Poctivá VAJÍČKOVÁ NÁTIERKA: Výborná aj na OBLOŽENÉ CHLEBÍČKY!
18. 3. 2024, 6:03 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Shutterstock
Vajíčka sú najmä na jar akosi populárnejšie, tak ich určite máte doma aj viac ako spotrebujete do praženice a koláčov. Uvarte ich zopár natvrdo a vymiešajte tieto pochúťky.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Klasická vajíčková nátierka
4 porcie, príprava 10 minút + varenie vajec
Zdroj: Shutterstock
Vajíčková nátierka.
POTREBUJETE:
- 4 vajcia natvrdo
- 1 lyžička dijonskej horčice
- štipka kurkumy
- 50 g masla
- 2 lyžice majonézy alebo tatarky
- pol črievka topeného syra
- 1 jarná cibuľka alebo šalotka
- soľ, mleté čierne korenie
Anketa
Zvyknete domáce nátierky pripravovať často?
- Áno, sú výborné na raňajky i na desiatu, ale aj ako chuťovky pre návštevu!86%
- Nie, kto by sa s tým doma babral...13%
Hlasovanie bolo ukončené
POSTUP:
- Ošúpané vajíčka prekrojte na polovicu a vyberte žĺtky. Spolu s bielkami z 3 vajíčok , horčicou, kurkumou, maslom, majonézou a syrom rozmixujte. Ochuťte soľou a korením.
- K zmesi primiešajte nadrobno nakrájanú cibuľku (bielu časť) alebo šalotku a najemno nasekané zvyšné bielko. Premiešajte a natierajte na hrianku alebo chlieb. Posypte pažítkou, žeruchou alebo petržlenovou vňaťou.
Náš tip: Pre ľahšiu verziu namiesto majonézy dajte do nátierky hustý biely jogurt.

Vajíčková nátierka so sušenými paradajkami
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT + VARENIE VAJEC
POTREBUJETE:
- 4 uvarené vajcia
- 2 lyžice smotanového syra
- 1 lyžička francúzskej horčice
- 1 lyžička sardelovej pasty
- 6-7 kúskov sušených paradajok v oleji
- 1 menšia biela cibuľa
- soľ, mleté čierne korenie
- lístky bazalky na ozdobu
- klíčky šošovice na ozdobu
- celozrnné žemle na podávanie
POSTUP:
- Natvrdo uvarené vajcia olúpte a nakrájajte na kolieska. Vmiešajte smotanový syr, horčicu, sardelovú pastu, nakrájané paradajky v oleji a najemno nasekanú cibuľu. Podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Nátierku rozmixujte na jemnú pastu a preložte do pohára, ktorý môžete uzavrieť. Vajcovú nátierku bohato natrite na rozrezanú celozrnnú žemľu, ozdobte kúskami sušených paradajok, lístkami bazalky a klíčkami šošovice.

Avokádovo-vajíčková nátierka
2 porcie, príprava 10 minút + varenie vajec
POTREBUJETE:
- 1 zrelé avokádo
- 3 vajcia natvrdo
- 2 lyžice bieleho gréckeho jogurtu
- 1 mladá cibuľka alebo kúsok póru (biela časť)
- soľ, mleté čierne korenie
- kôpor na posypanie
POSTUP:
- Avokádo ošúpte, vyberte kôstku a jednu polovicu rozmixujte s 2 uvarenými vajíčkami. Osoľte, okoreňte, pridajte jogurt a nasekanú bielu časť cibuľky alebo póru.
- Druhú polovicu avokáda a zvyšné vajce nakrájajte na kocky a zľahka vmiešajte do zmesi. Nátierku podávajte na chlebe alebo bagete posypanú nasekaným kôprom.

Nátierka z koreňovej zeleniny a vajíčok
4 porcie, príprava 10 minút, varenie 15 minút
POTREBUJETE:
- 2 veľké karotky
- štvrť menšej buľvy zeleru
- 1 petržlen
- 1 cibuľu
- 2 vajcia natvrdo
- 1 lyžicu plnotučnej horčice
- 2 lyžice hustej kyslej smotany)
- pažítka
- soľ, mleté čierne korenie
- olej ";i:10;s:38:"celozrnné pečivo na podávanie
POSTUP:
- Koreňovú zeleninu očistite, umyte, osušte a nahrubo nastrúhajte. Očistenú cibuľu nakrájajte na jemno.
- V panvici na oleji poduste všetku zeleninu takmer do mäkka. Nechajte vychladnúť. Medzitým uvarte vajíčka natvrdo.
- Zeleninu a nadrobno nasekané vajcia dajte do misky, zmiešajte s horčicou a smotanou. Osoľte, okoreňte a posypte najemno nakrájanou pažítkou. Podávajte s celozrnným pečivom.
Podľa Dobrého jedla si pripravte aj tieto poctivé dobroty: