Reklama

Čo je semolina

Laura Witteková

Zdroj: Laura Witteková

Reklama

Čo je semolina

Semolinová múka je vyrobená namletím veľmi tvrdej odrody pšenice. Používa sa najmä na výrobu kvalitných cestovín, ktoré majú vyššiu nutričnú hodnotu a nižší glykemický index. Vďaka väčšiemu množstvu lepku sa nerozvárajú, nie sú však vhodné pre celiatikov. Majú prirodzené žlté sfarbenie, pretože semolina obsahuje viac prírodného farbiva. Semolina je vhodná na prípravu bezvaječných palaciniek, zahusťovanie polievok a do pudingov. Semolinovú múku dostanete kúpiť nielen v predajniach zdravej výživy ale už aj v bežných obchodných reťazcoch a dokonca od slovenského výrobcu.

Krupicová kaša zo semoliny

Za vyskúšanie stojí semolinová kaša na sladko. Do hrnca nalejte pol litra mlieka a zohrejte. Do vlažného mlieka vsypte približne 40 g semolinovej múky a za stáleho miešanie priveďte k varu až kým kaša nezhustne. Potom k nej pridajte lyžicu kryštálového cukru a lyžičku masla. Premiešajte a kašu nalejte do ohňovzdornej misky dôkladne vytretej maslom. Na povrch postrúhajte trošku muškátového orecha a kašu vložte na 30 minút do rúry vyhriatej na 160°C. Dobrú chuť!