Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
NAJLEPŠIE CESTOVINY: Prelejte ich zeleninovou pečenou omáčkou!
1. Cestoviny
Cestoviny sú jedným z najvšestrannejších základov, ktoré môžete mať v komore. Sú lacné, dlho vydržia a dajú sa pripraviť na mnoho spôsobov – či už so zeleninou, omáčkou, alebo jednoducho s olivovým olejom a bylinkami. Rôzne druhy cestovín, ako sú špagety, fusilli alebo penne, vám umožnia pripraviť rýchle jedlá, ktoré sú sýte a chutné.
Zdroj: Laura Witteková
Krémové cestoviny.
JEDLÁ: špagety aglio e olio, cestoviny s paradajkovou omáčkou a bazalkou, cestovinový šalát s tuniakom a zeleninou, cestoviny s cesnakom a brokolicou, špagety carbonara.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
TOPKY Z RYŽE: Drobným zrniečkam príde takto na chuť každý!
2. Ryža
Ryža je ďalšou základnou potravinou, ktorá vám poskytne energiu a je veľmi univerzálna. Dá sa podávať ako príloha k mäsu, môže slúžiť ako základ pre rizoto alebo ako hlavná zložka v rôznych pokrmoch. Ryža vydrží dlho a vďaka jednoduchosti prípravy sa hodí na každodenné varenie.
Zdroj: Laura Witteková
Slniečková ryža je plná vitamínov pre deti.
JEDLÁ: pražená ryža s vajíčkom a zeleninou, rizoto s hubami a parmezánom, španielska paella, kuracie kari s ryžou, hnedá ryža s grilovanou zeleninou.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
CÍCEROVÉ variácie: Chutné RECEPTY zo zdravej strukoviny
3. Konzervované strukoviny
Konzervy so strukovinami, ako sú fazuľa, šošovica či cícer, sú vynikajúcim zdrojom bielkovín a vlákniny. Zasýtia a dodajú potrebné živiny, pritom sú skvelé do šalátov, polievok, dusených jedál alebo dokonca do cestovinových omáčok. Na rozdiel od sušených strukovín, konzervované druhy netreba dlho variť, čo šetrí čas pri príprave jedál.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Cestovinová polievka s s bielou fazuľou a so zeleninou
JEDLÁ: fazuľový šalát s paradajkami a cibuľou, šošovicová polievka, dusená fazuľa s klobásou, šošovicové kari, placka s čiernou fazuľou.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
PARADAJKOVÁ OMÁČKA PRE ZAČIATOČNÍKOV: Výborná k cestovinám aj k mäsu!
4. Paradajková omáčka alebo pretlak
Paradajková omáčka je základom mnohých talianskych jedál a iných pokrmov. Môžete ju použiť na prípravu cestovinových omáčok, pridať do polievok alebo použiť ako základ na pizzu. Pridaním čerstvých byliniek alebo cesnaku rýchlo vytvoríte chutnú omáčku, ktorá je lacná a rýchla.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Slovenská paradajková polievka
JEDLÁ: penne s paradajkovou omáčkou a bazalkou, paradajková polievka, domáca pizza margherita, bolónske cestoviny, cestoviny arrabbiata (s pikantnou omáčkou).
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Jedlá z vajíčok podľa horoskopu: Ktoré najlepšie "sadne" vám?
5. Vajcia
Vajcia sú skvelým zdrojom bielkovín a majú široké využitie. Môžete ich pripraviť na mnoho spôsobov – od miešaných vajíčok a omelety až po vajíčka na tvrdo či volské oká. Sú ideálne na rýchle raňajky, obedy a večere a sú veľmi výživné. Môžete ich kombinovať so zeleninou, pridať do šalátov alebo ich použiť v cestíčku na pečenie.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Omeleta so syrom čedar
JEDLÁ: miešané vajíčka so zeleninou, omeleta s bylinkami a syrom, frittata so zemiakmi, vajíčko na tvrdo s toastom, cestoviny s vajíčkom.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Jedzte RYBY podľa horoskopu: Pre zdravé kosti a štítnu žľazu! Zdroj: NMH
6. Konzervovaný tuniak
Konzervovaný tuniak je výbornou prísadou, ktorá dodá jedlám mäsovú chuť a proteíny. Je ideálny do šalátov, cestovinových jedál, sendvičov alebo len tak na chlieb. Stačí pridať niekoľko ingrediencií, ako sú kukurica alebo fazuľa, a máte rýchle, zdravé jedlo. Tuniak je vynikajúci na rýchlu prípravu jedál s nízkym obsahom tuku.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Tuniaková nátierka
JEDLÁ: cestovinový šalát s tuniakom a olivami, tuniakový sendvič s čerstvou zeleninou, tuniaková nátierka s cottage cheese, quesadilla s tuniakom a syrom, plnené papriky s tuniakom a ryžou.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Najrýchlejšia večera: Upečte zemiaky na množstvo spôsobov!
7. Zemiaky
Zemiaky sú lacnou a výdatnou potravinou, ktorá vám dodá energiu a dá sa pripraviť na množstvo spôsobov. Môžete ich piecť, variť, vyprážať, pripraviť zemiakovú kašu alebo hranolky. Sú tiež výborné do polievok alebo ako príloha k mäsu. Zemiaky sa dajú uskladniť na dlhší čas, čo z nich robí skvelú zásobu do každej kuchyne.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Pečené zemiaky s bylinkami.
JEDLÁ: zemiaková kaša, pečené zemiaky s rozmarínom, zemiaková polievka, hranolky z rúry, zemiakový šalát.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Je zdravšia surová alebo varená mrkva? Všetko čo potrebujete vedieť o ovocí a zelenine!
8. Mrazená zelenina
Keď nemáte po ruke čerstvé suroviny, je mrazená zelenina skvelou voľbou. Dá sa použiť na prípravu polievok, dusených jedál, rizota alebo len ako príloha k hlavnému jedlu. Vďaka procesu mrazenia si zelenina zachováva svoje vitamíny a minerály, a keďže ju môžete rýchlo tepelne upraviť.
Zdroj: Laura Witteková
Talianske risotto s hráškom
JEDLÁ: dusená zelenina s kuracím mäsom, rizoto so zeleninou, zeleninová polievka, cestoviny s brokolicou a syrovou omáčkou, palacinky na slano so zeleninou.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Poznáte ČAJ Z VLASOV KUKURICE? Nápoj s úžasnými účinkami!
9. Konzervovaná kukurica
Kukurica v konzerve má príjemnú sladkastú chuť, ktorá oživí mnoho jedál. Dá sa použiť do šalátov, cestovín, polievok alebo aj ako príloha k mäsu. Konzervovaná kukurica je lacná a dlho vydrží, čo z nej robí skvelého pomocníka do zásoby, s pomocou ktorej vykúzlite obed aj večeru na počkanie.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Quesadillas s avokádom a kukuricou
JEDLÁ: kukuricový šalát s fazuľou a avokádom, kukuricová polievka, tortilla s kukuricou, syrom a špenátom, mexické tacos s kukuricou, omeleta s kukuricou a šunkou.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Ako upiecť DOMÁCI CHLIEB? Je to ľahšie, než by ste čakali!
10. Chlieb alebo tortilly
Chlieb a tortilly sú skvelou voľbou na rýchle jedlá, keď chcete pripraviť niečo rýchle. Môžete ich využiť na sendviče, wrapy, quesadilly alebo dokonca ako základ na malé pizze. Tortilly vydržia v uzavretom obale dlhšie a sú ideálne na rýchle občerstvenie alebo jednoduchú večeru.
Zdroj: Laura Witteková
Tortilly s mäsom a so zeleninou
JEDLÁ: tortilla s tuniakom a syrom, sendviče s grilovaným kuracím mäsom, minipizze z tortilly, toasty s avokádom a vajíčkom, wrap so zeleninou.
Vždy sa chcela venovať písaniu a po rokoch skúseností sa „prepísala“ až do magazínu Dobré jedlo. Zaujíma sa hlavne o praktické témy, ktoré sú ľuďom blízke, zjednodušia a tiež spríjemnia bežný život. Hľadanie inšpirácií je jej každodenným chlebíčkom, aby čitateľom prinášala stále niečo nové.