Reklama

Testujeme špekáčiky: Už vieme, ktoré vás pri opekaní nesklamú!

Michal Smrčok, Lýdia Czakó

Zdroj: Michal Smrčok, Lýdia Czakó

Reklama

Už vieme, ktoré vás pri opekaní nesklamú, ale príjemne prekvapia!

Popularitu a autenticitu špekáčikov ocenila aj Európska komisia, ktorá na základe spoločnej žiadosti Slovenska a Českej republiky zapísala do Registra zaručených tradičných špecialít názov špekáčiky/špekačky. Pravé špekáčiky majú mať pružnú, krehkú a súdržnú konzistenciu, v reze vychladeného výrobku je ich farba svetlo- až tmavoružová, slaninové kocky (vložka v diele) sú nepravidelne rozložené a tvoria mozaiku – prípustné sú drobné mäkké zrná kolagénových častíc, vzduchové dutinky v menšom rozsahu a mierne vytavený tuk. Špekáčiky majú chutiť a voňať po čerstvej údenine a korení, majú byť primerane slané a korenisté. A po tepelnej úprave by mali ostať šťavnaté.

Hodnotili:

Skupinu šiestich hodnotených vzoriek tvorili špekáčiky, ktoré posúdili odborníci a naša kolegyňa. Hodnotili vôňu, vzhľad, podiel mäsa a celkový dojem po opečení. Vzorky boli kvôli objektivite anonymné, označené číselným kódom. Špekáčiky dostali známku ako v škole: 1 (najlepšie) až 5 (najhoršie).

Ing. Alžbeta Medveďová, PhD.
Spracovala výsledky senzorického testu vzoriek, ktoré hodnotila skupina zaškolených posudzovateľov z oddelenia výživy a hodnotenia potravín Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.

Ľuboš Mego
Vyštudoval prestížnu gastronomickú akadémiu Le Cordon Bleu v Londýne, neskôr pôsobil v špičkových reštauráciách vo Veľkej Británii, v USA, Nemecku a Rakúsku. Tri podniky, v ktorých pracoval, získali dve michelinské hviezdy. V súčasnosti varí pre jednu bratislavskú firmu a pravidelne pre Dobré jedlo.

Katarína Brunovská
Špekáčiky kupuje asi dvakrát do roka na rodinnú opekačku, aj vtedy však vyberá tie s vyšším podielom mäsa a s nižším obsahom prídavných látok. Z testovaných sa jej preto najviac pozdávali „kauflanďácke“.

Labužnícke: Špekáčky

Pikok/Lidl, 600 g, 2,49 €
Krajina pôvodu:
Česko
Zloženie: bravčové mäso 54 %, hovädzie mäso 26 %, bravčový tuk, dusitanová soliaca zmes, koreniny, sušená zelenina, jedlé bravčové črievko Energia v 100 g: 1 578 kJ , Tuky: 36 g, Sacharidy: 1,1 g, Bielkoviny: 13 g, Soľ: 1,9 g
Plusy: Silno mäsové, šťavnaté, chrumkavé.
Mínusy: Žiadne.
Celkový dojem: Majú ideálnu veľkosť, lákavú farbu, príjemnú údenú vôňu, vysoký podiel mäsa a mozaikovú štruktúru. Opekajú sa pekne do chrumkava a hotové sú s výrazne mäsovou chuťou. Naozaj sa im nedá nič vyčítať.
Známka: 1 - Víťaz testu

Korenisté: Špekačky

K Classic/Kaufland, 640 g, 2,59 €
Krajina pôvodu:
Česko
Zloženie: hovädzie mäso 38,5 %, bravčová slanina, pitná voda, bravčové mäso 17,5 %, zemiakový škrob, dusitanová soliaca zmes, koreniaca zmes, jedlé bravčové črevo
Energia v 100 g: 1 612 kJ,Tuky: 38 g, Sacharidy: 3 g, Bielkoviny: 9 g, Soľ: 2 g
Plusy: Šťavnaté a veľmi chutné.
Mínusy: Dosť mastné.
Celkový dojem: Potešia tmavšou mäsovou farbou a príjemnou korenisto-údenou vôňou. Majú dvakrát viac hovädzieho mäsa ako bravčového. Opečené sú šťavnaté, primerane slané a majú výbornú vyváženú chuť. V porovnaní s ostatnými sú však oveľa mastnejšie.
Známka: 1-

Silno údené: Láďovy špekáčky

Kostelecké uzeniny, 540 g, 2,69 €
Krajina pôvodu:
Česko
Zloženie: bravčové a hovädzie mäso 70 %, bravčová masť, pitná voda, bravčové kože, zemiakový škrob, jedlá soľ, stabilizátory, antioxidant, cesnak, koreniny, extrakty korenín, aróma
Energia v 100 g: 1 315 k, Tuky: 28,9 g, Sacharidy: 3,1 g, Bielkoviny: 11,1 g, Soľ: 2,3 g
Plusy: Výrazne mäsové, dobre zaúdené.
Mínusy: Tuhé črievko, dosť slané.
Celkový dojem: Pekná mäsová farba a voňa po údenine. Majú vysoký podiel mäsa, na zahryznutie sú dostatočne šťavnaté, ale aj mastnejšie a slanšie. Obalové črievko je po upečení tuhšie ako pri ostatných.
Známka: 2

Jemné: Zlaté špekačky

Cimbaľák, 400 g, 2,99 €
Krajina pôvodu:
Slovensko
Zloženie: bravčové a hovädzie mäso 75 %, bravčová slanina 18 %, pitná voda, jedlá soľ, prírodná aróma, bravčová bielkovina, dextróza, koreniny, sušená cibuľa, extrakty korenín
Energia v 100 g: 1 525 kJ, Tuky: 35,4 g, Sacharidy: 1,1 g, Bielkoviny: 10,2 g, Soľ: 1,8 g
Plusy: Po upečení chrumkavé a šťavnaté.
Mínusy: Slabá aróma, najemno pomleté.
Celkový dojem: Sú menšie, riadne mäsové a najmenej slané, chutia sladkasto po klinčekoch. Textúrou pripomínajú hrubé párky, upečené však príjemne prekvapia. Majú peknú farbu, sú chrumkavé a šťavnaté.
Známka: 2

Nevýrazné: Špekačky

Tesco, 450 g, 4,99 €
Krajina pôvodu:
Slovensko
Zloženie: bravčové mäso min. 75 %, hovädzie mäso min. 5 %, bravčová slanina, voda, antioxidanty, modifikovaný škrob, soľ, stabilizátory, zemiakový škrob, modifikovaný škrob, koreniny, extrakty korenín, stimulátory chuti, aróma, bravčové črevá
Energia v 100 g: 1 257 kJ, Tuky: 26,9 g, Sacharidy: 1,6 g, Bielkoviny: 13,8 g, Soľ: 2,5 g
Plusy: Vysoký podiel mäsa.
Mínusy: Príliš veľa aditív a soli.
Celkový dojem: Majú veľmi slabú vôňu a mäkkú konzistenciu. Treba ich dlhšie opekať. Napriek vysokému podielu mäsa chutia fádne a sú trocha suché. Obsahujú veľa prídavných látok aj soli.
Známka: 4

Nepresvedčivé: Špekačky

Baron, 350 g, 2,09 €
Krajina pôvodu:
Slovensko
Zloženie: bravčové a hovädzie mäso 49 %, bravčová slanina 27 %, pitná voda, bravčové kože, zemiakový škrob, jedlá soľ, bravčová bielkovina, stabilizátory, zvýrazňovač chuti, zahusťovadlá, antioxidant, dextróza, zmes korenín, extrakty korenín, arómy, farbivo, konzervačná látka, bravčové črevo
Energia v 100 g: 1 437 kJ, Tuky: 33 g, Sacharidy: 3 g, Bielkoviny: 9,1 g, Soľ: 2,3 g
Plusy: Žiadne.
Mínusy: Málo mäsa, veľa aditív. Celkový dojem: Nepoteší ich netypicky oranžová farba, neprirodzená aróma ani textúra či veľmi nízky podiel mäsa. Pri opekaní sa z nich vytopí veľa tuku, takže ostanú suché.
Známka: 5