ pripravte plnku: V mise vyšľahajte maslo s cukrom, potom po jednom pridajte vajíčka, mandľový extrakt, vanilku, mleté mandle a nakoniec zapracujte múku.
- Rúru vyhrejte na 180 °C. Vykysnuté cesto rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika, rozdeľte na 3 časti (bude sa s ním lepšie pracovať) a každú naplňte mandľovou plnkou.
- Naplnené cestá zaviňte do rolád. Potom rolády poukladajte do okrúhlej formy (26 cm) od stredu po okraj za sebou do tvaru špirály. Medzi roládami nechajte menšie medzery, to bude miesto na slivky.
- Rolády potrite rozpusteným maslom a do medzier poukladajte slivky. Posypte ich krupicovým cukrom, mandľovými lupienkami a dajte piecť 40 minút až hodinu do zlatista. Asi 5 minút pred dopečením koláč potrite roztopeným maslom. Podávajte ho vychladený.
Recept na frgál je na ďalšej strane >>>

Frgál so slivkovým lekvárom
4 KUSY PRÍPRAVA 40 MINÚT PEČENIE 10-12 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 80 g práškového cukru
- 1 kocku čerstvého droždia
- 250 ml mlieka
- 2 žĺtky
- štipku soli
- 125 g masla
- 50 ml olej
- kôru z jedného citróna
Na slivkovú plnku:
- 800-1 000 g slivkového lekváru
- 100 ml rumu
- 1 lyžičku vanilkovej pasty
- 50 g strúhanky alebo rozmixovaných piškót
Na tvarohovú plnku:
- 250 g tvarohu
- 60 g práškového cukru
- pol lyžičky vanilkovej pasty
- 1 žĺtok
- 15 g vanilkového pudingu alebo Zlatého klasu
- kôru z pol citróna
- štipku muškátového orieška
- strúhanku alebo rozmixované piškóty na zahustenie
Na posýpku:
- 75 g polohrubej
- múky
- 75 g hladkej múky
- 75 g práškového cukru
- 150 g rozpusteného masla +celé blanšírované mandle na ozdobu
Na potretie:
- rozšľahané vajíčko
- 50 ml mlieka
Na zálievku:
- 2 lyžice masla
- štipku mletej vanilky
- 2 lyžice rumu
POSTUP je na ďalšej strane >>>

POSTUP
- Urobte cesto: V menšej miske rozmiešajte 1 lyžicu múky, lyžicu cukru, droždie a zalejte trochou teplého mlieka. Zakryte a nechajte vzísť kvások.
- Do druhej väčšej misy dajte zvyšok múky, žĺtky, soľ, zvyšok cukru, maslo izbovej teploty, olej, citrónovú kôru a zvyšok teplého mlieka. Prilejte kvások a vypracujte vláčne, hladké cesto. Prikryte ho utierkou a nechajte kysnúť aspoň 45 minút až hodinu.
- Vykysnuté cesto dajte na dosku a rozdeľte na 4 časti. Z každej vyvaľkajte kruh (30 cm). Na kruhy natrite lekvárovú plnku, ktorú urobíte zmiešaním všetkých surovín. 1 cm od kraja nechajte voľný. Na slivkovú plnku naneste tvarohovú plnku, ktorú takisto urobíte ľahko zmiešaním všetkým surovín. Môžete ňou robiť ozdobné kruhy, krížiky, bodky... Zdobenie koláčov doplňte celými mandľami.
- Okraje cesta potrite rozšľahaným vajíčkom. Zo surovín na posýpku vypracujte mrveničku a posypte ňou frgále. Nechajte ich ešte 10 minút podkysnúť.
- Frgále vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte do zlatista 10-12 minút. Keď sú hotové, okraje cesta potrite mliekom. Nakoniec roztopte maslo, odstavte. Pridajte vanilku, rum a touto zálievkou pokropte hotové frgále. Nešetrite ňou, koláče tak budú krásne šťavnaté!
Slivky sa nehodia len do koláčov. Pozrite na ďalších stranách, ako si na nich pochutnáte trochu INAK >>>

Zdroj: NMH
Je niečo lepšie ako nadýchaný kysnutý slivkový koláč? Možno poviete, že nie, ale slivkových dobrôt môžete urobiť oveľa viac:
PRÍLOHA K BRAVČOVÝM KOTLETÁM
Slivky nakrájané na plátky poduste s červenou cibuľou. Dochuťte balzamovým octom, hnedým cukrom, soľou a korením.
S MEDOM
Polovice sliviek zľahka zastreknite olejom, primiešajte med, štipku soli a vetvičky tymianu. V rúre pri teplote 200 °C krátko zapečte.
TAŠTIČKY Z LÍSTKOVÉHO CESTA
Naplňte nakrájanými osladenými slivkami.
PROSECCO SO SLIVKAMI
Z pol šálky cukru a pol šálky vody uvarte sirup. Pridajte tymian, nechajte vychladnúť. Slivky nakrájajte a zamiešajte s citrónovou šťavou do cukrového sirupu. V šejkri zmiešajte s ľadom, nalejte do pohárov a zalejte proseccom.
S kým tvoria SLIVKY chutný pár? >>>

Zdroj: NMH
K SLIVKÁM SA HODÍ
Do koláča, čatní alebo kompótu – tu sú overení partneri, ktorí pri slivkách nikdy nesklamú:
- zázvor
- škorica
- citrón
- med
- pomaranče
- balzamový ocot
- sezam
- mandle
- nektárinky
- čerešne";i:10;s:7:"marhule