Odštartujte CUKETOVÉ TÝŽDNE: Aha, máme pre vás skvelé RECEPTY!
5. 7. 2023, 9:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:30)

Zdroj: Shutterstock
Ak jej dávate šancu párkrát za sezónu, je čas zmeniť to. V lete nenájdete vďačnejšiu zeleninu, ako je cuketa. Ľahučko a rýchlo z nej vykúzlite napríklad tieto lahodné jedlá - placky, minibábovky, lazane, perník, prílohu k steaku aj polievku.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witeková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Božská cuketa
Zdroj: Shutterstock
Rôzne spôsoby prípravy cukety vám vydržia nadlho, bez toho aby ste sa jej objedli.
- Počuli ste už, že vo Francúzsku a v Taliansku si cukety vyslúžili povesť lahodnej zeleniny, no v našich končinách ju farmári dlho používali iba na kŕmenie sliepok?
- Základné pravidlo pri cuketách znie – trhajte malé a krehké plody! Nenechávajte ich dorásť, pretože čím väčšia cuketa, tým horkejšia chuť.
- Kúsky veľké ako prst sú najlepšie na zaváranie a do šalátov. Nemusíte ich šúpať a neobsahujú takmer žiadne semienka.
- Cuketové kvety vysmažte v cestíčku – samčie môžete chrúmať surové, pridať ich do šalátov alebo naplniť pikantnou nátierkou.
- Oblečte ich do talianskeho kabátika, čiže ich jednoducho a rýchlo orestujte a podávajte ako prílohu k mäsu, plodom mora, pražme alebo k morskému vlkovi.
- Skombinujte ich s cestovinami. Chuťovo famózna verzia sú linguine s cuketou, mätou, cesnakom a citrónom. Potešia aj rigatoni so salsicciou, s cuketou a ricottou
- Skvelá je aj plnená cuketa zapečená v rúre či pikantná nátierka podobná ajvaru pripravená z pečených cukiet, zo sušených paradajok, z cibule a cesnaku.
AKO ju teda doma ľahko a rýchlo pripravíte? Inšpirujte sa našimi receptami!

Zdroj: NMH
Cuketám na sladko veľmi svedčí kardamóm. Ak vo vašom perníkovom korení nie je, pridajte ho do cesta. S bábovkami urobí zázrak - recept Barbory Štetinovej z Gurmetu musíte vyskúšať!
Cuketové minibábovky
Zdroj: Gurmet/MAREK BARTOŠ
Cuketové minibábovky si zamilujete.
6 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
- 1 veľká cuketa
- 2 vajcia
- 180 ml slnečnicového oleja
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 250 g celozrnnej pšeničnej múky
- 120 g hladkej špaldovej múky
- 250 g krupicového cukru
- 2 balíčky kypriaceho prášku
- 3 lyžice kakaa
- 2 lyžičky perníkového korenia";i:10;s:12:"štipka soli
POSTUP:
- Cuketu nastrúhajte na hrubo, pustenú šťavu nezlievajte. Pridajte vajcia, olej, vanilku a premiešajte. Potom vmiešajte obe múky, cukor, kypriaci prášok, kakao, korenie a soľ. Vznikne tekuté cesto, čo je v poriadku. Rozlejte ho do silikónových foriem na minibábovky (tie netreba mastiť, ak máte iné, tie vymastite).
- Bábovky pečte v rúre vyhriatej na 170 °C asi 30 minút. Nechajte vychladnúť a môžete podávať.

Zdroj: NMH
Vyzreté mäso a mladé cukety si dokonale rozumejú. "Nebojte sa korenia, bude to skvelý obed," sľubuje autorka receptu Barbora Štetinová z magazínu Gurmet.
Steak s mladými cuketami
Zdroj: Gurmet/MAREK BARTOŠ
Steak s baby cuketkami nemá chybu!
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT
Potrebujete:
- 4 steaky z vysokej roštenky
- maldonská soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
- olej
Na cukety:
- 2 šalotky
- 600 g baby cukiet
- 2 vetvičky rozmarínu
- 2 vetvičky tymianu
- pol lyžičky korenia sumach (nemusí byť)
- pol lyžičky vločiek čili
- soľ, korenie
- 2 lyžice masla
POSTUP:
- Steaky vyberte z chladničky aspoň hodinu pred prípravou. Šalotku nakrájajte na drobno, cukety pozdĺžne. Bylinky nasekajte na drobno a zmiešajte s korením a čili.
- Rozpáľte panvicu s hrubším dnom, olej v nej nechajte minútku rozpáliť a opekajte steaky – 4 minúty z každej strany. Steaky vyberte, osoľte, okoreňte a dajte do tepla odležať, aby sa v nich ustálila šťava.
- Do panvice dajte maslo a opečte na ňom šalotku, pridajte zmes bylín a korenín, nechajte minútku rozvoňať a vsypte cukety. Opekajte pár minút, aby sa prehriali, ale zostali pevné. Osoľte, okoreňte a podávajte so steakmi.

Zdroj: NMH
Kľudne ich urobte aj ako fašírky. Cuketo-mrkvovú hmotu tvarujte do guliek, tie obaľte v strúhanke a opečte na panvici s olejom alebo aj v rúre. Deťom ich ponúknite so zemiakovou kašou a uhorkovým šalátom. Alebo fašírky zabaľte na ďalší rodinný výlet.
Cuketovo-mrkvové placky
Zdroj: Shutterstock
Cuketovo-mrkvové placky.
15 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT
Potrebujete:
- 3 stredné cukety
- 2 menšie mrkvy
- 3 strúčiky cesnaku
- 2-3 vajcia
- sušený majorán (oregano)
- hladká špaldová múka (6-7 lyžíc, podľa šťavnatosti cukiet)
- soľ, korenie
- olej na vysmážanie
POSTUP:
- Cukety dobre umyte (nemusíte ich šúpať), nahrubo nastrúhajte, osoľte, premiešajte a nechajte 15 minút postáť. Keď pustia šťavu, poriadne ich vyžmýkajte. Potom k cukete pridajte nastrúhanú mrkvu aj cesnak, vajcia, majorán, korenie a premiešajte. Postupne podľa potreby zapracujte múku, aby ste dostali plackové cesto.
- Na panvici s rozohriatým olejom opekajte placky z oboch strán do zlatohneda. Papierovými obrúskami z nich odsajte tuk a podávajte so sviežim dipom, napríklad zo smotany a z mladej cibuľky.

Zdroj: NMH
Cuketové lazane
Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš
Cuketové lazane sa u vás doma zjedia ako nič. Sľubujeme!
5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
- 3-4 cukety
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 750 g mletého mäsa (ideálne mix bravčoviny a hovädziny)
- 400 ml paradajok z konzervy
- 100 g paradajkového pretlaku
- pol lyžičky vločiek čili
- 2 lyžičky sušeného oregana
- 1 lyžička sušeného tymianu
- čerstvé oregano (tymian) na ozdobu";i:10;s:26:"50 g pecorina na posypanie";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:12;s:13:"olivový olej
Na falošný bešamel:
- 375 g ricotty
- 1 vajce
- štipka muškátového orieška
- soľ
POSTUP:
- Cukety nakrájajte pozdĺžne na tenké plátky alebo kolieska, rozložte ich na plech vyložený papierom na pečenie a ľahko osoľte. Nechajte 20 minút postáť.
- Cibuľu nakrájajte na drobno, cesnak na plátky. V hrnci s hrubým dnom rozpáľte olej a orestujte ich. Potom pridajte mäso, sprudka ho opečte, vareškou rozbíjajte tvoriace sa hrudky. Prilejte paradajky, pretlak, čili, vsypte bylinky, osoľte, okoreňte a varte na strednom ohni asi 20 minút.
- Pripravte bešamel: Ricottu zmiešajte s vajcom a muškátovým orieškom. Zľahka osoľte.
- Skontrolujte cukety a utrite tekutinu, ktorá sa z nich uvoľnila. Na dno zapekacej misy (20 x 30 cm) dajte trocha mäsovej omáčky, na ňu vrstvu cukiet, znova omáčku a na ňu tenkú vrstvu ochutenej ricotty. Posypte polovicou syra.
- Uložte ďalšiu vrstvu cukiet, na ňu mäsovú omáčku, ricottu. Postup opakujte, kým všetko neminiete a nenaplníte misu. Vrchnú vrstvu by mali tvoriť cukety. Pokvapkajte olejom a posypte zvyšným syrom.
- Misu zakryte alobalom a pečte v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 minút. Potom alobal odstráňte a pečte ešte asi 10 minút, aby syr získal zlatú farbu. Hotové lazane nechajte 5 minút postáť a môžete podávať.

Zdroj: NMH
Tento rýchly a vďačný recept máme od našej cukrárky Veroniky Kollárovej. Uvidíte, polievka je MŇAM!
Ľahká cuketová polievka
Zdroj: Shutterstock
Cuketová 15-minútová polievka.
3 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
- 1 strúčik cesnaku
- 1 väčšia cuketa
- 2 lyžice nasekaných lístkov čerstvej mäty a tymianu
- 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry
- 1 lyžica citrónovej šťavy (podľa chuti)
- 1,2 l zeleninového vývaru
- 1 väčší zemiak na zahustenie
- za hrsť najemno nastrúhaného eidamu
- 3 lyžice kyslej smotany
- chlebové krutóny na ozdobenie";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:11;s:39:"1 lyžica oleja, 1 lyžička masla
POSTUP:
- V hrnci rozohrejte olej s maslom a opečte očistené cibuľky nakrájané na kolieska a prelisovaný cesnak. Opečte do sklovita a pridajte cuketu nakrájanú na kolieska. Na miernom ohni opekajte asi 15 minút, osoľte, okoreňte, pridajte dve tretiny nasekaných byliniek a citrónovú kôru aj šťavu. Poduste spolu asi 5 minút a zalejte horúcim vývarom.
- Zemiak ošúpte, najemno nastrúhajte a dajte do polievky. Varte asi 10 minút. Uvarenú polievku odstavte a vmiešajte kyslú smotanu, zvyšné bylinky (nechajte z nich aj na ozdobu), citrónovú šťavu a polovicu eidamu. Krátko rozmixujte ponorným mixérom.
- Do rozmixovanej polievky vmiešajte trochu byliniek a podávajte posypané chlebovými krutónmi a zvyšným syrom. Dobrú chuť!

Zdroj: NMH
Cuketový perník
Zdroj: Gurmet
Cuketový perník si zamilujete.
8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT
Potrebujete:
- 700 g cukety (nastrúhanej najemno)
- 3 vajcia
- 3 lyžice semiačok chia
- 2 hrste sušených brusníc
- 1 citrón
- 180 ml rastlinného oleja
- 390 g polohrubej múky
- 250 g trstinového cukru
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 lyžička prášku do pečiva";i:10;s:15:"3 lyžice kakaa";i:11;s:125:"1 lyžička mletej škorice, mletého nového korenia, mletého zázvoru, mletého kardamómu (alebo perníkového korenia)";i:12;s:12:"štipka soli";i:13;s:40:"práškový cukor a mäta na ozdobu
POSTUP:
- K nastrúhanej cukete a šťave, ktorú pustila, pridajte vajcia, semiačka chia, brusnice, nastrúhanú kôru z citróna, olej a dobre premiešajte.
- V druhej mise zmiešajte všetky zvyšné suché suroviny. Postupne zapracujte do cuketovej zmesi. Ťahavé cesto rovnomerne rozotrite na plech (20 x 30 cm) vystlaný papierom na pečenie a dajte piecť do rúry vyhriatej na 160 °C na 20-25 minút. Urobte test špajdľou, ak chcete.
- Vychladnutý perník poprášte cukrom, ozdobte lístkami mäty a podávajte.