Reklama

Extra ZDRAVÝ DETOX: Tieto jedlá vyčistia váš organizmus!

Kelový šalát s avokádom.

Zdroj: Dobré jedlo/Alexandra Rymšinová

Reklama

Listová zelenina, žerucha, avokádo, cvikla, kurkuma, marhule, čučoriedky, jablká, pór, cesnak, bylinky... patria medzi potraviny, ktoré pomáhajú organizmu zbavovať sa škodlivých látok a teda zvyšujú jeho detoxikačnú silu. Využite ich napríklad v týchto rýchlych receptoch na raňajky, obed i večeru.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Stravujete sa bezlepkovo? Možno nemusíte! Dnes o celiakii
    Zdroj: Dobré jedlo

    Kelový šalát s avokádom

    2 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT

    POTREBUJETE:

    • 150 g kučeravého kelu (bez tvrdých stoniek)
    • 100 g očistenej mrkvy
    • 1 zrelé avokádo
    • za hrsť čierneho sezamu

    Na dresing:

    • 1 lyžica sezamového oleja
    • 1 lyžica tamari (alebo klasickej sójovej omáčky)
    • štipka soli
    • šťava z polovice limety

    POSTUP:

    1. Najprv pripravte dresing: Jednoducho zmiešajte všetky ingrediencie.
    2. Vo veľkej mise rukami potrhajte očistený kel na drobnejšie kúsky. Pridajte za lyžicu dresingu a dobre premasírujte, aby tvrdšie listy kelu povolili a zmäkli. Nastrúhajte mrkvu, pridajte nakrájané avokádo a zmes zalejte zvyšným dresingom. Vrch posypte čiernym sezamom.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Ondrej KANDRÁČ vyhráva aj v kuchyni: S Erikou a Maruškou pripravili bryndzovú nátierku!

      Hráškovo-pórová polievka s bazalkou

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT

      POTREBUJETE:

      • 2 póry (iba ich biele a svetlozelené časti)
      • 400 g hrášku (z konzervy alebo mrazeného)
      • 1 l zeleninového vývaru
      • za hrsť čerstvej bazalky
      • olivový olej
      • soľ, korenie

      POSTUP:

      1. Vo veľkom hrnci rozohrejte olivový olej, pridajte pór nakrájaný na kolieska a krátko poduste.
      2. Pridajte hrášok, vývar, soľ a korenie a varte 10 minút do mäkka. Po uvarení pridajte bazalku, 2 lyžice olivového oleja a rozmixujte do hladka.
      3. Polievku servírujte ozdobenú nakrájaným pórom.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Ovsené vločky na raňajky? Pozor! Kedy treba užiť vápnik, aby sa uložil do kostí?

        Marhuľové guľky plné energie

        25-30 KUSOV, PRÍPRAVA 15 MINÚT

        POTREBUJETE:

        • 300 g sušených marhúľ
        • 1 šálka vlašských orechov
        • 1 šálka sušeného kokosu
        • pol šálky ovsených vločiek
        • pol šálky konopného proteínu
        • 6 lyžíc kokosového oleja

        POSTUP:

        1. Marhule dajte na pár minút do horúcej vody. Zatiaľ v mixéri krátko rozmixujte vlašské orechy na jemnejšie kúsky. Pridajte kokos, ovsené vločky a konopný proteín – krátko pomixujte a hmotu odložte.
        2. Do mixéra vložte rozmočené marhule a kokosový olej, mixujte do hladka.
        3. V mise zmiešajte marhule so suchými ingredienciami a v dlaniach formujte malé guľôčky.
        4. Nakoniec ich nechajte stuhnúť v chladničke a obaľte v strúhanom kokose.

        Tu nájdete ďalšie inšpirácie pre zdravý jedálny lístok: