Reklama

Odštartujte CUKETOVÉ TÝŽDNE: Aha, máme pre vás skvelé RECEPTY!

Vyskúšajte cukety upiecť aj s kvetmi. Budete sa zalizovať!

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Ak jej dávate šancu párkrát za sezónu, je čas zmeniť to. V lete nenájdete vďačnejšiu zeleninu, ako je cuketa. Ľahučko a rýchlo z nej vykúzlite napríklad tieto lahodné jedlá - placky, minibábovky, lazane, perník, prílohu k steaku aj polievku.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    CUKETOVÉ DOBROTY: Aha, máme pre vás SUPER RECEPTY!
    Zdroj: NMH

    Božská cuketa

    Zdroj: Shutterstock

    Rôzne spôsoby prípravy cukety vám vydržia nadlho, bez toho aby ste sa jej objedli.

    • Počuli ste už, že vo Francúzsku a v Taliansku si cukety vyslúžili povesť lahodnej zeleniny, no v našich končinách ju farmári dlho používali iba na kŕmenie sliepok?
    • Základné pravidlo pri cuketách znie – trhajte malé a krehké plody! Nenechávajte ich dorásť, pretože čím väčšia cuketa, tým horkejšia chuť.
    • Kúsky veľké ako prst sú najlepšie na zaváranie a do šalátov. Nemusíte ich šúpať a neobsahujú takmer žiadne semienka.
    • Cuketové kvety vysmažte v cestíčku – samčie môžete chrúmať surové, pridať ich do šalátov alebo naplniť pikantnou nátierkou.
    • Oblečte ich do talianskeho kabátika, čiže ich jednoducho a rýchlo orestujte a podávajte ako prílohu k mäsu, plodom mora, pražme alebo k morskému vlkovi.
    • Skombinujte ich s cestovinami. Chuťovo famózna verzia sú linguine s cuketou, mätou, cesnakom a citrónom. Potešia aj rigatoni so salsicciou, s cuketou a ricottou
    • Skvelá je aj plnená cuketa zapečená v rúre či pikantná nátierka podobná ajvaru pripravená z pečených cukiet, zo sušených paradajok, z cibule a cesnaku.

    AKO ju teda doma ľahko a rýchlo pripravíte? Inšpirujte sa našimi receptami!

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:16
    Remaining Time 0:16
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      11 potravín pre BRONZOVÚ POKOŽKU: Krásne sa opálite! Teaser
      Zdroj: NMH

      Cuketám na sladko veľmi svedčí kardamóm. Ak vo vašom perníkovom korení nie je, pridajte ho do cesta. S bábovkami urobí zázrak - recept Barbory Štetinovej z Gurmetu musíte vyskúšať!

      Cuketové minibábovky

      Zdroj: Gurmet/MAREK BARTOŠ

      Cuketové minibábovky si zamilujete.

      6 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

      Potrebujete:

      • 1 veľká cuketa
      • 2 vajcia
      • 180 ml slnečnicového oleja
      • 1 lyžička vanilkového extraktu
      • 250 g celozrnnej pšeničnej múky
      • 120 g hladkej špaldovej múky
      • 250 g krupicového cukru
      • 2 balíčky kypriaceho prášku
      • 3 lyžice kakaa
      • 2 lyžičky perníkového korenia";i:10;s:12:"štipka soli

      POSTUP:

      1. Cuketu nastrúhajte na hrubo, pustenú šťavu nezlievajte. Pridajte vajcia, olej, vanilku a premiešajte. Potom vmiešajte obe múky, cukor, kypriaci prášok, kakao, korenie a soľ. Vznikne tekuté cesto, čo je v poriadku. Rozlejte ho do silikónových foriem na minibábovky (tie netreba mastiť, ak máte iné, tie vymastite).
      2. Bábovky pečte v rúre vyhriatej na 170 °C asi 30 minút. Nechajte vychladnúť a môžete podávať.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:15
      Remaining Time 0:15
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        POTRAVINY pre ZDRAVÝ MOZOG: Proti depresii, na lepšiu pamäť...
        Zdroj: NMH

        Vyzreté mäso a mladé cukety si dokonale rozumejú. "Nebojte sa korenia, bude to skvelý obed," sľubuje autorka receptu Barbora Štetinová z magazínu Gurmet.

        Steak s mladými cuketami

        Zdroj: Gurmet/MAREK BARTOŠ

        Steak s baby cuketkami nemá chybu!

        4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT

        Potrebujete:

        • 4 steaky z vysokej roštenky
        • maldonská soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
        • olej

        Na cukety:

        • 2 šalotky
        • 600 g baby cukiet
        • 2 vetvičky rozmarínu
        • 2 vetvičky tymianu
        • pol lyžičky korenia sumach (nemusí byť)
        • pol lyžičky vločiek čili
        • soľ, korenie
        • 2 lyžice masla

        POSTUP:

        1. Steaky vyberte z chladničky aspoň hodinu pred prípravou. Šalotku nakrájajte na drobno, cukety pozdĺžne. Bylinky nasekajte na drobno a zmiešajte s korením a čili.
        2. Rozpáľte panvicu s hrubším dnom, olej v nej nechajte minútku rozpáliť a opekajte steaky – 4 minúty z každej strany. Steaky vyberte, osoľte, okoreňte a dajte do tepla odležať, aby sa v nich ustálila šťava.
        3. Do panvice dajte maslo a opečte na ňom šalotku, pridajte zmes bylín a korenín, nechajte minútku rozvoňať a vsypte cukety. Opekajte pár minút, aby sa prehriali, ale zostali pevné. Osoľte, okoreňte a podávajte so steakmi.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Fantastická PIŠKÓTOVÁ TORTA: U vás doma sa po nej zľahne zem! Teaser
          Zdroj: NMH

          Kľudne ich urobte aj ako fašírky. Cuketo-mrkvovú hmotu tvarujte do guliek, tie obaľte v strúhanke a opečte na panvici s olejom alebo aj v rúre. Deťom ich ponúknite so zemiakovou kašou a uhorkovým šalátom. Alebo fašírky zabaľte na ďalší rodinný výlet.

          Cuketovo-mrkvové placky

          Zdroj: Shutterstock

          Cuketovo-mrkvové placky.

          15 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT

          Potrebujete:

          • 3 stredné cukety
          • 2 menšie mrkvy
          • 3 strúčiky cesnaku
          • 2-3 vajcia
          • sušený majorán (oregano)
          • hladká špaldová múka (6-7 lyžíc, podľa šťavnatosti cukiet)
          • soľ, korenie
          • olej na vysmážanie

          POSTUP:

          1. Cukety dobre umyte (nemusíte ich šúpať), nahrubo nastrúhajte, osoľte, premiešajte a nechajte 15 minút postáť. Keď pustia šťavu, poriadne ich vyžmýkajte. Potom k cukete pridajte nastrúhanú mrkvu aj cesnak, vajcia, majorán, korenie a premiešajte. Postupne podľa potreby zapracujte múku, aby ste dostali plackové cesto.
          2. Na panvici s rozohriatým olejom opekajte placky z oboch strán do zlatohneda. Papierovými obrúskami z nich odsajte tuk a podávajte so sviežim dipom, napríklad zo smotany a z mladej cibuľky.
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Bleskové MARHUĽOVÉ GULE: RECEPT známeho šéfkuchára si zamilujete!
            Zdroj: NMH

            Cuketové lazane

            Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš

            Cuketové lazane sa u vás doma zjedia ako nič. Sľubujeme!

            5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

            Potrebujete:

            • 3-4 cukety
            • 1 cibuľa
            • 3 strúčiky cesnaku
            • 750 g mletého mäsa (ideálne mix bravčoviny a hovädziny)
            • 400 ml paradajok z konzervy
            • 100 g paradajkového pretlaku
            • pol lyžičky vločiek čili
            • 2 lyžičky sušeného oregana
            • 1 lyžička sušeného tymianu
            • čerstvé oregano (tymian) na ozdobu";i:10;s:26:"50 g pecorina na posypanie";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:12;s:13:"olivový olej

            Na falošný bešamel:

            • 375 g ricotty
            • 1 vajce
            • štipka muškátového orieška
            • soľ

            POSTUP:

            1. Cukety nakrájajte pozdĺžne na tenké plátky alebo kolieska, rozložte ich na plech vyložený papierom na pečenie a ľahko osoľte. Nechajte 20 minút postáť.
            2. Cibuľu nakrájajte na drobno, cesnak na plátky. V hrnci s hrubým dnom rozpáľte olej a orestujte ich. Potom pridajte mäso, sprudka ho opečte, vareškou rozbíjajte tvoriace sa hrudky. Prilejte paradajky, pretlak, čili, vsypte bylinky, osoľte, okoreňte a varte na strednom ohni asi 20 minút.
            3. Pripravte bešamel: Ricottu zmiešajte s vajcom a muškátovým orieškom. Zľahka osoľte.
            4. Skontrolujte cukety a utrite tekutinu, ktorá sa z nich uvoľnila. Na dno zapekacej misy (20 x 30 cm) dajte trocha mäsovej omáčky, na ňu vrstvu cukiet, znova omáčku a na ňu tenkú vrstvu ochutenej ricotty. Posypte polovicou syra.
            5. Uložte ďalšiu vrstvu cukiet, na ňu mäsovú omáčku, ricottu. Postup opakujte, kým všetko neminiete a nenaplníte misu. Vrchnú vrstvu by mali tvoriť cukety. Pokvapkajte olejom a posypte zvyšným syrom.
            6. Misu zakryte alobalom a pečte v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 minút. Potom alobal odstráňte a pečte ešte asi 10 minút, aby syr získal zlatú farbu. Hotové lazane nechajte 5 minút postáť a môžete podávať. 
            Video Player is loading.
            Stream Type LIVE
            Advertisement
            Current Time 0:00
            Duration 0:15
            Remaining Time 0:15
            Loaded: 0%
              • Chapters
              • descriptions off, selected
              • subtitles off, selected
              Grilované PARADAJKY: Musíte vyskúšať, oblížete si prsty!
              Zdroj: NMH

              Tento rýchly a vďačný recept máme od našej cukrárky Veroniky Kollárovej. Uvidíte, polievka je MŇAM!

              Ľahká cuketová polievka

              Zdroj: Shutterstock

              Cuketová 15-minútová polievka.

              3 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

              • 1 strúčik cesnaku
              • 1 väčšia cuketa
              • 2 lyžice nasekaných lístkov čerstvej mäty a tymianu
              • 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry
              • 1 lyžica citrónovej šťavy (podľa chuti)
              • 1,2 l zeleninového vývaru
              • 1 väčší zemiak na zahustenie
              • za hrsť najemno nastrúhaného eidamu
              • 3 lyžice kyslej smotany
              • chlebové krutóny na ozdobenie";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:11;s:39:"1 lyžica oleja, 1 lyžička masla

              POSTUP:

              1. V hrnci rozohrejte olej s maslom a opečte očistené cibuľky nakrájané na kolieska a prelisovaný cesnak. Opečte do sklovita a pridajte cuketu nakrájanú na kolieska. Na miernom ohni opekajte asi 15 minút, osoľte, okoreňte, pridajte dve tretiny nasekaných byliniek a citrónovú kôru aj šťavu. Poduste spolu asi 5 minút a zalejte horúcim vývarom. 
              2. Zemiak ošúpte, najemno nastrúhajte a dajte do polievky. Varte asi 10 minút. Uvarenú polievku odstavte a vmiešajte kyslú smotanu, zvyšné bylinky (nechajte z nich aj na ozdobu), citrónovú šťavu a polovicu eidamu. Krátko rozmixujte ponorným mixérom.
              3. Do rozmixovanej polievky vmiešajte trochu byliniek a podávajte posypané chlebovými krutónmi a zvyšným syrom. Dobrú chuť!
              Video Player is loading.
              Stream Type LIVE
              Advertisement
              Current Time 0:00
              Duration 0:00
              Remaining Time 0:00
              Loaded: 0%
                • Chapters
                • descriptions off, selected
                • subtitles off, selected
                Špagety s morskými plodmi: Rýchly RECEPT zo známej sicílskej reštaurácie!Teaser
                Zdroj: NMH

                Cuketový perník

                Zdroj: Gurmet

                Cuketový perník si zamilujete.

                8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT

                Potrebujete:

                • 700 g cukety (nastrúhanej najemno)
                • 3 vajcia
                • 3 lyžice semiačok chia
                • 2 hrste sušených brusníc
                • 1 citrón
                • 180 ml rastlinného oleja
                • 390 g polohrubej múky
                • 250 g trstinového cukru
                • 1 lyžička sódy bikarbóny
                • 1 lyžička prášku do pečiva";i:10;s:15:"3 lyžice kakaa";i:11;s:125:"1 lyžička mletej škorice, mletého nového korenia, mletého zázvoru, mletého kardamómu (alebo perníkového korenia)";i:12;s:12:"štipka soli";i:13;s:40:"práškový cukor a mäta na ozdobu

                POSTUP:

                1. K nastrúhanej cukete a šťave, ktorú pustila, pridajte vajcia, semiačka chia, brusnice, nastrúhanú kôru z citróna, olej a dobre premiešajte.
                2. V druhej mise zmiešajte všetky zvyšné suché suroviny. Postupne zapracujte do cuketovej zmesi. Ťahavé cesto rovnomerne rozotrite na plech (20 x 30 cm) vystlaný papierom na pečenie a dajte piecť do rúry vyhriatej na 160 °C na 20-25 minút. Urobte test špajdľou, ak chcete.
                3. Vychladnutý perník poprášte cukrom, ozdobte lístkami mäty a podávajte.

                Autor článku

                Katarína Brunovská

                redaktorka magazínu Dobré jedlo
                Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.