"Mňam mňam:). Ak by ste mali menovať len jeden- aký by bol ten váš najobľúbenejší dezert/ sladkosť/ koláčik? Ten môj- rozhodne táto maková štrúdľa," napísala Dara na svoj Instagram k fotke, pri ktorej nám slinky tiekli potokom. Rozhodne s ňou súhlasíme a ponúkame skvelý recept na štrúdľu, ktorý si odložíte naveky. SĽUBUJEME!
A nie je to veru hocaký RECEPT na ŠTRÚDĽU. Už roky ho máme starostlivo uložený od verného čitateľa Dobrého jedla Adama Kazíka, ktorý nám k receptu napísal:
"Tento starý recept na štrúdľu, veľmi podobnú ťahanej, je zaujímavý tým, že pred pečením oddychuje celú noc v špajze. Štrúdľa je potom naozaj výborná. Keď ju ochutnala moja známa, vychýrená kuchárka, neverila, že nie je ťahaná. Dúfam, že vám bude chutiť!"
Štrúdľa plnená jabĺčkami a makom
5 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 1 vajce
- 200 ml kyslej smotany
Na kašičku:
- 100 g masti
- 4 lyžice hladkej múky
Na plnku:
- 10 nastrúhaných jabĺk (môžete ju tiež urobiť s višňami - použite 2 poháre zaváraných višní)
- 10 hrstí maku
- 8-10 hrstí kryštálového cukru
- vanilkový cukor podľa chuti
- olej na pokvapkanie
POSTUP:
- Z uvedených surovín vypracujte cesto. Vyvaľkajte ho na tenko a potrite kašičkou z rozpustenej masti a múky. Zrolujte do závinu.
- Závin rozdeľte na 5 častí. Potom každý vyvaľkajte natenko do tvaru obdĺžnika a jemne potrite olejom.
- Urobte plnku: Len zmiešajte všetky suroviny. Potom plnku rovnomerne naneste na vyvaľkané obdĺžniky, pokvapkajte olejom a zaviňte do štrúdlí.
- Všetky štrúdle sa vám zmestia na jeden vymastený plech. Vrch aj boky štrúdlí potrite masťou izbovej teploty, prikryte utierkou a nechajte cez noc postáť v špajze. Ráno ich dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C. Bude stačiť pol hodinky.
Ako to robí, že vyzerá stále na 30?! Pozrite DARINE FOTKY v našej GALÉRII: KLIKNITE SEM!
Čítajte viac z Dobrého jedla: