Reklama

Domáci BAZOVÝ SIRUP: Babičkin SUPER RECEPT budete doma milovať!

Bazový sirup ako od babičky
Ingrediencie:
30 kvetov bazy, 2 litre vody, 1,5 kg cukru, 1 balíček kyseliny citrónovej alebo 2 na kolieska nakrájané citróny

Postup:

Najskôr prevaríme vodu a necháme ju vychladnúť. Vychladenou vodou zalejeme kvety bazy a necháme lúhovať 24 – 48 hodín. Potom bazu precedíme cez sito. Do bazového výluhu pridáme cukor, varíme a miešame, kým sa cukor neroztopí. Sirup začne hustnúť a keď zovrie, môžeme ho naliať do čistých fliaš. Fľaše pevne zatvoríme a viečkom dole ich

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veru, už naše babičky a prababičky sa nevedeli dočkať mája. Z čerstvých kvetov bazy napražili pampúchy, zarobili osviežujúci sirup na celé leto a ak ho dobre ukryli, vydržal im až do nasledujúcej jari. Inšpirujte sa!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zbierajte JEDLÉ KVETY: Zadarmo nimi OZDOBÍTE OBED aj TORTY, hostia odpadnú! Teaser
    Zdroj: NMH

    Baze hovorili pánbožkova apatieka, pretože lieči takmer každý neduh, najviac ju však velebili pri horúčkových ochoreniach a zápaloch dýchacích ciest. Nech vám chutí a poslúži tiež.

    Domáci bazový sirup

    Zdroj: Shutterstock

    Bazový sirup vám bude robiť radosť celé leto.

    2,5 L, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT

    Potrebujete:

    • 35-40 kvetov bazy čiernej
    • 2,5 l vody (studenej prevarenej)
    • 1 kg cukru (môže byť aj trstinový)
    • 4 biocitróny

    POSTUP:

    1. Bazové kvety dajte do hrnca s vodou, pridajte cukor a 3 umyté citróny so šupkou nakrájané na plátky. Dobre premiešajte, prikryte a dajte na noc do chladničky (prípadne na dlhšie). Občas premiešajte, aby sa roztopil všetok cukor.
    2. Z hrnca vyberte citróny a zmes preceďte cez sitko. Pridajte šťavu z posledného citróna a priveďte do varu. Potom horúci sirup prelejte do menších sklenených fliaš a obráťte ich hore dnom. Sirup skladujte na chladnom a tmavom mieste.

    Dobrý tip

    Ak chcete bazové kvety vysušiť, strihajte ich vždy v suchom počasí. Na sušenie potrebujú viac miesta (debničku, kartón) alebo ich zaveste za hlavnú stopku a odpadávajúce kvety zbierajte na papier. Zídu sa vám nielen do čaju, ale napríklad aj do super zdravého likéru.

    Už ste počuli náš podcast?

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.