Pridajte ich do svojho jedálnička a varte spolu
27. 11. 2018, 11:44 (aktualizované: 15. 7. 2024, 16:37)

Pridajte ich do svojho jedálnička a varte spolu
Cibuľa a cesnak sú súčasťou zdravej zeleniny, ktorá obsahujú látky, prospievajúce zdraviu v mnohých ohľadoch. Aj cibuľa aj strúčiky cesnaku produkujú silný zápach. Ide však o neškodné sírne zlúčeniny zodpovedné za tieto „vône“. Sú to aj rovnaké látky, ktoré poskytujú veľmi prospešné zdravotné výhody.
1. Boj proti infekciám
Aj cibuľa aj cesnak nám môžu pomôcť v boji s infekciami. Cibuľa zmierňuje príznaky zápalu priedušiek a prechladnutia, tiež funguje pri boji so škodlivými baktériami. Cesnak má ako antibakteriálne, tak aj antiplesňové vlastnosti. Tiež posilňuje imunitný systém, takže sme menej náchylní k infekciám.
2. Boj proti rakovine
Cibuľa a cesnak nám tiež pomáhajú v boji s rakovinu. Chemické zlúčeniny, ktoré obsahujú môžu spomaliť alebo úplne zastaviť rakovinové bunky z najcitlivejších rakovinových miest, ako sú napríklad pľúca, hrubé črevo, pažerák a prsia. Tieto zlúčeniny znižujú rýchlosť, akou rakovinové nádory rastú. Cesnak je obzvlášť účinná zbraň proti rakovine žalúdka a konečníka.
3. Boj proti ochoreniam srdca
Konzumáciou cibule a cesnaku môžete tiež predchádzať ochoreniam srdca. Cibuľa je bohatá na prírodné chemické látky nazývané flavonoidy, ktoré môžu chrániť pred srdcovými chorobami. Cibuľa tiež môže znížiť riziko vzniku krvných zrazenín, čo by mohlo viesť k srdcovému infarktu a iným formám srdcových ochorení. Cesnak tiež znižuje riziko vzniku krvných zrazenín, pomáha udržiavať vaše tepny pružné a znižovať krvný tlak.
Pridajte ich do svojho jedálnička
Ide o najbohatšie potravinové zdroje zdravých sírnych zlúčenín, ktoré sa odporúčajú jesť pravidelne, než užívať nejaké umelé výživové doplnky. Môžete ich pridať pri varení do jedla, osmažiť, používať na ochucovanie polievok, šalátov a mäsa. Odporúča sa jesť aj surové strúčiky cesnaku. Pred varením cesnak rozdrvte alebo nasekajte.
Foto: profimedia
VIDEO: Rýchly snack, keď vás "honí mlsna"
