Reklama

Slávna ESTERHÁZYHO TORTA s pavučinkovým vzorom: Hviezdi rovnako ako pred 150 rokmi

Esterházy torta patrí medzi najobľúbenejšie a to nielen v Maďarsku.

Zdroj: Dobtré jedlo/Natália Jablonková

Reklama

Pred viac ako stopäťdesiatimi rokmi ju piekli pre ministra zahraničia rakúsko-uhorskej monarchie Pála Antala Esterházyho. Zbožňoval ju... A bodaj by nie! Je dokonalá a zamaškrtíte si na nej aj dnes.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Krásna mramorová TORTA zo Sladkej výzvy. Poďte súťažiť!

    Tortu pre Dobré jedlo upiekla cukrárka Mariana Furman @furman.mariana

    TORTA ESTERHÁZY

    8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 22 MINÚT, CHLADENIE 12 HODÍN

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 250 g bielkov (asi zo 6 vajec)
    • 250 g krupicového cukru
    • 250 g mletých orechov (mix) 

    Na krém:

    • 330 ml mlieka
    • 1 vanilkový struk
    • 60 g žĺtkov (asi zo 4 vajec)
    • 30 g krupicového cukru
    • 30 g kukuričného škrobu
    • 120-150 g orieškovej pasty (praline alebo nutela)
    • 220 g masla

    Na dokončenie:

    • 120 g bielej čokolády (alebo cukrovej polevy)
    • 50 g horkej čokolády
    • 3 lyžice marhuľového džemu
    • mandľové lupienky  

    POSTUP

    1. Bielky oddeľte od žĺtkov. Bielky nechajte aspoň hodinu vonku, aby získali izbovú teplotu. V mixéri na nízkych otáčkach (na 2. stupni zo 7) šľahajte bielky asi 5 minút, aby sa mierne napenili. Potom k nim postupne prisypávajte cukor (na 5-6-krát). Keď pridáte poslednú časť, zvýšte otáčky a šľahajte, kým nevznikne tuhý lesklý sneh.
    2. Kým sa bielky šľahajú, pripravte zmes orechov, napríklad mleté mandle s vlašskými orechmi.
    3. Keď je sneh hotový, prisypte doň polovicu orechov a jemne premiešajte. Potom pridajte zvyšné orechy a opäť zľahka zapracujte do snehu. Použite silikónovú lopatku, pracujte rýchlo a opatrne, aby ste nerozbili bielkovú penu. Inak bude cesto riedke a bude sa s ním ťažko pracovať.
    4. Do plechu dajte papier na pečenie a nakreslite si kruhy na korpusy. Ak chcete tortu s priemerom 18 cm, urobte ich šesť, 20 cm – päť a 22 cm – štyri kruhy. Cesto na ne rovnomerne rozdeľte a korpusy vytvarujte lyžičkou alebo lopatkou podľa veľkosti kruhov. Môžete piecť aj 2 plechy naraz.
    5. Korpusy pečte pri teplote 170 °C asi 22 minút. Po upečení ich obráťte na kuchynskú mriežku, odstráňte papier a nechajte vychladnúť. Trochu stvrdnú.
    6. Uvarte krém: Mlieko so zrniečkami z vanilkového struku priveďte do varu. V miske vymiešajte žĺtky, cukor a škrob. Časť horúceho mlieka prilejte k žĺtkovej zmesi a dobre vymiešajte. Teraz zmes prilejte k zvyšnému mlieku a uvarte puding.
    7. Do hotového horúceho pudingu pridajte orieškovú pastu a dobre vymiešajte. Potom pridajte zmäknuté maslo nakrájané na menšie kúsky a vymiešajte krém. Krém prikryte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
    8. Vychladnutý krém premiešajte. Časť krému navrstvite na podnos, na ktorom budete skladať tortu a uložte naň prvý korpus. Korpusy a krém striedajte, aby vám zostalo trochu krému na potretie posledného korpusu a bokov torty. Posledný korpus uložte rovnou stranou hore. Potrite ho zohriatym marhuľovým džemom. Vrch a boky torty potrite zvyšným krémom a uložte ju do chladničky stuhnúť aspoň na 3 hodiny, najlepšie cez noc.
    9. Urobte polevu: Vo vodnom kúpeli rozpustite zvlášť bielu a horkú čokoládu. Bielu čokoládu vylejte na povrch torty a zarovnajte ju. Horkou čokoládou nakreslite špirálku od stredu torty až po okraje. Pomocou špáradla striedavo robte čiarky: jednu od stredu ku kraju torty, druhú od kraja do stredu. Takto pavučinkou ozdobte celý vrch torty. Nakoniec ozdobte boky torty mandľovými lupienkami. Dokončenú tortu nechajte aspoň 20 minút v chladničke a môžete podávať.

    NÁŠ TIP

    Na tortu budete potrebovať asi 6 bielkov a 4 žĺtky z vajec veľkosti L. Urobíte však lepšie, keď si všetky suroviny odvážite.

    V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty: