Extra ZDRAVÝ DETOX: Tieto jedlá vyčistia váš organizmus!
7. 2. 2024, 13:03 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Dobré jedlo/Alexandra Rymšinová
Reklama
Listová zelenina, žerucha, avokádo, cvikla, kurkuma, marhule, čučoriedky, jablká, pór, cesnak, bylinky... patria medzi potraviny, ktoré pomáhajú organizmu zbavovať sa škodlivých látok a teda zvyšujú jeho detoxikačnú silu. Využite ich napríklad v týchto rýchlych receptoch na raňajky, obed i večeru.
Zdroj: Dobré jedlo/Alexandra Rymšinová
Zdroj: Dobré jedlo/Alexandra Rymšinová
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
28 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Stravujete sa bezlepkovo? Možno nemusíte! Dnes o celiakiiZdroj: Dobré jedlo
Kelový šalát s avokádom
2 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT
POTREBUJETE:
- 150 g kučeravého kelu (bez tvrdých stoniek)
- 100 g očistenej mrkvy
- 1 zrelé avokádo
- za hrsť čierneho sezamu
Na dresing:
- 1 lyžica sezamového oleja
- 1 lyžica tamari (alebo klasickej sójovej omáčky)
- štipka soli
- šťava z polovice limety
POSTUP:
- Najprv pripravte dresing: Jednoducho zmiešajte všetky ingrediencie.
- Vo veľkej mise rukami potrhajte očistený kel na drobnejšie kúsky. Pridajte za lyžicu dresingu a dobre premasírujte, aby tvrdšie listy kelu povolili a zmäkli. Nastrúhajte mrkvu, pridajte nakrájané avokádo a zmes zalejte zvyšným dresingom. Vrch posypte čiernym sezamom.

Video Player is loading.
Ondrej KANDRÁČ vyhráva aj v kuchyni: S Erikou a Maruškou pripravili bryndzovú nátierku!Hráškovo-pórová polievka s bazalkou
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT
POTREBUJETE:
- 2 póry (iba ich biele a svetlozelené časti)
- 400 g hrášku (z konzervy alebo mrazeného)
- 1 l zeleninového vývaru
- za hrsť čerstvej bazalky
- olivový olej
- soľ, korenie
POSTUP:
- Vo veľkom hrnci rozohrejte olivový olej, pridajte pór nakrájaný na kolieska a krátko poduste.
- Pridajte hrášok, vývar, soľ a korenie a varte 10 minút do mäkka. Po uvarení pridajte bazalku, 2 lyžice olivového oleja a rozmixujte do hladka.
- Polievku servírujte ozdobenú nakrájaným pórom.

Video Player is loading.
Ovsené vločky na raňajky? Pozor! Kedy treba užiť vápnik, aby sa uložil do kostí?Marhuľové guľky plné energie
25-30 KUSOV, PRÍPRAVA 15 MINÚT
POTREBUJETE:
- 300 g sušených marhúľ
- 1 šálka vlašských orechov
- 1 šálka sušeného kokosu
- pol šálky ovsených vločiek
- pol šálky konopného proteínu
- 6 lyžíc kokosového oleja
POSTUP:
- Marhule dajte na pár minút do horúcej vody. Zatiaľ v mixéri krátko rozmixujte vlašské orechy na jemnejšie kúsky. Pridajte kokos, ovsené vločky a konopný proteín – krátko pomixujte a hmotu odložte.
- Do mixéra vložte rozmočené marhule a kokosový olej, mixujte do hladka.
- V mise zmiešajte marhule so suchými ingredienciami a v dlaniach formujte malé guľôčky.
- Nakoniec ich nechajte stuhnúť v chladničke a obaľte v strúhanom kokose.
Tu nájdete ďalšie inšpirácie pre zdravý jedálny lístok: