Reklama

Začnite jesť STOPKOVÝ ZELER: 7 dôvodov vás presvedčí

Zeler stopkový 

Zdroj: profimedia.sk

Reklama

Nie ste jeho fanúšik? Stopkovému zeleru by ste však mali prísť na chuť. Prečo? Čítajte ďalej...

Časopis Záhradkár priniesol súhrn dôvodov, prečo by mal byť stopkový zeler stálicou aj vo vašej kuchyni a Dobré jedlo pridáva recepty, v ktorých vám táto super zdravá zeleninka zachutí.

zeler stopkový

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Je bohatým zdrojom vitamínov a minerálov

I keď stonky zeleru tvorí asi z 90% voda, prekvapí významným množstvom zdraviu prospešných látok. Obsahuje biologicky dostupný vitamín C, ďalej vitamíny skupiny B, A a K, z minerálnych látok vápnik, draslík, horčík, fosfor, železo a zinok. Zeler je bohatým zdrojom silných antioxidantov s protizápalovými účinkami. Pozitívne vplýva na acidobálnu rovnováhu, zabraňuje prekysleniu organizmu a významne zlepší imunitu.

Urobte si z neho napríklad zemiakovo-ryžové placky so zelerom a cuketou podľa receptu z videa:

Viac skvelých vlastností stopkového zeleru nájdete na ďalšej strane >>>

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected

    Zdroj: Shutterstock

    Je nízkokalorický

    Má zanedbateľné množstvo kalórií (19 kcal/100g), a preto sa ho určite nebojte pri redukčnej diéte zaradiť do jedálnička. Má nízky glykemický index a pomôže vám pri detoxikácií. Vďaka obsahu eterických olejov, ktoré majú silné močopudné účinky si navyše prečistíte celý organizmus.

    Viac skvelých vlastností stopkového zeleru nájdete na ďalšej strane >>>

    Zdroj: Shutterstock

    Zlepší náladu

    Vďaka obsahu vitamínov skupiny B, horčíka a draslíka vyživuje nervy i mozog a zaženie stavy nervozity, depresiu i podráždenosť. Apigenín podporuje v tele neurogenézu, čiže tvorbu nových neurónov. Vďaka tomu pozitívne pôsobí pri liečbe neurologických ochorení, pomôže pri učení a zlepší pamäť. Protizápalové vlastnosti zeleru sú nápomocné pri artritíde i reumatizme a zmiernia bolesť svalov.

    Dajte ho trebárs do tagliatelle s ragú z hovädzieho mäsa podľa receptu od talianskeho šéfkuchára:

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Tagliatelle s ragú z hovädzieho mäsa, zo zeleru a z mrkvy od talianskeho šéfkuchára Andrea Ena.

    Recept nájdete TU:

    Viac skvelých vlastností stopkového zeleru nájdete na ďalšej strane >>>

    Zdroj: Shutterstock.com

    Vyčistí črevá

    Éterické oleje v zeleri majú aj silné antibakteriálne a antimykotické vlastnosti. Účinne zničia škodlivé baktérie v žalúdku i v črevách, vyriešia tráviace problémy ako hnačku a nadúvanie a nastolia rovnováhu črevnej mikroflóry. Zeler zlepšuje aj stav výstelky žalúdka a chráni pred vznikom žalúdočných vredov. Vďaka vysokému obsahu vlákniny pozitívne vplýva na peristaltiku čriev.

    Viac skvelých vlastností stopkového zeleru nájdete na ďalšej strane >>>

    Zelerová vňať obsahuje takmer desaťkrát viac vitamínu C než buľva. Vyniká množstvom vitamínov skupiny B, ale má aj veľa vitamínu E a K. Vysoký obsah draslíka pomáha pri regulovaní krvného tlaku a je skvelou prevenciou úzkosti a stresu. Dávajte si však pozor, ak trpíte alergiou na zeler. Shutterstock

    Pôsobí ako prevencia rakoviny

    Okrem toho, že zeler obsahuje veľa antioxidantov, ktoré bojujú proti oxidačnému stresu, ukrýva v sebe veľa kumarínov a jedinečný flavonoid luteolín, s významnými protirakovinovým pôsobením. Pravidelnou konzumáciou zeleru môžete predísť rakovine kože, hrubého čreva či prsníka.

    Viac skvelých vlastností stopkového zeleru nájdete na ďalšej strane >>>

    Zdroj: shutterstock

    Zelerová šťava je zázračná

    Určite ste už počuli o zázračnej zelerovej šťave, ktorá dokáže zbaviť ľudský organizmus skoro všetkých neduhov. Stačí, ak len zeler odšťavíte alebo rozmixujete ako smoothies. Piť ho môžete samostatne alebo pre lepšiu chuť pridať banán, uhorku, jablko či čučoriedky. S pitím šťavy však začnite postupne, aby vás jej detoxikačné účinky príliš neprekvapili.

    Vyskúšajte smoothies proti jarnej únave podľa nášho videa:

    Viac skvelých vlastností stopkového zeleru nájdete na ďalšej strane >>>

    Zdroj: Shutterstock

    Variabilne ho použijete v kuchyni

    Ak chcete zaujať znamenitou chuťou bolonskej omáčky, zeler stonkový musíte mať určite v zásobe. Patrí totiž medzi základné suroviny na jej prípravu. Oceníte ho aj na ochutenie vývaru, polievok a omáčok. Pri použití v studenej kuchyni ho stačí iba nakrájať na „kolieska“ a pridať do šalátu. Svojou chrumkavosťou a sviežosťou si vás určite získa.

    Môžete ho aj jednoducho zapiecť podľa nášho receptu:

    Zdroj: Urban, Martina