TESTOVALI SME ŠPAGETY z obchodov: Viete, ktoré sú najlepšie?
19. 6. 2024, 6:04 (aktualizované: 20. 6. 2024, 10:13)

Zdroj: Shutterstock
Najobľúbenejšie cestoviny sveta nechutia vždy rovnako. Možno ich často testujete aj vy doma. Alebo už máte svoju overenú značku?
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Aké by mali byť?
Zdroj: Shutterstock
Špagety chutia na rôzne spôsoby.
Slovo spaghetti pochádza z talianskeho slova spaghetto, čo znamená špagát, motúz. Merajú okolo 25-30 cm. Najbežnejšie majú hrúbku 1,10 mm, ale stretnete sa aj s tenšími 0,80 mm – spaghettini alebo s hrubšími 1,70 mm – spaghettoni.
Tradičné talianske sušené cestoviny (aj špagety) sa vyrábajú zo zomletého jadra tvrdej pšenice (durum semolina) a z vody. Vyrábajú sa aj čerstvé z mäkkej pšeničnej múky, vajec a vody.
Cesto sa strojovo pretláča cez bronzové formy (na obale majú tieto cestoviny označenie trafilata al bronzo), ktoré dávajú výsledným cestovinám drsný povrch. Ten umožňuje omáčke lepšie k nim priľnúť. Väčšina u nás dostupných cestovín sa vyrába pretláčaním cez teflónové formy, ktoré produkujú hladké a lesklé špagety.

Zdroj: NMH
Hodnotili sme náhodne vybrané vzorky rôznych výrobcov.
GIANA ŠPAGETY BEZVAJEČNÉ
400 g/0, 59 eura
Výrobca: Česká republika
Zloženie: pšeničná múka 87 %, voda, môže obsahovať vajcia
Čas varenia: 8-10 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Giana špagety.
Celkový dojem: Špagety bledšej farby zostávajú po uvarení mäkšie, hladké, lesklé, bledé, s drobnými tmavými fľakmi podobnými mletej vanilke. Sú lepivé, s jednoduchou múčnou chuťou. Nehodia sa na prípravu tradičných cestovinových talianskych jedál, ale skôr ako alternatívna príloha k ázijským jedlám.
IDEÁL DVOJVAJEČNÉ CESTOVINY
400 g/0,86 eura
Výrobca: Česká republika
Zloženie: pšeničná múka, pasterizovaná sušená vaječná hmota 2 %
Čas varenia: 8-10 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Špagety Ideál.
Celkový dojem: Cestoviny so žltým nádychom z vaječného žĺtka ostávajú po uvarení podľa návodu mierne tuhé, s tvrdším drobným stredom, lesklé a lepivé. Chuťovo sú skôr neutrálne s univerzálnym využitím. S dobrou omáčkou ich môžete použiť ako núdzovú náhradu za pravé talianske špagety.

CESSI BEZVAJEČNÉ CESTOVINY
400 g/0,69 eura
Výrobca: Slovensko
Zloženie: pšeničná múka, voda, kurkuma mletá, môže obsahovať vajcia
Čas varenia: 5-7 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Špagety Cessi.
Celkový dojem: Tenšie cestoviny dofarbené kurkumou sa vďaka malému priemeru varia kratšie. Po uvarení ostávajú „al dente“, hladké a lepivé, absentuje však v nich komplexnejšia chuť. Tradičné omáčky dostatočne nenasajú, odporúčame ich skôr ako prílohu do polievok alebo k ázijským jedlám upraveným na slovenský spôsob.
VÍŤAZ TESTU: COMBINO SPAGHETTI DI SEMOLA DI GRANO DURO
500 g/0,49 eura
Výrobca: Taliansko
Zloženie: krupica z tvrdej pšenice, môže obsahovať stopy vajec a sóje
Čas varenia: 8-9 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Špagety Combino.
Celkový dojem: Cestoviny majú bledooranžovú farbu z prirodzeného pigmentu tvrdej pšenice – semoliny. Po uvarení podľa návodu ostávajú vďaka nedovarenému stredu „al dente“, na povrchu lesklé a hladké, kompaktné a pružné s komplexnejšou jemnou chuťou a mierne lepivým škrobovým povrchom. Dobrá voľba na „talianske“ špagety.
Radi varíte? Vyskúšajte z Dobrého jedla tieto recepty: