objednať časopis
všetky kategórie

Dobré jedlo má 25 rokov. Môžete trikrát hádať, kto nám prišiel zagratulovať. Elegantnú krásku upiekol Miňo Macuľa, víťaz televíznej šou o pečení, a práve túto tortu môžete piecť do Sladkej výzvy.

Miňovu tortu môžete piecť v najnovšej Sladkej výzve z Dobrého jedla už v predstihu. Tlačený časopis vyjde 19.5. 2023 a svoje výtvory posielajte na [email protected] do 31.5.2023.

Jahodovo-bazová torta

Torta Sladká výzva. Jahodovo-bazová.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

20-25 porcií, príprava 100 minút, pečenie 40 minút + chladenie a zdobenie

Ak nemáte v pláne pozvať na svoju oslavu „pol dediny“, pripravte si formu s menším priemerom a množstvá surovín vydeľte.

Potrebujete:

Na korpusy:

  • 360 g vajec
  • 390 g krupicového cukru
  • 255 ml mlieka
  • 96 g oleja
  • 405 g hladkej múky
  • 18 g kypriaceho prášku
  • 2 g soli

Na sirup:

  • 100 g vody
  • 80 g bazového sirupu
  • 10 g limetovej šťavy

Na chrumkavú zložku:

  • 40 g ruby čokolády (čokolády z ružových bôbov) alebo bielej čokolády
  • 50 g cornflaksov
  • 4 g lyofilizovaných jahôd (sušených mrazom)

Na jahodovú zložku:

  • 350 g jahôd
  • 20 g krupicového cukru
  • 12 g limetovej šťavy
  • 50 g vody
  • 15 g zemiakového škrobu (Solamyl)

Na krém:

  • 900 g mascarpone
  • 50 g práškového cukru
  • 200 g bazového sirupu
  • 200 g smotany na šľahanie
  • 4 vrecúška bazového čaju

Na ovocnú vrstvu:

  • 200 g jahôd (nakrájaných na kocky)

Swiss krém na potretie torty

  • 160 g bielkov
  • 270 g krupicového cukru
  • 375 g masla

Na oudobu:

  • ryžový papier
  • voda alebo alkohol
  • zlatá potravinárska prášková farba
Orechovo-karamelová torta.
Čítajte viac
Najúspešnejšia TORTA zo Sladkej výzvy: Orechovo-karamelovú si môžete ZOPAKOVAŤ

POSTUP

  1. Pripravte korpusy: Vajcia s cukrom vyšľahajte na hustú penu a za stáleho miešania na najmenších otáčkach prilievajte mlieko s olejom izbovej teploty. Dobre zapracujte a ručne ešte zamiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom a so soľou.
  2. Cesto prelejte do dvoch foriem s priemerom 20 cm a pečte pri teplote 160 °C približne 40 minút. Po upečení a vychladnutí korpusy rozrežte na polovicu, takto vzniknú 4 pláty na naplnenie.
  3. Pripravte sirup: Vodu, sirup a šťavu zmiešajte v hrnci a varte asi 4 minúty. Nechajte vychladnúť.
  4. Na chrumkavú zložku roztopte v mikrovlnke čokoládu, pridajte cornflaksy, pomrvené lyofilizované jahody a spolu všetko premiešajte. Z takto pripravenej zmesi spravte kruh s priemerom 18 cm a dajte ho stuhnúť do chladničky.
  5. Pripravte jahodovú zložku: Jahody nakrájajte na kocky, pridajte cukor, limetovú šťavu a krátko povarte, aby sa jahody nerozvarili, ale zostali kúsky. Pridajte škrob rozmiešaný v troche vody, ešte krátko povarte a odstavte.
  6. Na krém vymiešajte mascarpone s práškovým cukrom. Za stáleho miešania pridajte bazový sirup a dobre vychladenú smotanu na šľahanie, v ktorej ste predtým za tepla vylúhovali vrecúška bazového čaju alebo čerstvé bazové kvety.
  7. Pripravte swiss krém na potretie: Bielky s cukrom miešajte ručne metličkou nad parou, kým sa cukor nerozpustí. Prelejte do antikorovej nádoby a zmes mixérom vyšľahajte na sneh. Počas šľahania pridávajte maslo izbovej teploty a postupne ho zašľahávajte do snehu. Aby ste mali hladký krém bez bubliniek, na záver použite lopatku a krém ešte premiešajte.
  8. Pripravte dekorácie: Ryžový papier namočte do vlažnej vody. Pridajte do nej farbu podľa toho, akú chcete mať ozdobu. Papier nechajte zmäknúť, vyberte ho z vody, položte na papier na pečenie a formujte do požadovaného tvaru. Takto pripravené ozdoby nechajte voľne vyschnúť alebo ich vysušte v rúre.
  9. Skladanie torty: Najlepšie je tortu plniť v cukrárskej forme. Spodný korpus pokropte pripraveným sirupom, potrite trochou krému a uložte chrumkavú vrstvu. Na ňu znova dajte trocha krému a zakryte ho druhým korpusom. Aj ten pokropte sirupom, potrite trochou krému a cukrárskym vreckom urobte z krému obrubu. Dovnútra dajte ovocnú zložku a prikryte ďalším korpusom.
  10. Znova pokropte sirupom, naneste zvyšný krém a poukladajte nakrájané jahody. Prikryte posledným korpusom. Jemne popritláčajte a nechajte dobre stuhnúť (cez noc).
  11. Po stuhnutí tortu obtrite swiss krémom a pekne uhlaďte. Pridajte dekorácie z ryžového papiera a tortu ešte pofŕkajte zlatou farbou.

Miňove rady, ako robiť ozdoby z ryžového papiera nájdete TU:

Narodeninová torta zo Sladkej výzvy od Miňa Macuľu.
Čítajte viac
Miňo Macuľa vás naučí, ako sa robia dekorácie na tortu z RYŽOVÉHO papiera

Pozrite si v GALÉRII, aké krásne torty už boli v Sladkej výzve >>>

Skvelé torty, zákusky a koláče vždy nájdete v DOBROM jedle:

Makrónky s kokosovým a pistáciovým krémom.
Čítajte viac
Sladké PUSINKY pre mamičku: S našimi receptami zvládnete upiecť aj MAKRÓNKY
Dvojfarebná bábovka
Čítajte viac
Jednoduchý RECEPT NA BÁBOVKU: Takto sa podarí naozaj každému!
Na prípravu peny
môžete použiť aj
mrazené jahody.
Len ich nechajte
pred použitím úplne
rozmraziť.
Čítajte viac
Napečené bez pečenia! Vyskúšajte naše RECEPTY NA NEPEČENÉ KOLÁČE A DEZERTY
Pri pečení bolo aj kopec zábavy.
Čítajte viac
MAMINA MIRA JAROŠA v našej kuchyni: Upečte jej HRNČEKOVÝ KOLÁČ!
Torta top forward zo Sladkej výzvy od umeleckej cukrárky Petry Tóthovej.
Čítajte viac
Vyskúšajte upiecť TORTU POSTAVENÚ NA BOK! Porotkyňa Petra Tóthová jej dala aj špeciálne chute
Prírodne aromatické, sladkasté a silne voňavé sa hodia skôr do sladkých jedál, ako sú zmrzliny, sorbety, zákusky, torty, smoothie, pudingy či kaše.
Čítajte viac
Nazbierajte si JEDLÉ KVETY: ZADARMO ozdobeným JEDLOM A TORTAMI ohúrite seba aj hostí!
Čučoriedkový koláč
Čítajte viac
Nebojte sa KYSNUTÉHO cesta: S nami sa vám čučoriedkový koláč i bábovka podarí
Elizabeth, cukráreň & kaviareň v Piešťanoch.
Čítajte viac
TORTA pre všetky MAMY: Je čučoriedkovo-kakaová a UPEČIETE ju ĽAHUČKO!
SLOVAN TORTA
Čítajte viac
Báječná TORTA SLOVAN: Takto ľahko premeníte MAMINE REZY v nedeľný DEZERT SNOV!
Čokoládová torta.
Čítajte viac
Neodolateľná TORTA cukrárky Veroniky Bušovej je PLNÁ KÁVY a ČOKOLÁDY

Už ste počuli náš podcast?

Kategórie