Reklama

Ako uvariť ryžu, aby sa nelepila? Takto sa vám podarí dokonalo

Varená ryža biela.

Zdroj: freepik

Reklama

Jednoduchý návod, aby sa vám ryža podarila sypká, rovnomerne uvarená, skrátka perfektná. Spoľahnite sa na naše tipy a vychutnajte si naozaj chutnú ryžu.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Oplachujete pred varením ryžu alebo nie? Poradia odborníci

    Dôkladné umytie ryže

    Pred varením dôkladne opláchnite ryžu pod tečúcou vodou. Tým odstránite nadbytočný škrob a prípadné nečistoty, čo zabezpečí lepší výsledok.

    Správny pomer vody a ryže

    Pre väčšinu druhov ryže platí pomer jeden diel ryže k dvom dielom vody. Avšak, presný pomer sa môže líšiť v závislosti od typu ryže. Vždy presne odmerajte množstvo, aby ste dosiahli ideálny pomer a konzistenciu.

    Použitie správneho hrnca

    Vyberte hrniec s dobre tesniacou pokrievkou, ktorá udrží paru vnútri počas varenia. To pomôže zabezpečiť, že ryža sa uvarí rovnomerne.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Šéfkuchár vám prezradí tajomstvo, ako urobiť NADÝCHANÝ RYŽOVÝ NÁKYP
      Zdroj: Tatiana Kubicová

      Varenie na nízkej teplote

      Po prvotnom zovretí vody v hrnci znížte teplotu na minimum a nechajte ryžu variť pokojne a rovnomerne.

      Neprerušujte varenie

      Ak už raz ryžu začnete variť, neotvárajte hrniec príliš často. Každý krát, keď otvoríte pokrievku, uvoľníte paru a teplotu, čo môže spôsobiť nerovnomerné varenie.

      Nechajte ryžu odstáť

      Po uvarení nechajte ryžu odstáť zhruba 5 až 10 minút, aby sa dovarila a mala čas absorbovať zvyšnú vlhkosť.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Uvarte dokonalú sviečkovú: Rady a tipy, ktoré pomôžu

        Použitie tuku

        Ak chcete dosiahnuť bohatšiu chuť, pridajte do ryže počas varenia trochu masla, oleja alebo bravčovej masti. To tiež pomôže zabrániť jej zlepeniu.

        Experimentujte s bylinkami a koreninami

        Pre rôznorodú chuť si môžete pridať do vody počas varenia bylinky, koreniny alebo aj kusy citrusového ovocia.

        Použitie vývaru namiesto vody

        Ak chcete ryžu obohatiť o ďalšie chute, namiesto vody použite vývar. Tento trik dodá ryži ešte viac hĺbky a bohatosti.