REĎKOVKOVÉ MENU: Chrumkavé placky, omeleta, polievka aj steak!
3. 4. 2024, 6:03 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Reklama
Táto jarná zelenina sa okrem chrumkania v šaláte či na chlebíku, hodí do mnohých jedál. Zužitkujte ju aj v teplej kuchyni!
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Gurmet/ Marek Bartoš
Galéria k článku
16 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Reďkovkový šalát od pestovateľa zeleniny: Radovan má recept od babky!Reďkovkové placky s jogurtovým dipom
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT
Zdroj: FOTO LÝDIA CZAKÓ, FOODSTYLING BLANKA NEMČEKOVÁ
Reďkovkové placky s jogurtovým dipom.
POTREBUJETE:
- 400 g reďkoviek
- 6 jarných cibuliek
- 3 lyžice strúhanky
- 2 lyžice škrobovej múčky
- 250 g plnotučného bieleho jogurtu
- 1 vajce
- 4 vetvičky hladkolistej petržlenovej vňate
- soľ, mleté čierne korenie
- olej
Anketa
Skúsili ste pripraviť z reďkoviek placky?
- Najradšej ich mám na chlebe či v šaláte33%
- Teraz určite vyskúšam aj placky66%
Hlasovanie bolo ukončené
POSTUP:
- Reďkovky očistite, opláchnite a nastrúhajte nahrubo. Premiešajte s pol lyžičkou soli a nechajte 10 minút odležať. Potom z nich dôkladne vytlačte šťavu a dajte do misy spolu s jarnými cibuľkami nakrájanými na tenké kolieska, so strúhankou, škrobovou múčkou, 4 lyžicami jogurtu a s vajcom. Osoľte, okoreňte a premiešajte.
- Zo zmesi vyformujte asi 20 placiek. Opekajte na rozhorúčenom oleji z oboch strán asi 2-3 minúty. Zatiaľ opláchnite petržlenovú vňať, vytraste z nej vodu a listy nasekajte nadrobno. 200 g jogurtu dochuťte soľou aj korením a posypte petržlenovou vňaťou. Placky podávajte s jogurtovým dipom.
Zemiaková frittata s reďkovkami
4 PORCIE, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT
POTREBUJETE:
- 200 g reďkoviek
- 12 malých zemiačikov
- 1 červenú cibuľu
- 200 g čerstvého špenátu
- 6 vajec
- 130 g čedaru
- soľ, mleté čierne korenie
- olivový olej, maslo
- čerstvú bazalku na podávanie

Video Player is loading.
Lacný liek na všetko: Jedzte 5 REĎKOVIEK DENNE a bude vám lepšie! TeaserZdroj: NMH
POSTUP:
- Reďkovky umyte, pokvapkajte olivovým olejom a dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C asi na 20 minút.
- Zemiaky uvarte v osolenej vode a nechajte vychladnúť. Potom ich nakrájajte a na masle opečte dozlatista.
- Cibuľu nakrájajte na kolieska. Vo väčšej mise prešľahajte vajcia, väčšiu časť nastrúhaného syra, osoľte a okoreňte. Jemne vmiešajte špenát, zemiaky, cibuľu a reďkovky.
- Panvicu vhodnú aj do rúry vymažte olejom a vlejte pripravenú zmes. V rúre rozpáľte gril a frittatu v nej pečte 5-10 minút, aby vajcia stuhli a pekne zozlatli. Podávajte ju posypanú bazalkou.
Pečené reďkovky so steakom a s rozmarínom
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT
POTREBUJETE:
- 3 zväzky reďkoviek
- 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
- 4 steaky (z roštenky)
- olivový olej, maslo
- soľ (maldonskú), mleté čierne korenie

Video Player is loading.
Chutné RECEPTY z mrkvy si obľúbite: To sú ale nápady!POSTUP:
- Reďkovky dobre umyte, malé nechajte vcelku, väčšie kusy prerežte na polovicu. Pokvapkajte olejom a sprudka opečte na panvici alebo v rúre s rozpáleným grilom. Stačí 4 minúty, aby sa zvonka pekne opiekli, ale vnútri ostali chrumkavé. Potom vmiešajte nasekaný rozmarín a maslo.
- Steaky opečte na rozpálenom oleji. Ak ich chcete krvavé, opekajte najviac 2 minúty z každej strany, pre medium 3-4 minúty a well done verziu pečte 5 minút z oboch strán. Potom mäso osoľte, okoreňte a nechajte 5 minút odpočívať. Podávajte s opečenými reďkovkami.
POLIEVKA TARATOR S REĎKOVKOU
3 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, CHLADENIE
POTREBUJETE:
- 1 šalátovú uhorku
- 750 g gréckeho jogurtu
- 2-3 strúčiky cesnaku
- soľ
- 1 lyžicu nasekanej kôprovej vňate
- voda
- olivový olej
- 2 väčšie červené reďkovky
- nahrubo nasekané vlašské orechy alebo kešu

Video Player is loading.
NAJLEPŠIE CESTOVINY: Prelejte ich zeleninovou pečenou omáčkou!POSTUP:
- Uhorku umyte a nakrájajte na drobné kocky. Jogurt ochuťte olúpaným a prelisovaným cesnakom, soľou a primiešajte kôpor. Vlejte k uhorkám, pridajte trochu vody a premiešajte.
- Polievku nechajte v chlade odležať asi 1 hodinu. Potom ju nalejte do misiek, posypte orechmi, kolieskami reďkovky a čerstvo namletým korením. Pokvapkajte olivovým olejom a ozdobte čerstvým majoránom.
Ponúkame viac chutných receptov z Dobrého jedla: