Lístkový koláč s pomarančmi
Slávny grécky koláč s pomarančmi.
Zdroj: MATEJ KALINA
ZA PLECH, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT + CHLADENIE
Potrebujete:
Na cesto:
- 200 g lístkového cesta filo
- 300 ml slnečnicového oleja
- 300 g cukru
- 200 g bieleho jogurtu
- 300 ml pomarančového džúsu
- kôra z 1 a pol pomaranča
- zrniečka z 2 vanilkových strukov (vanilkový cukor)
- 20 g kypriaceho prášku
Na sirup:
- 400 ml vody
- 400 g cukru
- 1 drievko škorice
- kôra z 1pomaranča
- pomaranč a hustý biely jogurt na podávanie
POSTUP:
- Lístky cesta rozložte a nechajte sušiť pri izbovej teplote aspoň pol hodiny. Prípadne ich vysušte v rúre pri 100 °C. Zatiaľ pripravte sirup: Všetky suroviny priveďte do varu a varte 5 minút. Stredne hustý sirup odstavte a nechajte vychladnúť.
- Urobte cesto: Vo väčšej mise metličkou vymiešajte olej s cukrom. Pridajte jogurt, pomarančový džús, nastrúhanú pomarančovú kôru, vanilku a šľahajte, kým sa ingrediencie nespoja. Prisypte kypriaci prášok a nakoniec do zmesi zapracujte usušené a rozdrobené cesto filo.
- Nepriľnavú formu (20 x 30) vymažte olejom a dajte do nej cesto. Uhlaďte a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40-50 minút. Koláč je hotový, keď má peknú zlatistú farbu– môžete urobiť test špajdľou.
- Na horúci koláč postupne lejte vychladený sirup, aby sa po častiach vstrebal. Potom ho dajte aspoň na 2 hodiny do chladničky. Portokalopitu servírujte ozdobenú plátkom pomaranča a s kopčekom gréckeho jogurtu. Kali orexi!