Reklama

TESTOVALI SME ŠPAGETY z obchodov: Viete, ktoré sú najlepšie?

Špagety s paradajkami.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Najobľúbenejšie cestoviny sveta nechutia vždy rovnako. Možno ich často testujete aj vy doma. Alebo už máte svoju overenú značku?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    DOMÁCE RAVIOLY krok za krokom: Recept krok za krokom

    Aké by mali byť?

    Zdroj: Shutterstock

    Špagety chutia na rôzne spôsoby.

    Slovo spaghetti pochádza z talianskeho slova spaghetto, čo znamená špagát, motúz. Merajú okolo 25-30 cm. Najbežnejšie majú hrúbku 1,10 mm, ale stretnete sa aj s tenšími 0,80 mm – spaghettini alebo s hrubšími 1,70 mm – spaghettoni.

    Tradičné talianske sušené cestoviny (aj špagety) sa vyrábajú zo zomletého jadra tvrdej pšenice (durum semolina) a z vody. Vyrábajú sa aj čerstvé z mäkkej pšeničnej múky, vajec a vody.

    Cesto sa strojovo pretláča cez bronzové formy (na obale majú tieto cestoviny označenie trafilata al bronzo), ktoré dávajú výsledným cestovinám drsný povrch. Ten umožňuje omáčke lepšie k nim priľnúť. Väčšina u nás dostupných cestovín sa vyrába pretláčaním cez teflónové formy, ktoré produkujú hladké a lesklé špagety.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Špagety s morskými plodmi: Rýchly RECEPT zo známej sicílskej reštaurácie!Teaser
      Zdroj: NMH

      Hodnotili sme náhodne vybrané vzorky rôznych výrobcov.

      GIANA ŠPAGETY BEZVAJEČNÉ

      400 g/0, 59 eura
      Výrobca: Česká republika
      Zloženie: pšeničná múka 87 %, voda, môže obsahovať vajcia
      Čas varenia: 8-10 minút

      Celkový dojem: Špagety bledšej farby zostávajú po uvarení mäkšie, hladké, lesklé, bledé, s drobnými tmavými fľakmi podobnými mletej vanilke. Sú lepivé, s jednoduchou múčnou chuťou. Nehodia sa na prípravu tradičných cestovinových talianskych jedál, ale skôr ako alternatívna príloha k ázijským jedlám.

      IDEÁL DVOJVAJEČNÉ CESTOVINY

      400 g/0,86 eura
      Výrobca: Česká republika
      Zloženie: pšeničná múka, pasterizovaná sušená vaječná hmota 2 %
      Čas varenia: 8-10 minút

      Celkový dojem: Cestoviny so žltým nádychom z vaječného žĺtka ostávajú po uvarení podľa návodu mierne tuhé, s tvrdším drobným stredom, lesklé a lepivé. Chuťovo sú skôr neutrálne s univerzálnym využitím. S dobrou omáčkou ich môžete použiť ako núdzovú náhradu za pravé talianske špagety.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        OSVIEŽUJÚCE KOKTAILY: Viete namiešať Mojito, Piña Coladu či Margaritu?

        CESSI BEZVAJEČNÉ CESTOVINY

        400 g/0,69 eura
        Výrobca: Slovensko
        Zloženie: pšeničná múka, voda, kurkuma mletá, môže obsahovať vajcia
        Čas varenia: 5-7 minút

        Celkový dojem: Tenšie cestoviny dofarbené kurkumou sa vďaka malému priemeru varia kratšie. Po uvarení ostávajú „al dente“, hladké a lepivé, absentuje však v nich komplexnejšia chuť. Tradičné omáčky dostatočne nenasajú, odporúčame ich skôr ako prílohu do polievok alebo k ázijským jedlám upraveným na slovenský spôsob.

        VÍŤAZ TESTU: COMBINO SPAGHETTI DI SEMOLA DI GRANO DURO  

        500 g/0,49 eura
        Výrobca: Taliansko
        Zloženie: krupica z tvrdej pšenice, môže obsahovať stopy vajec a sóje
        Čas varenia: 8-9 minút

        Celkový dojem: Cestoviny majú bledooranžovú farbu z prirodzeného pigmentu tvrdej pšenice – semoliny. Po uvarení podľa návodu ostávajú vďaka nedovarenému stredu „al dente“, na povrchu lesklé a hladké, kompaktné a pružné s komplexnejšou jemnou chuťou a mierne lepivým škrobovým povrchom. Dobrá voľba na „talianske“ špagety.

        Radi varíte? Vyskúšajte z Dobrého jedla tieto recepty: