Sladký sympaťák, ktorého netrpezlivo vykúkate na záhradke, sa pýši vysokým obsahom béčok, železa, mangánu aj selénu, podobne ako napríklad orechy. Ak si ho zamilujete tak, že skončí na vašom tanieri niekoľkokrát do týždňa, revanšuje sa vám pružnejšou pleťou aj vlasmi. Kaleráb obsahuje až 60 mg vitamínu C v 100 g (takmer tri štvrtiny našej dennej potreby), vitamín E, B, kyselinu listovú, draslík, vápnik, železo a zinok. Jeho zlúčeniny síry zas pôsobia proti baktériám. Selén, ktorého má tiež požehnane, vás ochráni pred voľnými radikálmi aj artériosklerózou.
Čo všetko DOKÁŽE KALERÁB?
Listy kalerábu si môžete dať na maslový chlieb.
Zdroj: Shutterstock
Na jeho zdravotné benefity upozornil medicínsky portál webmd.com:
- Zlepšuje kvalitu vašich vlasov aj pleti: Najmä pre obsah biotínu, vitamínu E aj céčka. Zatočí tiež s akné a ekzémami.
- Pomôže vám so zápalom: Veľkú úlohu v tom zohrávajú práve spomínané zlúčeniny síry. Horčičné oleje v kalerábe môžu zastaviť zápalové procesy a napríklad spomaliť artritídu alebo choroby dýchacích ciest.
- Schudnete: V 100 g kalerábu sa nachádza približne 120 kj. Čiže takmer bez kalórií a bez tuku. Ideálna zelenina, ak chcete zhodiť!
- Ochráni vás pred spálením: Sulforafán v kalerábe nabáda kožné bunky, aby produkovali určité bielkoviny - výsledkom je až o 38 percent nižšie riziko spálenia pokožky.
- Prevencia pred rakovinou: Je dokázané, že kaleráb obsahuje sulforafány, fytochemikálie, ktoré môžu chrániť telo a bunky pred onkologickými ochoreniami.
- Nakopne lenivé trávenie: Kaleráb radíme k zdrojom cennej vlákniny.
- Má tiež priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi. Na sto gramov pritom obsahuje ani nie 30 kalórií, preto si na ňom môžete pochutnávať aj pri redukcii váhy.
- Podporuje tvorbu krvi:Doplní železo, ktoré má okrem iného aj dôležitú funkciu pri tvorbe červených krviniek a výmene dýchacích plynov.