SLANÉ KOLÁČE A POSÚCHY SO ZELENINOU: Tak šťavnaté a chrumkavé!
5. 6. 2024, 13:06

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Kiše, tarty, galetky, slovenské osúchy i talianska focaccia či pizza. Výber je pestrý, záleží len na vás, ktorý možno už zajtra upečiete...
Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Hrášková galetka s pórom a bylinkami
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 35 MINÚT
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 350 g hladkej múky
- 125 g masla
- 60 g nastrúhaného parmezánu
- 2 lyžice natrhaných lístkov tymianu
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- 2 žĺtky
- 50-75 ml vody
Na plnku:
- 250 g cukety
- 25 g masla
- 1 stredne veľký pór
- 2 lyžice vody
- 100 g hrášku
- 1 malý zväzok pažítky
- 1 lyžica natrhaných lístkov tymianu
- kôra z 1 citróna
- soľ, korenie
- 2 bochníky mozzarelly navrch
- 1 vajce na potretie
POSTUP:
-
Pripravte cesto: Do misy vsypte múku, pridajte maslo nakrájané na malé kocky a premiešajte, aby vznikla mrvenička. Pridajte parmezán, tymian, petržlenovú vňať, žĺtky a vodu. Vymieste hladké cesto, zabaľte ho do fólie a vložte do chladničky na 30 minút.
-
Zatiaľ urobte plnku: Umytú cuketu postrúhajte nahrubo a položte do sitka nad misku. Cuketu veľkoryso posypte soľou, premiešajte a nechajte 30 minút pôsobiť – pustí vodu do misky.
-
Do hlbšej panvice dajte rozpustiť maslo, prisypte na drobnejšie nakrájaný pór, zľahka orestujte, prilejte vodu, prikryte pokrievkou a za občasného premiešania povarte 5-7 minút. Potom primiešajte hrášok, nasekanú pažítku, tymian, kôru z citróna, scedenú a poriadne vytlačenú cuketu a všetko spolu premiešajte. Prehrejte 3 minúty a osoľte, okoreňte podľa chuti.
-
Rúru vyhrejte na 200 °C. Cesto vyberte z chladničky a rozvaľkajte do kruhu. Preneste ho na papier na pečenie a položte do plechu. Do stredu cesta (5 cm od okraja) rozotrite plnku. Na ňu poukladajte natrhanú mozzarellu a okraje cesta vyklopte smerom hore a jemne utlačte, aby držali tvar. Nakoniec ich potrite rozšľahaným vajíčkom a dajte piecť na 35 minút dozlatista.
-
Koláč vyberte z rúry a nechajte 10 minút vychladnúť. Potom rozkrájajte a môžete podávať.

Lečový kiš
10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 200 g hladkej múky
- 100 g studeného masla
- 50 g strúhaného parmezánu
- 1 lyžička sušeného cesnaku
- štvrť lyžičky soli
- 1 žĺtok
- 2-3 lyžice kyslej smotany
Na plnku:
- 1 cibuľa
- 2-3 farebné papriky
- 3 vajcia
- 50 ml smotany na šľahanie
- 100 g kyslej smotany
- 2 strúčiky cesnaku
- sušené oregano
- 50 g parmezánu
- 5-6 farebných paradajok
- 1 mozzarella
- soľ, korenie
POSTUP:
- Do misy kuchynského robota vsypte múku, maslo, parmezán, cesnak, soľ a vypracujte mrveničku. Pridajte žĺtok, kyslú smotanu a spracujte na kompaktné cesto. Zabaľte do fólie a nechajte v chladničke 30 minút odpočinúť.
- Cesto rozvaľkajte na veľkosť formy s priemerom 24 cm a popritláčajte ho na dno aj boky formy. Pretŕčajúce cesto orežte a dno cesta popichajte vidličkou. Na cesto položte papier na pečenie a naň vysypte suché fazule, aby pokryli celé dno. Dajte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte 15 minút. Potom vezmite z cesta fazule aj papier a dopekajte ešte 5-7 minút. Nechajte vychladnúť.
- Na panvici rozpáľte olej, vsypte cibuľu nakrájanú na drobno a orestujte do sklovita. Pridajte papriky nakrájané na prúžky a lečo restujte ešte 5 minút, potom odstavte.
Do misy dajte vajíčka, obe smotany, pretlačený cesnak, sušené oregano, nastrúhaný parmezán, soľ a korenie. - Všetko dobre zamiešajte a zmes vylejte na predpečený korpus. Na vrch poukladajte nakrájané farebné paradajky a lečo. Do medzier medzi paradajky a papriky vložte nakrájanú mozzarellu. Kiš pečte v rúre vyhriatej na 200 °C približne 30 minút.
- Kiš nechajte 15 minút vychladnúť, aby stuhol a lepšie sa krájal. Posypte ho nasekanou petržlenovou vňaťou a môžete krájať!

Anketa
Radi pečiete zeleninové koláče?
- Doma ich milujeme!0%
- Zatiaľ sme im neprišli na chuť...100%
Hlasovanie bolo ukončené
Koláč so špargľou, s vajíčkom a proscuittom
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT PEČENIE 25-30 MINÚT
POTREBUJETE:
-
1 plát rozvaľkaného lístkového cesta
-
250 g riccotty
-
1 lyžička sušeného oregana
-
pol hrnčeka nastrúhaného kozieho syra
-
2 lyžice bielych sezamových semiačok
-
1-2 zväzky zelenej špargle
-
5-6 plátkov proscuitta
-
soľ, korenie
-
olivový olej
-
3-4 vajíčka uvarené na mäkko
-
za hrsť mladých rukolových výhonkov
POSTUP:
-
Rúru vyhrejte na 220 °C a na dno plechu položte list papiera na pečenie. Na papier rozrolujte rozvaľkané lístkové cesto (ak máte lístkové cesto nerozvaľkané, urobte tak priamo na papieri na pečenie, bude sa vám lepšie prenášať na plech) a okraje cesta zahnite smerom hore, aby plnka nevytiekla.
-
Urobte plnku: V miske zmiešajte riccottu s oreganom, so syrom a podľa chuti osoľte, okoreňte. Plnku rozotrite na lístkové cesto po zdvihnuté okraje. Tie potrite olivovým olejom a celú plochu posypte sezamovými semiačkami. Na ne rozložte špargľu a plátky proscuitta, pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a okoreňte.
-
Koláč dajte piecť na 25-30 minút, aby okraje cesta pekne zozlatli.
-
Upečený koláč vyberte z rúry, poukladajte naň rozkrájané uvarené vajíčka, pridajte
zelenú rukolu, pokvapkajte olivovým olejom a môžete sa doň pustiť.
Z Dobrého jedla si vyberte aj tieto recepty: