Začnite jesť STOPKOVÝ ZELER: 7 dôvodov vás presvedčí
27. 2. 2022, 15:05 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:26)

Zdroj: profimedia.sk
Nie ste jeho fanúšik? Stopkovému zeleru by ste však mali prísť na chuť. Prečo? Čítajte ďalej...
Časopis Záhradkár priniesol súhrn dôvodov, prečo by mal byť stopkový zeler stálicou aj vo vašej kuchyni a Dobré jedlo pridáva recepty, v ktorých vám táto super zdravá zeleninka zachutí.

Zdroj: SHUTTERSTOCK
Je bohatým zdrojom vitamínov a minerálov
I keď stonky zeleru tvorí asi z 90% voda, prekvapí významným množstvom zdraviu prospešných látok. Obsahuje biologicky dostupný vitamín C, ďalej vitamíny skupiny B, A a K, z minerálnych látok vápnik, draslík, horčík, fosfor, železo a zinok. Zeler je bohatým zdrojom silných antioxidantov s protizápalovými účinkami. Pozitívne vplýva na acidobálnu rovnováhu, zabraňuje prekysleniu organizmu a významne zlepší imunitu.
Urobte si z neho napríklad zemiakovo-ryžové placky so zelerom a cuketou podľa receptu z videa:
Viac skvelých vlastností stopkového zeleru nájdete na ďalšej strane >>>

Zdroj: Shutterstock
Je nízkokalorický
Má zanedbateľné množstvo kalórií (19 kcal/100g), a preto sa ho určite nebojte pri redukčnej diéte zaradiť do jedálnička. Má nízky glykemický index a pomôže vám pri detoxikácií. Vďaka obsahu eterických olejov, ktoré majú silné močopudné účinky si navyše prečistíte celý organizmus.
Viac skvelých vlastností stopkového zeleru nájdete na ďalšej strane >>>
Zdroj: Shutterstock
Zlepší náladu
Vďaka obsahu vitamínov skupiny B, horčíka a draslíka vyživuje nervy i mozog a zaženie stavy nervozity, depresiu i podráždenosť. Apigenín podporuje v tele neurogenézu, čiže tvorbu nových neurónov. Vďaka tomu pozitívne pôsobí pri liečbe neurologických ochorení, pomôže pri učení a zlepší pamäť. Protizápalové vlastnosti zeleru sú nápomocné pri artritíde i reumatizme a zmiernia bolesť svalov.
Dajte ho trebárs do tagliatelle s ragú z hovädzieho mäsa podľa receptu od talianskeho šéfkuchára:
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Tagliatelle s ragú z hovädzieho mäsa, zo zeleru a z mrkvy od talianskeho šéfkuchára Andrea Ena.
Recept nájdete TU:
Viac skvelých vlastností stopkového zeleru nájdete na ďalšej strane >>>
Zdroj: Shutterstock.com
Vyčistí črevá
Éterické oleje v zeleri majú aj silné antibakteriálne a antimykotické vlastnosti. Účinne zničia škodlivé baktérie v žalúdku i v črevách, vyriešia tráviace problémy ako hnačku a nadúvanie a nastolia rovnováhu črevnej mikroflóry. Zeler zlepšuje aj stav výstelky žalúdka a chráni pred vznikom žalúdočných vredov. Vďaka vysokému obsahu vlákniny pozitívne vplýva na peristaltiku čriev.
Viac skvelých vlastností stopkového zeleru nájdete na ďalšej strane >>>

Pôsobí ako prevencia rakoviny
Okrem toho, že zeler obsahuje veľa antioxidantov, ktoré bojujú proti oxidačnému stresu, ukrýva v sebe veľa kumarínov a jedinečný flavonoid luteolín, s významnými protirakovinovým pôsobením. Pravidelnou konzumáciou zeleru môžete predísť rakovine kože, hrubého čreva či prsníka.
Viac skvelých vlastností stopkového zeleru nájdete na ďalšej strane >>>
Zdroj: shutterstock
Zelerová šťava je zázračná
Určite ste už počuli o zázračnej zelerovej šťave, ktorá dokáže zbaviť ľudský organizmus skoro všetkých neduhov. Stačí, ak len zeler odšťavíte alebo rozmixujete ako smoothies. Piť ho môžete samostatne alebo pre lepšiu chuť pridať banán, uhorku, jablko či čučoriedky. S pitím šťavy však začnite postupne, aby vás jej detoxikačné účinky príliš neprekvapili.
Vyskúšajte smoothies proti jarnej únave podľa nášho videa:
Viac skvelých vlastností stopkového zeleru nájdete na ďalšej strane >>>
Zdroj: Shutterstock
Variabilne ho použijete v kuchyni
Ak chcete zaujať znamenitou chuťou bolonskej omáčky, zeler stonkový musíte mať určite v zásobe. Patrí totiž medzi základné suroviny na jej prípravu. Oceníte ho aj na ochutenie vývaru, polievok a omáčok. Pri použití v studenej kuchyni ho stačí iba nakrájať na „kolieska“ a pridať do šalátu. Svojou chrumkavosťou a sviežosťou si vás určite získa.
Môžete ho aj jednoducho zapiecť podľa nášho receptu:
Zdroj: Urban, Martina