Reklama

Naučte sa DOMÁCE CESTOVINY s Talianom: Andrea Ena má pre vás RODINNÝ RECEPT!

Základné cesto na domáce cestoviny od talianskeho šéfkuchára Andrea Ena.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Najlepšie cestoviny na svete, teraz môžete vyrobiť aj vy doma. Andrea Ena prezradil vzácny rodinný RECEPT aj bez strojčeka na cestoviny!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Chutné ŠALÁTY zo známych bistier: Zasýtia vás ako hlavný chod!
    Zdroj: NMH

    Keď mama, rodená Sicílčanka, zakričala hotovo, Andrea, jeho brat, sestra a tato mohli konečne vkročiť do kuchyne. Na najlepšie cestoviny na svete, ktoré si teraz môžete vyrobiť aj vy doma.

    Mamina známeho šéfkuchára nepúšťala k sporáku nikoho z rodiny. „Dole na juhu Talianska je to úplne normálne. Kým varila, hnala nás kade ľahšie. Ale k hotovým cestovinám sme si museli sadnúť všetci naraz... a veľa sa rozprávať. Môj otec, Sardínčan, bol učiteľ a vždy mal milión otázok:

    Andrea, ako bolo na futbale? Andrea, kam ideš večer? Pamätám sa, že mi tým poriadne liezol na nervy, ale dnes robím to isté. Pri dobrom jedle veľa a dlho debatujem s ľuďmi, ktorých mám rád,“ hovorí majiteľ bratislavskej reštaurácie Sapori Italiani.

    Na Slovensku žije šestnásť rokov a cestoviny ako od mamičky je pokojne denne. Aj dvakrát! Urobte si ich tiež podľa overeného rodinného receptu. A potom sa pustite aj do prípravy božských tagliatelle s ragú z hovädzieho mäsa, zo zeleru a z mrkvy.

    Domáce cestoviny

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Základné cesto na domáce cestoviny od talianskeho šéfkuchára Andrea Ena.

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT + ODLEŽANIE
    Potrebujete:

    Anketa

    Máte strojček na cestoviny?

    • Áno63%
    • Nie31%
    • Plánujem kúpiť si ho4%

    Hlasovanie bolo ukončené

    POSTUP:

    1. Múku dajte na dosku, v strede urobte jamku a pridajte vajcia so soľou. Vypracujte hladké cesto. Ak treba, dosku počas miesenia pomúčte.
    2. Hotové cesto dajte na pol hodiny do chladničky odležať. Bude vám slúžiť na všetky druhy cestovín.
    3. Urobte z neho napríklad tagliatelle: Cesto rozdeľte na dve časti a obe spracujte  strojčekom na cestoviny (lisujte 5-6-krát) alebo vyvaľkajte na hrúbku 4 mm. Strojček nastavte na výrobu tagliatelle, ak ho nemáte, z cesta vykrajujte dlhé rezance hrubé asi 4 mm. Pomúčte ich, aby sa nelepili.
    4. Cestoviny ihneď použite alebo ich usušte či zamrazte podľa rád Andreu na ďalšej strane.

    Zamrazte ich!

    Viete si predstaviť, že by ste na cestoviny miesili dvakrát za deň? Andreova mama tak robí s božou trpezlivosťou dodnes. „Na obed čerstvé, večer čerstvé. Na hlavu presne sto gramov,“ usmieva sa Andrea Ena.

    Ak na niečo také nemáte čas, chuť ani energiu, zavrite sa do kuchyne na pol dňa so strojčekom na cestoviny alebo s dobrým valčekom a zásobte sa naraz na dlhšie. „Ešte lepšie, ako cestoviny sušiť, je zamraziť ich. Zabaľte ich do fólie a vyťahujte podľa potreby,“ radí šéfkuchár.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Obyčajný BIELY JOGURT? Ale kdeže, toto sa stane, keď ho budete jesť denne!
      Zdroj: NMH

      5 cestovinových pravidiel podľa Andreu

      1. Cestoviny hádžte vždy do vriacej osolenej vody.
      2. Nikdy ich neoplachujte studenou vodou.
      3. Vodu z cestovín použite do omáčok – vďaka uvoľnenému škrobu ich perfektne zahustí.
      4. Druh cestovín vyberajte podľa omáčky. „Paradajkovú omáčku absorbujú viac penne ako špagety. Tie sú zas super s olivovým olejom a cesnakom.“
      5. V omáčke k cestovinám nikdy nemiešajte viac ako štyri-päť surovín. „V jednoduchosti je krása. Presne v tom spočíva talianska kuchyňa,“ vysvetľuje Andrea.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
       
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • captions and subtitles off, selected

        Tagliatelle s ragú z hovädzieho mäsa, zo zeleru a z mrkvy

        Zdroj: LAURA WITTEKOVA

        Tagliatelle s ragú z hovädzieho mäsa, zo zeleru a z mrkvy od talianskeho šéfkuchára Andreu Ena.

        4 PORCIE, PRÍPRAVA 45 MINÚT, VARENIE 3-4 HODINY
        Potrebujete:

        • 400 g základného cesta na cestoviny

        Na ragú:

        • 500 g hovädzieho mäsa (mletého)
        • 1 cibuľa
        • 2 strúčiky cesnaku
        • 1-2 mrkvy
        • 1 stopkový zeler
        • 1 plechovka lúpaných paradajok
        • 250 ml hovädzieho vývaru (plus na podlievanie)
        • soľ, mleté čierne korenie
        • olivový olej 
        • parmezán a rozmarín na podávanie

        POSTUP:

        1. Vypracujte cesto: Rozdeľte ho na dve časti a obe spracujte  strojčekom na cestoviny (lisujte 5-6-krát) alebo vyvaľkajte na hrúbku 4 mm. Strojček nastavte na výrobu tagliatelle, ak ho nemáte, z cesta vykrajujte dlhé rezance hrubé asi 4 mm. Pomúčte ich, aby sa nelepili.
        2. Uvarte ragú: Na olivovom oleji speňte nakrájanú cibuľu a očistený cesnak. Pridajte mrkvu a zeler nakrájané na malé kocky. Duste pár minút a vmiešajte mleté mäso. Počkajte, kým pustí šťavu, potom osoľte, okoreňte a zalejte paradajkami aj vývarom. Pomaly duste tri hodiny. Podľa potreby podlievajte vývarom.
        3. Tagliatelle varte v osolenej vode asi 5 minút. Sceďte ich a pridajte do panvice s ragú. Premiešajte a môžete podávať. Cestoviny na tanieri ozdobte nastrúhaným parmezánom a vetvičkou rozmarínu. Dobrú chuť!

        Autor článku

        Katarína Brunovská

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.